Головна » Статті » Вагітність і пологи

Цікаве положення
Чому нам в «цікавому положенні» до смерті хочеться який-небудь маракуї, яку ми і в очі не бачили, а від рідної картоплі нас верне? Харчуватися так, щоб догодити своєму вибагливому смаку, і зменшити токсикоз, важко, але цілком можливо!
Пам'ятаю, перебуваючи на другому місяці вагітності, я гладжу себе по животику і мрію: «А от би зараз чогось солоненького!» Йду на кухню, відкриваю холодильник і... бігом в туалет з нападом нудоти. Так, токсикоз замучив. А адже зовсім недавно я думала, що вагітні сильно перебільшують свої нездужання, щоб все навколо них носилися і годили усім їх примхам. Тепер-то я зрозуміла цих примхливих осіб, тому що сама стала однією з них...
У всьому винні гормони
Саме слово «токсикоз» походить від грецького toxikon - отрута, і означає хворобливий стан, обумовлений дією токсинів власного організму (або ззовні). В якості такого токсину виступає гормон прогестерон, який під час вагітності виробляється у величезній кількості. Саме його підвищений вміст впливає на м'язи шлунка і кишечника, викликаючи нудоту і печію. «А як же щодо самих смакових дивацтв? - запитаєш ти. - Невже теж гормони?» Так - так, якраз вони, рідні, носяться по організму перші три місяці вагітності, викликаючи чудасії смаку, а в деяких - постійне відчуття голоду.
Все добре в міру
Як же вистояти в цих нових умовах, які диктує твій організм? У деяких жінок розігрується скажений апетит, і вони виправдовують свою ненажерливість твердженням, що тепер треба їсти за двох. Так, вас двоє. Але не забувай, що один - дорослий, а інший - ще зовсім маленький, і його потреби менше, ніж у кошеняти. Так що якщо ти збільшуєш свої звичайні порції, не перестарайся. Головне - забезпечити повноцінне і різноманітне харчування.
Замінюй і володарюй
Інколи в мене виникало сильне бажання з'їсти чого-то конкретне і навіть спробувати щось екзотичне, що лікарі категорично забороняли. Щоб не образити себе і догодити лікарям, я вирішила замінювати одні продукти іншими. Коли у мене в першому триместрі проявилася пристрасть до цукерок, я замінила їх на солодкі фрукти, родзинки, чорнослив, курагу. Ех, якби у мене з'явилася така ж тяга до сиру, яким мене запхали всі навколишні! Аж ніяк.
Відраза до цього продукту залишилося стійким. Але виявилося, що сир теж легко замінимо - капуста броколі, як з'ясувалося, не менш багата кальцієм, чому я несказанно зраділа і поглинала її з великим задоволенням. Кава довелося замінити на чай і мінералку, гострі приправи на пряні, солону рибу на варену, смажену свинину тушковану телятину - загалом, вийшло цілком пристойно і смачно.
Головне - не нудить
Та від нападів нудоти я теж знайшла порятунок. Часте жування допомагало мені запобігти підступають блювотні позиви - сухарики, горішки, сухофрукти на початку вагітності я не випускала з рук. Їду я намагалася не запивати, а втамовувала спрагу через 10-20 хвилин після їжі. На сніданок - більше білкової їжі: яйця, кефір, кисле молоко, сир. Після їжі я деякий час лежала, щоб, як кажуть, все вляглося. Іноді від нудоти рятувало кисленькое (часточка мандарина або лимона), а також солоненьке - маринований огірок і квашена капуста. Так, лежачи на дивані і жуючи, я боролася з нудотою і читала книгу для вагітних, в якій говорилося: «Токсикоз звичайно виникає в першій половині вагітності і продовжується до 16-18 тижнів» - мої муки наближалися до завершення.
Автор: Марина Холодова
Категория: Вагітність і пологи
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: