Головна » Статті » Лікар відповідає

Імбир для тонусу
Яке харчування допоможе гіпотоніку добре себе почувати? Розповідає наш консультант, кардіолог, доктор медичних наук Ірина Трушкіна.
Основні правила
Люди з пониженим тиском схильні набирати зайву вагу. Тому їм треба обмежувати калорійність страв.
В день потрібно вживати 1 г білка на 1 кг ваги, враховуючи, що це стосується чистого білка, якого навіть в м'ясі набагато менше 100%. Точну частку протеїну можна дізнатися із таблиці складу продуктів або з етикеток.
При надмірній вазі жири обмежують до 40 г в день. Переважно отримувати їх з морської риби і доповнювати раціон столовою ложкою нерафінованої рослинної олії. М'ясо, птицю бажано вживати пісними, жирну гастрономію (грудинка, бекон, ковбаса) обмежувати до мінімуму, вибирати знежирені молочні продукти.
Вуглеводи рекомендуються в кількості 300-350 г в день. Їх слід отримувати з круп, твердих сортів макаронів, бобових, овочів. Кондитерські вироби треба обмежити до декількох невеликих порцій на тиждень.
Рекомендуються 4-5 прийомів їжі в день. Важливо не переїдати, так як повний шлунок зміщує діафрагму, що ускладнює роботу серця. Вечеряти слід за 2 години до сну.
Треба пити багато негазованої води - вона допомагає наблизити тиск до норми. Рекомендується в день пити до 30 мл на 1 кг ваги (важите 70 кг - за добу слід випити 2,1 л). Сюди входить будь-яка рідина, але основна частина повинна припадати на воду.
Що обмежити?
Алкоголь, газовані солодкі напої, енерготоніки. Часте вживання таких стимуляторів веде до залежності від них і серйозних проблем зі здоров'ям.
Сіль затримує рідину в організмі. Гіпотоніки схильні до набряків в силу особливостей своєї роботи венозної системи. Обмежте сіль 1 чайною ложкою в день, додавайте її в готові страви, уникайте солінь і страв, де явно багато солі.
Консерви, продукти і напої з консервантами, ароматизаторами, барвниками.
Цукор, білий хліб і борошняні вироби, так як їх вживання підвищує ризик розвитку ожиріння та цукрового діабету.
Будь-які продукти, які викликають у вас здуття живота і метеоризм.
Що додати?
При зниженому тиску людина потребує підвищення тонусу. Для цього корисно використовувати різні прянощі - додавати в їжу гострий перець, а напої готувати з корицею, імбиром, шипшиною, женьшенем.
Не заборонений, а іноді навіть рекомендований каву, міцний чорний і зелений чаї. Допускається коньяк у кількості не більше 2-3 чарок на тиждень. З ранку стимулюючі напої типу кави можуть замінити сухофрукти: курага, фініки і т.п.
Збільшити частку продуктів, багатих калієм, магнієм і йодом.
На кожен день
Спеціальні дієти гіпотонікам не призначають. У Росії для них рекомендований так званий стіл №10, розроблений для людей з серцево-судинними захворюваннями в цілому. Його принципи досить прості.
Рекомендуються:
страви з різних круп; відварні макаронні вироби;будь-вегетаріанські супи;нежирні сорти м'яса, риби, птиці;нежирне молоко, кисломолочні напої і сир, овочі в відвареному і запеченому вигляді;хліб вчорашньої випічки, здобні печива і бісквіти;м'які стиглі фрукти і ягоди, трохи меду або варення.
Виключаються:
свіжий хліб, вироби із здобного тіста;супи з бобових, жирні м'ясні, рибні і бульйони, жирні сорти м'яса, риби, птиці;нирки, копченості, ковбаси;солона риба, солоні і жирні сири;бобові;солоні, мариновані та квашені овочі;плоди з грубою клітковиною.
Категория: Лікар відповідає
| Теги: напої, день
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: