Головна » Статті » Вагітність і пологи |
Солоденьке і солоненьке
Вже з перших тижнів вагітності у жінки можуть змінитися смакові переваги: відраза до одних продуктів і тяга до інших. Більшість вчених схиляється до думки, що це відбувається під впливом гормону прогестерону - "винуватця" багатьох змін, що відбуваються в організмі під час вагітності. Цей гормон визначає, що в нормі і що в дефіциті, і вибудовує програму" для того, щоб ліквідувати всі дефіцити. В результаті організму матері дається команда задовольнити нестачу поживних речовин. Так, якщо у Вас виникає бажання з'їсти плитку шоколаду, швидше за все, вміст вуглеводів у Вашому організмі досить низька. А якщо слинки течуть від однієї думки про морозиво, ймовірно, організм недоотримує не тільки вуглеводи, але й білки. При нестачі кальцію виникає бажання з'їсти крейда, при дефіциті аскорбінової і фолієвої кислоти - зелені овочі, при нестачі вітамінів групи "В" - бажання випити пива. Одночасно ця "програма" стежить, щоб жінка не з'їла нічого, що буде шкідливо їй або дитині. Саме для цього в шлунково-кишковому тракті відбуваються такі зміни, які полегшують процес відторгнення невідповідною в даний момент їжі і продовжують процес переробки підходящою. Майже у половини жінок ранні терміни вагітності супроводжуються нудотою і навіть блювотою, особливо вранці. Так що, якщо для Вас раптом стають геть нестерпними запах кави або одна тільки думка про кремовій торт, то огиду до цієї їжі, цілком можливо, спосіб, яким Ваш організм хоче застрахувати вас і дитину від токсинів. Так має бути в ідеалі, але іноді "програма" дає збій. Дослідники досі ламають голову - чому так відбувається? Можливо, в деяких випадках ми просто не можемо правильно розшифрувати сигнали нашого організму. Наприклад, у деяких жінок виникає бажання вживати в їжу неїстівні продукти: глину, пісок або землю, а інших дуже приваблюють пари бензину, ацетону та інших летких речовин. При зміні смаку та відчуття потреби у кислих або солоних продуктах, можна з'їсти невелику кількість оселедця, ікри, квашеної капусти або солоних огірків. Але не слід їсти солону їжу при набряках, тому що сіль сприяє утриманню води в організмі; в цьому випадку, навпаки, рекомендують знизити споживання солі навіть через "не хочу". Якщо тягне на солодке, то краще отримувати вуглеводи з свіжих фруктів або сухофруктів, ніж з печива і варення. Але навіть фрукти треба їсти з обережністю: якщо жінка під час вагітності захоплюється апельсинами, у її дитини згодом може виникнути алергія на них. В цей час бажано їсти тільки ті ягоди, фрукти і овочі, що ростуть в наших широтах. Думка, що вагітна повинна їсти за двох, поширене більш ніж широко. Іноді воно змушує думати про майбутню маму те, чим би потішити свою крихітку. Звідси - ще одна можлива причина думок про певних продуктах і навіть надмірному харчуванні, хоча її організм зараз не сигналізує про якийсь дефіцит. І, зрозуміло, з самого початку вагітності потрібно повністю виключити алкогольні напої (правда, деякі лікарі кажуть, що за період вагітності можна зробити пару раз маленьких ковтків червоного вина - але тільки якщо дуже-дуже хочеться). Слід також виключити з вживання гірчицю, перець, хрін, оцет і консерви (в них можуть бути токсичні консерванти) У іншому ж, такі "примхи" не тільки допустимі, але і корисні. І ставитися до неї треба серйозно. | |
Категория: Вагітність і пологи
|
|
Всього коментарів: 0 | |