Головна » Статті » Лікар відповідає |
Імбир для тонусу
Яке харчування допоможе гіпотоніку добре себе почувати? Розповідає наш консультант, кардіолог, доктор медичних наук Ірина Трушкіна. Основні правила Люди з пониженим тиском схильні набирати зайву вагу. Тому їм треба обмежувати калорійність страв. В день потрібно вживати 1 г білка на 1 кг ваги, враховуючи, що це стосується чистого білка, якого навіть в м'ясі набагато менше 100%. Точну частку протеїну можна дізнатися із таблиці складу продуктів або з етикеток. При надмірній вазі жири обмежують до 40 г в день. Переважно отримувати їх з морської риби і доповнювати раціон столовою ложкою нерафінованої рослинної олії. М'ясо, птицю бажано вживати пісними, жирну гастрономію (грудинка, бекон, ковбаса) обмежувати до мінімуму, вибирати знежирені молочні продукти. Вуглеводи рекомендуються в кількості 300-350 г в день. Їх слід отримувати з круп, твердих сортів макаронів, бобових, овочів. Кондитерські вироби треба обмежити до декількох невеликих порцій на тиждень. Рекомендуються 4-5 прийомів їжі в день. Важливо не переїдати, так як повний шлунок зміщує діафрагму, що ускладнює роботу серця. Вечеряти слід за 2 години до сну. Треба пити багато негазованої води - вона допомагає наблизити тиск до норми. Рекомендується в день пити до 30 мл на 1 кг ваги (важите 70 кг - за добу слід випити 2,1 л). Сюди входить будь-яка рідина, але основна частина повинна припадати на воду. Що обмежити? Алкоголь, газовані солодкі напої, енерготоніки. Часте вживання таких стимуляторів веде до залежності від них і серйозних проблем зі здоров'ям. Сіль затримує рідину в організмі. Гіпотоніки схильні до набряків в силу особливостей своєї роботи венозної системи. Обмежте сіль 1 чайною ложкою в день, додавайте її в готові страви, уникайте солінь і страв, де явно багато солі. Консерви, продукти і напої з консервантами, ароматизаторами, барвниками. Цукор, білий хліб і борошняні вироби, так як їх вживання підвищує ризик розвитку ожиріння та цукрового діабету. Будь-які продукти, які викликають у вас здуття живота і метеоризм. Що додати? При зниженому тиску людина потребує підвищення тонусу. Для цього корисно використовувати різні прянощі - додавати в їжу гострий перець, а напої готувати з корицею, імбиром, шипшиною, женьшенем. Не заборонений, а іноді навіть рекомендований каву, міцний чорний і зелений чаї. Допускається коньяк у кількості не більше 2-3 чарок на тиждень. З ранку стимулюючі напої типу кави можуть замінити сухофрукти: курага, фініки і т.п. Збільшити частку продуктів, багатих калієм, магнієм і йодом. На кожен день Спеціальні дієти гіпотонікам не призначають. У Росії для них рекомендований так званий стіл №10, розроблений для людей з серцево-судинними захворюваннями в цілому. Його принципи досить прості. Рекомендуються: страви з різних круп; відварні макаронні вироби;будь-вегетаріанські супи;нежирні сорти м'яса, риби, птиці;нежирне молоко, кисломолочні напої і сир, овочі в відвареному і запеченому вигляді;хліб вчорашньої випічки, здобні печива і бісквіти;м'які стиглі фрукти і ягоди, трохи меду або варення. Виключаються: свіжий хліб, вироби із здобного тіста;супи з бобових, жирні м'ясні, рибні і бульйони, жирні сорти м'яса, риби, птиці;нирки, копченості, ковбаси;солона риба, солоні і жирні сири;бобові;солоні, мариновані та квашені овочі;плоди з грубою клітковиною. | |
Категория: Лікар відповідає
|
|
Всього коментарів: 0 | |