Головна » Статті » Профілактика

Молоко: шкода чи користь?
Це питання ще якихось двадцять-тридцять років тому міг здатися, щонайменше, дивним. В користь цього продукту для здоров'я не сумнівався ніхто: молоко було бажаним продуктом на столі, воно входило до складу комплексних шкільних обідів, і його любили не тільки діти, але і дорослі.
Через роки воно не стало менш бажаним в нашому раціоні. Проте останнім часом в корисності цього найдавнішого продукту харчування стали виникати серйозні сумніви. Як показують результати проведених досліджень, безпідставними їх назвати не можна. Між тим дискусія навколо цієї теми ще триває, і майбутнє напевно відкриє нам чимало нових відомостей.
Тому свою сьогоднішню місію ми бачимо в тому, щоб показати нашим читачам об'єктивну і достовірну картину - у фактах і цифрах. А вже далі кожен зможе вирішити сам для себе: пити молоко або не пити?
Цінний складу, легка засвоюваність
Вести розмову про користь або шкоду молока, і при цьому нічого не сказати про його складі - нелогічно. А адже за своїм внутрішнім змістом воно відноситься до одного з найцінніших продуктів харчування. Судіть самі: у молоці є більше сотні речовин, які необхідні людському організму. Це 20 незамінних амінокислот і стільки ж вітамінів, а також більше двох десятків жирних кислот, мінеральні солі (близько 30) і важливі для метаболізму ферменти. Корисні інгредієнти знаходяться в такій природній гармонії один з одним, що здатні легко всмоктуватися в процесі травлення, допомагаючи попутно засвоєнню інших компонентів їжі (наприклад, білків і жирів рослинного походження).
Білки молока. Це казеїн, альбумін і глобулін, які власне і містять всі необхідні для нас амінокислоти. Причому казеїн представлений у сполученні з кальцієм - мікроелементом, який знаходиться в молоці в активному стані.
Вуглеводи молока. Основний з них - це молочний цукор або лактоза. Він не такий солодкий, як рослинні цукру, але за поживними якостями їм не поступається. Важко переоцінити значення лактози у виробництві молочнокислих продуктів: завдяки біфідо - і лактобактеріями вона перетворюється в молочну кислоту, а казеїн при цьому згортається.
Мікроелементи молока. У складі цього продукту крім кальцію містяться фосфор і калій, натрій і залізо, сірка й цинк, йод і фтор, мідь і марганець. Названі мікроелементи беруть активну участь в обмінних процесах людського організму, і недолік в нашому раціоні хоча б одного з них може привести до порушень метаболізму.
Вітаміни молока. Головними «молочними» вітамінами визнані вітаміни А (ретинол) і групи D (холекальциферол та ергокальциферол). Молоко також містить аскорбінову і нікотинову кислоти, рибофлавін і тіамін. Зміст цих речовин коливається залежно від сезону року. Коли корови живляться зеленими кормами, тобто влітку, вміст вітамінів в молоці відчутно вище, ніж взимку, коли корівкам дають сухе сіно. Вітамінна складова молока залежить, звичайно, і від умов транспортування, переробки і зберігання продукту.
Ферменти молока. Їх тут дуже багато, а вивчено ж більше двадцяти. До основних відносять фосфатазу, редуктазу, пероксидазу, амілазу, каталазу і ліпазу. Вони являють собою фракції білка або окремі речовини з включенням білкових компонентів. Багато ферментів утворюються вже выдоенном молоці як продукти життєдіяльності мікроорганізмів.
Чому змінилося ставлення до молока?
Завдяки своїм складом і смаковими якостями молоко дійсно вважалося одним з головних продуктів харчування для дітей і дорослих. Сказавши про це в минулому часі, ми не обмовилися, так як сьогодні ставлення до молока з боку медиків явно змінилося. Протягом останніх десяти років проводилися наукові дослідження, результати яких справили ефект бомби, що розірвалася: молоко може спровокувати передчасну смерть! А два роки тому альянс лікарів під егідою самого знаменитого медичного центру світу - Гарвардської медичної школи - безапеляційно постановив: молоко зі списку корисних для здоров'я продуктів виключити! З тієї причини, що про нього з'являються факти все більш страшні і тривожні (і це незважаючи на унікальний і гармонійний склад корисних інгредієнтів, про який ми говорили вище).
Молочний жир провокує атеросклероз. Першими почали бути в набат кардіологи. Як з'ясувалося, половина калорійності молока припадає на частку жирів. Наприклад, в гуртку молока міститься 10% їх добової норми. І це яловичий жир - самий твердий і найгірший з жирів, відомих людству. Він призводить до розвитку атеросклерозу судин серця і мозку, що загрожує інфарктами та інсультами. Від твердого яловичого жиру, яким багате молоко, страждають і судини кінцівок, які буквально забиваються «поганим» холестерином. Прогнози названих захворювань нерадісні, так як відсоток смертельних випадків від них високий.
Молоко канцерогенно. Звучить як вирок, але це так. Правда, це більшою мірою відноситься до молока, виробленого в промислових масштабах. Корови, які вирощуються для цих цілей, дають молоко - вдумайтесь в цю цифру! - 300 днів в році. У той час як у звичайному житті корівки дояться всього 180 днів. Висока продуктивність «промислових» корів пояснюється тим, що їм дають спеціальні корми і добавки. Результати досліджень отриманого таким шляхом молока по-справжньому лякають. З'ясувалося, що в ньому в небезпечних концентраціях міститься речовина естрон-сульфат (межі норми перевищує 33 рази). Це з'єднання здатне провокувати у чоловіків такі грізні захворювання як рак передміхурової залози, злоякісні новоутворення в яєчках, і це доведені факти. У всьому цивілізованому світі публікуються відповідні дані про склад кормів для корів. У Росії, на жаль, таких даних немає.
Молоко - алерген. На фоні названих вище фактів здатність молока викликати алергію здається невинною, однак ігнорувати цю обставину ніяк не можна. Хоча б тому, що молоко поряд з пшеницею, соєю, арахісом, яйцями, рибою, морепродуктами і цитрусовими входить у вісімку продуктів, які класифіковані як справжні алергени (вони відомі тим, що реакція на них виникає незалежно від того, в якій кількості надійшов в організм той чи інший алерген). Так, однією з найбільш відомих алергій є реакція дітей на білок коров'ячого молока, що виявляється протягом перших 6 місяців життя немовляти і виражається досить неприємними симптомами - розладом стільця, кишковими коліками, втратою у вазі, дратівливістю, а в гострих випадках - блювотою, кропив'янкою, набряками і т.д.
Непереносимість молока. Як бути?
Статистика, яка змушує задуматися: кожен четвертий житель Землі страждає непереносимістю молока. Точніше молочного цукру - лактози. Це стан або, точніше, захворювання іменується лактазною недостатністю. Виникає воно як у дітей (вроджена непереносимість), так і у дорослих (придбана непереносимість) через нездатність організму перетравлювати міститься в молоці цукор з-за того, що в кишечнику в недостатній кількості виробляється відповідний фермент - лактаза. Внаслідок цього нерозщеплені молочний цукор не засвоюється організмом і з тонкого кишечнику потрапляє в товстий кишечник. А там на неї «накидаються» представники місцевої мікрофлори, які починають розщеплювати, що називається, по-своєму. Бурхлива діяльність мікробів у таких випадках обертається значним здуттям живота, виникненням сильної діареї та супроводжується болями в животі.
Лактазну недостатність нерідко плутають з алергією на коров'яче молоко, однак між цими станами фактично немає нічого спільного, хоча їх симптоматика може бути схожою. Як же проявляє себе непереносимість молочного цукру? По-перше, звертає на себе стілець дитини - він частий (до 10 разів на добу), або, навпаки, дуже рідкісний, рідкої консистенції, нерідко піниться, має зеленуватий відтінок. В ньому можуть виявлятися неперетравлені грудочки їжі і слиз. По-друге, дитина при годуванні молоком або молочними сумішами веде себе неспокійно. По-третє, у нього здувається і починає боліти животик. По-четверте, немовля постійно вередує, плаче, а при годуванні неприродно вигинається, у нього сильний метеоризм. По-п'яте, у малюка починаються проблеми з вагою: він або погано його набирає, або починає швидко худнути, що характерно для важких форм лактазной недостатності. По-шосте, в зданому на аналізи калі виявляється підвищений вміст молочного цукру, а також жирні кислоти і високий відсоток кислотності.
Якщо лактазна недостатність є вродженою, то непереносимість молока і продуктів з нього певною мірою зберігається протягом усього життя. При придбаному ж характері цієї недуги тактика наступна - боротися з дисбактеріозом кишечнику та супутніми йому ферментативними порушеннями. Плюс - дієтотерапія, яка виключає вживання молока і молочних продуктів.
Чим можна замінити молоко?
Отже, молоко і молочні продукти є, з одного боку, джерелом дуже цінних для організму речовин, а з іншого - вони можуть стати провокаторами різних хвороб внаслідок наявності промислових канцерогенів, а також з причини індивідуальної непереносимості. Як бути в таких випадках? Можна знайти молока рівноцінну заміну? Виявляється можна і - небезуспішно.
Альтернативою коров'ячого молока може стати вівсяне молоко, що володіє здатністю знижувати холестерин. Його можна приготувати і вдома: велику ємність заповнюєте вівсянкою (на одну третину) і водою (на дві третини), давши суміші настоятися ніч. Вранці процідіть її і отримаєте білий напій.
Смачним і корисним є соєве молоко. За кольором воно нічим не відрізняється від коров'ячого. Багато в ньому і корисних речовин, які дозволяють відчутно знизити ризик виникнення онкологічних захворювань і втрати кісткової маси при остеопорозі.
Рисове молоко, яке виробляють з окремих сортів коричневого рису, містить таку ж кількість кальцію і вітамінів, як і звичайне молоко. З тією різницею, що воно не відрізняється підвищеною жирністю.
Для забезпечення організму кальцієм і вітамінами групи D включайте в свій раціон китайську капусту, боби, риб'ячий жир. Останній випускається у вигляді капсул. Двох грамів цілком достатньо для задоволення добової потреби у вітамінах D і омега-3 жирних кислотах. Ну а якщо ви не уявляєте собі все ж життя без коров'ячого молока і не готові від нього відмовлятися, то хоча б уникайте пастеризованого продукту, який пройшов промислову обробку.
Категория: Профілактика
| Теги: молока, молоко
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: