Головна » Статті » Профілактика |
Вітамін F: борець з холестерином
Вітамін F - антихолестерин вітамін (ненасичені жирні кислоти : лінолева, ліноленова і арахідонова) - жиророзчинний вітамін, складається з ненасичених жирних кислот, одержуваних з їжі. Вітаміном F наукової і патентної літератури, в рекламних проспектах і технічної документації називають ліпідні препарати, які містять есенціальні жирні кислоти, зокрема гамма-ліноленову. Залишаючи за поліненасиченими жирними кислотами традиційна назва "вітамін", їх слід з біохімічної та фармакологічної точки зору, виділити в особливу групу біологічно активних сполук, що володіють як паравитаминным, так і парагормональным дією. На користь першого свідчить їх здатність при введенні в організм усувати авитаминозоподобные явища. На користь парагормонального дії поліненасичених жирних кислот при наявності ферменту простагландинсинтетази, свідчить здатність перетворюватися в простагландини, лейкотрієни, тромбоксаны та інші потужні внутрішньоклітинні медіатори гормонального впливу. Біологічна роль вітаміну F Ненасичені кислоти линолевого типу є для організму незамінними. У процесі еволюції в організмі різко зменшилася здатність перетворювати лінолеву кислоту, зазвичай присутню в рослинних жирах, гамма-ліноленову, тому гамма-ліноленова кислота є есенціальною і повинна надходити в організм з їжею або у складі БАД до їжі. Гамма-ліноленова кислота (ГЛК) - поліненасичена жирна кислота линолевого типу, що належить до сімейства омега - 6, так як перша подвійна зв'язок у неї знаходиться біля шостого атома вуглецю, починаючи з метильного кінця. Гамма-ліноленова кислота, як і інші поліненасичені жирні кислоти, є енергетичним субстратом в процесі внутрішньоклітинного дихання і входить в склад фосфоліпідів мембран клітин тварин. При нестачі в їжі відбувається порушення функціонування біологічних мембран і жирового обміну в тканинах, що призводить до розвитку патологічних процесів, зокрема дерматозів, уражень печінки, розвивається атеросклероз судин. Вітамін F облабает антиалергічну дію. Гамма-ліноленова кислота здатна трансформуватися через дигомо-гамма-ліноленову кислоту в простагландини Е1. Відомо, що простагландини Е1 інгібують першу фазу вивільнення гістаміну, наприклад з гранул тучних клітин, і купируют алергічний бронхоспазм, викликаний гістаміном, а також володіють попереджуючим сенсибілізацію дією, як інгібітори гістаміну. Функції вітаміну F: Участь у синтезі жирів (особливо насичених), метаболізмі холестерину. Протизапальний і антигістамінний ефекти. Вплив на сперматогенез. Утворення простагландинів. Стимуляція імунної захисту організму. Загоєння ран. У тісній співпраці з вітаміном D сприяє асиміляції кальцію і фосфору, що є необхідним для кісткової тканини. Метаболізм вітаміну F Незамінні жирні кислоти всмоктуються в тонкому кишечнику, як і інші жирні кислоти, і транспортуються в складі хіломікронів органів. У тканинах вони використовуються для утворення найважливіших ліпідів, що входять до біологічні мембрани, і володіють регуляторної активністю. При метаболізмі частина їх подвійних зв'язків відновлюється. Якщо лінолевої кислоти в організмі достатньо, то дві інші жирні кислоти можуть бути синтезовані. Надмірне споживання вуглеводів збільшує потребу у вітаміні F. Організм накопичує цей вітамін в серці, печінці, нирках, мозку, крові, м'язах. Симптоми недостатності вітаміну F Найбільш часто недостатність вітаміну F проявляється в ранньому дитячому віці (у дітей до року), що може бути пов'язано з недостатнім надходженням їх з їжею, порушенням всмоктування, інфекційними захворюваннями. Клініка гіповітамінозу у дітей проявляється відставанням у рості, зниженням ваги, лущенням шкіри, потовщенням епідермісу, збільшенням споживання води при зниженні діурезу, рідким стільцем. У дорослих також відзначається придушення репродуктивних функцій, розвиток серцево-судинних і інфекційних захворювань. Можуть спостерігатися хвороби шкіри (зокрема екзема), волосся, ламкість нігтів, прищі. Показання до застосування вітаміну F Різні види дерматозів (екзема - хороші результати дає лікування маслом ослинника; себорея, вугрі, тріщини, в тому числі анальні). Екзема у немовлят. Алергічні захворювання. Аутоімунні запальні захворювання. Профілактика флебітів. Цукровий діабет. Порушення ліпідного обміну. Симптоми передозування вітаміну F Токсичності у вітаміну F немає, але надмірний прийом може призвести до збільшення ваги тіла. Не варто зловживати омега-3 жирними кислотами, тому що у них є властивість розріджувати кров і вони можуть бути причиною кровотеч. Гіпервітаміноз вітаміну F проявляється болями в шлунку, печію, шкірно-алергічними висипаннями і пов'язаний з передозуванням ненасичених жирних кислот. Надлишок омега-6 заважає жирних кислот омега-3 виконувати свою роль і здатний провокувати такі запальні процеси, як астма або артрити. Потреба у вітаміні F Добова потреба вітаміну F вимірюється в мг. Добова потреба у вітаміні F для дорослих становить близько 1000 м г, що відповідає 20-30 г рослинної олії. Харчові джерела вітаміну F Кращі натуральні джерела: рослинні масла з зав'язі пшениці, льняного сім'я, соняшнику, сафлору, соєвих бобів, арахісу; мигдаль, авокадо, вівсяні пластівці, кукурудза, неочищений рис, горіхи. Дванадцять чайних ложок насіння соняшника або вісімнадцять часточок горіха пекан можуть покрити денну потребу у вітаміні. Всі рослинні масла повинні бути першого холодного віджиму, нефільтровані, недезодоризованные (тобто зберегли свій запах). Взаємодії та особливості Особливості вітаміну F - жирорастворим, дуже чутливий до світла, нагрівання і контакту з повітрям, що породжує утворення токсичних оксидів і вільних радикалів, тому для захисту вітаміну F його слід приймати одночасно з антиоксиданти (вітамін Е, бета-каротином і селеном). Його дія посилюється спільно з цинком і вітамінами В6 і С. | |
Категория: Профілактика
|
|
Всього коментарів: 0 | |