Головна » Статті » Профілактика |
В організмі людини марганець
Марганець має широке поширення в природі. Його сполуки входять до складу багатьох руд разом з залізом. У людському організмі багато процеси відбуваються за участю марганцю. Насамперед, марганець підтримує нормальну роботу нервової системи, сприяючи активізації речовин, що контролюють передачу нервових імпульсів між волокнами тканини. Спільно з кальцієм він бере участь в утворенні кісток. Марганець захищає імунну систему від негативних впливів та інфекцій, регулює жировий обмін, бере участь в процесах кровотворення і травлення. Завдяки достатньому вмісту марганцю можливе утворення та зростання нових клітин, відновлення хрящів і загоєння тканин. Він регулює діяльність головного мозку, забезпечує нормальний метаболізм. Тільки в присутності марганцю засвоюються вітаміни С, Е, а також комплекс вітамінів групи В. Особливу дію марганець впливає на обмін інсуліну, підтримуючи здатність організму нормально переробляти цукор. Відомо, що у діабетиків вміст марганцю в крові менше норми майже наполовину. В подібних випадках необхідно додатково приймати цей мікроелемент у вигляді біологічно активних добавок. Марганець впливає на тонус м'язів і чутливість кінцівок; знижує рівень холестерину, не даючи йому можливості закупорити судини і перешкоджаючи розвитку атеросклерозу; регулює роботу статевої системи, активізуючи рухливість сперматозоїдів у чоловічому організмі і нормалізуючи роботу яєчників - у жіночому. Вагітним жінкам необхідно достатня кількість марганцю, щоб формування плоду протікало правильно. Недолік марганцю, насамперед, пов'язаний з великою кількістю споживання рафінованої та консервованої їжі. На жаль, свіжі продукти рослинного походження та зелень для багатьох стали не щоденними учасниками трапези, і дефіцит марганцю на сьогодні - одне з найпоширеніших явищ в багатьох регіонах Росії. Однак марганець - дивовижний мікроелемент. Щоб уникнути порушення балансу і розвитку захворювань при його тривалої відсутності регулярної, організм затримує його виведення. Але все ж, дуже довгий період марганцевого голодування призведе до його стійкого дефіциту в організмі. Недолік і дефіцит марганцю характеризується швидкою стомлюваністю, слабкістю і запамороченням, занепадницьким настроєм, болем у м'язах, надмірною вагою. Можливо розвиток аллергичесикх реакцій, цукрового діабету, ревматизму, бронхіальної астми, нервових розладів - епілепсії, розсіяного склерозу, а також вітіліго. У жінок при дефіциті марганцю розвивається безплідність, а в похилому віці - остеопороз. Організм дітей на брак марганцю реагує поганим ростом, виснаженням і затримкою розвитку скелета. У більшості випадків при нестачі марганцю в організмі спостерігається дефіцит міді. Надлишок марганцю порушує всмоктування заліза. А фосфор, кальцій і залізо уповільнюють процес засвоєння марганцю. Слід зазначити, що неможливо отримати надлишок марганцю, харчуючись продуктами, багатими його змістом. Як правило, надлишок цього мікроелемента в організмі пов'язаний з неконтрольованим вживанням вітамінно-мінеральних комплексів і біологічно активних добавок. Тому, перш ніж почати додатково приймати марганець, необхідно здати аналіз крові і перевірити рівень цього елемента. Надлишок марганцю сприяє порушення процесу утворення костей і функціонування нервової системи. Джерелом марганцю є в першу чергу спеції: шафран, імбир, кардамон, гвоздика, кориця, чорний перець, чебрець і базилік. Марганцем також багаті шпинат, ананас, виноград, буряк, пшениця, вівсянка, нешліфований рис, пшоно, квасоля і горох. Велика кількість марганцю міститься в мідіях, але інших тваринних продуктах вміст марганцю мізерно мало. Потреба в марганці за добу становить: для дорослих 2-5 мг, для дітей 1-7 років 1-1,5 мг, для підлітків 15-17 років 2,5-5 мг. Вагітним жінкам і годуючим матерям необхідно 3-5 мг цього елемента. | |
Категория: Профілактика
|
|
Всього коментарів: 0 | |