Головна » Статті » Лікар відповідає

Алергія: у кого більше шансів не захворіти?
Скільки полуниці можна з'їсти без шкоди для здоров'я? Що вибрати: звичайний сир і жменю ягід або готову сирну масу з фруктами? Можна дати дитині ще одну цукерку?
Питання аж ніяк не дозвільні, якщо врахувати різкий ріст алергічних захворювань в останні роки.
Алергія або ні?
Прояви алергії знайомі кожному. Те, що ми називаємо в побуті звичним словом «алергія», насправді являє собою дві різні групи захворювань: істинно алергічні і псевдоалергічні.
Алергія і псевдоалергія розвиваються по-різному, але фінальні стадії у них збігаються. Тому і зовнішні прояви в обох випадках абсолютно ідентичні - чхання, сльозотеча і нежить, набряки, шкірний свербіж, висип і т. д. В домашніх умовах, без спеціальних аналізів, ми не можемо відрізнити псевдоаллергию від істинної алергії, тому логічніше говорити про реакцію алергічного типу, а не ставити діагноз «на око».
Навіть у здорової людини реакція алергічного типу може виникнути в будь-який момент. Алергенна навантаження на організм зростає з дня у день, а здатність організму справлятися з нею - зменшується. Причин тому безліч: поява нових промислових алергенів, забруднення навколишнього середовища, сучасний ритм життя і т. д.
Доданки алергенної навантаження
Якщо порахувати нашу щоденну алергенну навантаження, вона виявиться чималою. Ми носимо зручний і практичний одяг з синтетичних матеріалів, забарвлену хімічними барвниками. Активно користуємося миючими засобами та іншою побутовою хімією. У будь-який час року нам доступні свіжі фрукти і овочі, вирощені із застосуванням пестицидів. Дихаємо повітрям, забрудненим вихлопними газами і відходами хімічного виробництва. Багато продуктів на нашому столі в достатку містять харчові добавки - консерванти, барвники, ароматизатори... Разовий контакт з одним алергеном може і не викликати небажаної реакції, але коли організм протягом дня зустрічається з цілою «компанією» потенційно небезпечних речовин - це вже серйозний ризик.
Має значення і кількість алергену. При деяких захворюваннях алергічного типу спостерігається прямо пропорційна залежність - чим більше потрапило в організм речовини, тим сильніше виражена реакція. Можна з'їсти ложку полуничного йогурту без наслідків, а після цілої упаковки покритися висипом. Незначна кількість консерванту в продукті організм може «не помітити», але якщо протягом невеликого проміжку часу з'їсти кілька продуктів, що містять один і той же консервант, отримаємо «несподівану» алергічну реакцію.
Чим простіше, тим безпечніше
Алергічні захворювання підступні саме своєю непередбачуваністю. Іноді шлях від кропив'янки до атопічного дерматиту виявляється занадто коротким. Уникнути контакту з усіма потенційними алергенами нереально, але контролювати алергенну навантаження на свій організм цілком можливо.
1. При покупці косметики та побутової хімії попередньо вивчіть склад засоби. Ризик алергічної реакції збільшують віддушки, пропіленгліколь, формальдегід, парафенилендиамины, дибутилфталат, метилакрилат, нітроцелюлоза.
2. Вибирайте продукти харчування з мінімальним вмістом консервантів, штучних барвників, ароматизаторів та смакових добавок.
3. Якщо замість звичної їжі захотілося екзотичних чудасій, запам'ятайте просте правило: один прийом їжі - одне нове блюдо. Причому порція повинна бути невеликою.
Хто знає, коли алергенна навантаження на організм стане граничної? Краще не перевіряти це на собі.
Категория: Лікар відповідає
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: