Головна » Статті » Профілактика |
Чіпси - шкідливо і небезпечно
Мабуть, рекламні ролики про чіпсах відносяться до числа найпопулярніших і смішних. Напевно, всі бачили ролик, знятий по відомому епізоду легендарного фільму «Титанік», коли на носі корабля стоять хлопець і дівчина, у тих самих позах, що і головні герої фільму. Але в руці у молодої людини пакетик з чіпсами, і, коли дівчина намагається «пригоститися» ними, хлопець різко відпускає її, а чіпси перехоплює. Юна красуня летить вниз, приводячи глядачів жах, але, на щастя, вона не впала в океан, а в басейн, розташований нижче - на великому плані він був не видно. А хлопець радіє, що все чіпси дісталися йому... Таких сюжетів багато, і всі вони здаються смішними і кумедними, принаймні, на перший погляд. Однак, якщо спробувати вдуматися в задум режисера, стає трохи не по собі: що ж це за чіпси, які здатні приглушувати навіть такий важливий інстинкт, як сексуальний потяг, не кажучи вже про піднесених романтичних почуттях? Виробництво і склад чіпсів. Як роблять чіпси Багато людей щиро вірять, що чіпси робляться з картоплі. Просто його нарізають тонкими скибочками і обсмажують спеціальним чином, ось і все. А що поганого в смаженої картоплі? Адже вдома ми її готуємо, і це дуже смачно. Звичайно, до чіпсам додаються якісь речовини, щоб вони були смачніше і довше зберігалися, але ж це дозволяється? Спробуємо розібратися хоча б трохи. Всі чіпси робляться з картоплі? Взагалі-то переважна більшість виробників використовують борошно - пшеничне або кукурудзяну, а також суміш крохмалю. Дуже часто це буває соєвий крохмаль, в основному з генетично модифікованої сої. В організмі людини крохмаль перетворюється в глюкозу, і, якщо є чіпси часто, то надлишок глюкози накопичується в печінці - а це вже прямий шлях до ожиріння. З тіста, отриманого шляхом змішування подібних інгредієнтів, формують чіпси, а потім обсмажують їх у киплячих при 250°C дешевих жирах - адже використання дорогих, очищених масел нерентабельно. Чіпси не повинні смажитися більше 30 секунд, однак це правило дотримується рідко. Шкідливі смакові добавки для чіпсів Смак таких чіпсів далекий від картопляного - на допомогу знову приходять приправи і смакові добавки, в основному - глутамат натрію. Про цю «чудову» добавці написано багато, і ми не будемо тут повторювати інформацію, яку знайти нескладно. Нагадаємо тільки, що глутамат натрію може перетворити саму несмачну їжу в таку, яку захочеться їсти знову і знову, не думаючи при цьому про її справжньої цінності. А виробникам чіпсів перш за все треба залучити споживача... Шкоду чіпсів. Чіпси - шкідливо і небезпечно! Гидрогенизированный жир, що накопичується в чіпсах, призводить до утворення «поганого» холестерину - а це атеросклероз, тромбофлебіт і інші небезпечні захворювання. Чіпси в процесі готування так просочується жиром, що, з'ївши маленький пакетик, ми отримуємо цього жиру цілих 30 г, адже часто одним 100-грамовим пакетиком справа не обмежується. Ніби як полчашечки жиру випили на закуску... Звичайно, є інші виробники - вони використовують для приготування чіпсів справжній картоплю. Однак найчастіше вибирають картоплю теж генномодифіковані, тому що його бульби великі, рівні і неушкоджені, адже від них всі шкідники шарахаються. Обсмажують таку картоплю все в тому ж дешевому жирі. Мало того, що в процесі смаження абсолютно все корисне, що є в картоплі, руйнується, він набуває інші властивості - канцерогенні. Продукт розпаду жирів - акролеїн, володіє мутагенними і канцерогенними властивостями, а утворюється він навіть при відносному дотриманні технологій. Щоб уникнути утворення великої кількості акролеїну, олія для смаження треба регулярно міняти. Акриламід - ще більш небезпечний канцероген, теж утворюється навіть у домашніх умовах, якщо неправильно вибрати масло і занадто розжарити сковороду. Що вже говорити про умовах потокового виробництва, коли багато партій чіпсів довго готуються в одних і тих же пересмажених жирах, які часто міняти невигідно? Далі - більше. Кілька років тому в чіпсах був знайдений глицидамид, брат акриламіду, здатний не тільки викликати виникнення ракових пухлин, але і руйнувати ДНК. А крім цих, вже знайдених речовин, скільки ще токсинів, що утворюються при приготуванні чіпсів, просто не вивчалися? Вчені досі не можуть точно сказати, що утворюється в нашому організмі, коли в нього активно надходять смакові добавки та інші Е-шки, які удосталь містяться в кожному апетитному, хрусткому кружечку чіпсів. Повітряні чіпси Є ще один вид чіпсів - повітряні, і їх можна поставити на останнє місце за вмістом токсичних речовин. Смажать ці чіпси всього 10 секунд, але накопичуються канцерогени і в них, до того ж картоплю, як правило, використовується генномодифіковані - про звичайному вже забули. Взагалі для отримання 1 кг чіпсів потрібно до 5 кг картоплі, так що виробникам зручніше використовувати різні суміші. Відомі та розрекламовані чіпси Pringles містять не більше 42% картоплі, так що їх виробник навіть довго був позбавлений від сплати необхідних податків. Просто чіпси Pringles не вважалися виробом з картоплі, а скоріше родичами випічки, так як виробник використовував для їх приготування дріжджове тісто. Між тим, технологія виробництва Pringles нічим не відрізняється від інших. Чого тільки не пишуть на пачках з чіпсами: з сиром, з беконом, з крабами і червоною ікрою і т.д. Правда, останнім часом виробники стали чеснішими, і пишуть - «зі смаком» того чи іншого продукту, але адже споживачі все одно купують - вони вже звикли хрумтіти чіпсами з будь-якого приводу і без приводу: за компанію з друзями, перед телевізором, щоб перебити виник не вчасно апетит або просто «вбити» час. Однак час як раз обертається проти нас, і поступово любителі чіпсів отримують печію, гастрити, алергію, проблеми з роботою кишечника. А скільки солі в чіпсах? Адже саме тому і тягнуться до пакетику багато любителі «солоненького», не думаючи або намагаючись не думати про те, що надлишок солі в організмі гальмує нормальний ріст кісток, що викликає порушення обміну речовин і серцеві захворювання. Діти і шкідливі чіпси І ось тут варто було б подумати про дітей: адже багато батьків купують чіпси просто так, щоб заспокоїти раскапризничавшегося дитини, заохотити чіпсами як ласощами, або взагалі абсолютно бездумно - лише б щось купити. Варто все-таки сказати, що одна з найстрашніших картин, які ми часто бачимо в супермаркетах - це маленькі, двох - або трирічні діти, які тримають в руках пачки чіпсів - отруйної і повільно вбиває ласощі, яке їм купили люблячі батьки. Невже все це може пояснюватися простим незнанням? Вже швидше просто небажанням що-небудь знати... Не потрібно давати чіпси маленьким дітям, тим більше привчати їх до цього: адже без нас, дорослих, вони про чіпси просто не впізнають. Що стосується дітей старшого віку і дорослих, то варто постаратися відучитися від «хрусткою забави», а для початку спробувати зменшити шкоду, вибираючи більш безпечні варіанти - наприклад, повітряні чіпси. Не замінюйте чіпсами їжу, не їжте їх з пивом (хоча саме до цього закликає реклама), а постарайтеся використовувати їх, наприклад, в якості гарніру до страв, краще овочевим - так вашому шлунку буде набагато легше переробити цей «важкий матеріал». А взагалі щиро бажаємо вам згадати, скільки по-справжньому смачних, здорових і корисних страв є в нашій, рідній російській кухні, і тоді ви і ваші діти просто не будете знати, що таке чіпси. Хіба це їжа? Автор: Гатауліна Галина | |
Категория: Профілактика
|
|
Всього коментарів: 0 | |