Головна » Статті » Профілактика |
Їжа і зір, або на що покласти око?
Як часто ми говоримо, що «очима просто все б з'їли»... А що треба дійсно з'їсти, щоб очі блищали і були здоровими? Чи є якісь особливі продукти, які прямим ходом впливають на наш зір? Адже так хочеться іноді побалувати свої очі! чи є взагалі на світі такі диво-продукти? Або це всього лише міфи? Проти нічної сліпоти Це, звичайно ж, про вітамін A (-каротин). Користь цієї речовини для зору складно переоцінити: вітамін, А зберігає очі здоровими і запобігає розвитку нічної сліпоти. Для того щоб задовольнити добову потребу організму в-каротині, достатньо, як стверджують лікарі, всього половини морквини на день. Правда, є цю саму морквину «без нічого» абсолютно марно. Доведеться її натерти на терочке і заправити рослинним маслом. Також багаті вітаміном A риб'ячий жир - згадайте, напевно в далекому дитинстві вам його прописували лікарі і пригощали в дитячому саду. Смак залишився, як кажуть, незмінним. Але і користь - теж! Потім йде дефіцитний для наших широт солодкий картопля (який насправді зовсім і не картопля, а так, примазався) і м'якуш сірого каліфорнійського горіха Цей горіх - теж американець за походженням і в наших магазинах - рідкісний гість. На відміну від печінки. Ось її також рекомендується споживати для користі зрения.Зеленое і помаранчеве - ось де живе вітамін C Цей водорозчинний вітамін життєво важливий для здоров'я очей. Будучи потужним антиоксидантом, вітамін С руйнує шкідливі вільні радикали і захищає клітини, запобігаючи величезна кількість очних захворювань. Знайти фрукти - антиоксиданти і плюс - поклади вітаміну С - простіше простого: багаті вітаміном С лимони, апельсини, грейпфрути та їх соки, полуниця, сирої зелений перець, помідори і кольорова капуста. Все це загалом-то, знаходиться у вільному доступі. Фундук і вітамін E Як і вітамін C, цей найважливіший елемент є потужним антиоксидантом. Він захищає очі від виникнення катаракти і уповільнює процеси старіння. Заповнити дефіцит вітаміну E можна, включивши в свій раціон мигдальне, соняшникова і кукурудзяна олія. Якщо мигдальне і кукурудзяна в загальному-то не дуже поширене, то вже соняшникову - відомо кожному. Одне уточнення - не все те масло, що маслом називається. Деякі види рослинне масла простіше назвати вазеліном. Так от, користь від олії холодного віджиму, нерафінованої і бажано першого віджиму. Далі йдуть знову-таки екзотики: манго, фісташки, арахіс. Але можна і не заморочуватися. Все це цілком може замінити вітчизняний лісовий горіх - фундук! Розкладемо все по кольорам, або хто такі каротиноїди Каротиноїди - це натуральні рослинні пігменти, які визначають колір овочів і фруктів. Лютеїн і зиксантин - лише два з численних видів, які запобігають погіршення зору і захворювання очей. Лютеїн міститься в шпинаті, салаті-латуке, савойської капусти, броколі, свіжому горосі, а також у багатьох жовтих і помаранчевих фруктах і овочах. Зиксантином багаті помаранчевий перець, кукурудза і багато видів листяних овочів: листова капуста, шпинат. Знову-таки, якщо відкинути зовсім вже заморських гостей, то залишиться всім відомий горох! Звідки добути цинк? Цинк допомагає запобігати розвиток таких небезпечних офтальмологічних захворювань і проблем, як катаракта і виродження жовтої плями очі. Ох, вже це жовта пляма! Є воно у всіх, загалом-то, нікому не видима, до пори до часу. А берегти її треба щосили. Щоб і надалі не турбувало. Так ось, виявляється, для його підживлення потрібно червоне мячо. Саме там цей самий цинк і розташовується. А також в м'ясі домашньої птиці, молока, зернових та ще в йогурті. Сам йогурт прийшов до нас з Монголії. А до того, як він з'явився на прилавках всіх супермаркетів світу, наші предки пили кисле молоко, кефір, ряжанку. Підбиваючи підсумок: наші очі люблять очима все те ж саме, що і ми самі. Зльоту Марина | |
Категория: Профілактика
|
|
Всього коментарів: 0 | |