Головна » Статті » Дієти

Чому ви весь час голодні?
Існує шість прихованих причин, які здатні звести нанівець навіть найбільш продумані дієти. Навчіться розпізнавати їх - і вам вдасться взяти процес під контроль і зрозуміти, чому ви відкриваєте холодильник, навіть якщо не голодні.
1. Ваша їжа недостатньо насичує
Більшості жінок потрібно близько 1,5 кг їжі в день, щоб відчути насичення. Якщо ви з'їдаєте меншу кількість їжі, то вам завжди хочеться їсти.
Щоб не відчувати голоду (і не набрати при цьому зайвої ваги!), вживайте їжу, багату клітковиною і водою, але містить мало калорій (багато овочі і фрукти). Наприклад, грейпфрут складається на 90% з води і містить всього 78 ккал. Багата клітковиною їжа не тільки забезпечує об'єм, але і довше перетравлюється, викликаючи більш тривале відчуття ситості.
2. Ви користуєтеся великими тарілками
Чим більше тарілка, тим більше їжі ми на неї накладаємо. А чим більше їжі у нас перед очима, тим більше ми їмо. Люди, яким дають великі порції, зазвичай з'їдають все, навіть якщо їжа їм не подобається. Тому поставтеся до розміру порції серйозно і не набирайте повну тарілку їжі.
Їжте якомога повільніше, ретельно пережовуючи невеликі шматочки, щоб у вашого шлунку було достатньо часу сигналізувати про насичення мозку, який в свою чергу віддасть команду припинити прийом їжі.
3. Ви звикли до бідної на вуглеводи дієті
Не слід забувати, що усунення з вашої дієти занадто великої кількості вуглеводів неодмінно призводить до переїдання. Спеціальне дослідження в цій області виявило, що люди, які уникають вживати вуглеводи під час обіду, схильні компенсувати їх відсутність прийомом їжі в більш пізній час.
Якщо ви їсте вуглеводи протягом дня, вони можуть допомогти вам підтримати оптимальний рівень знаходиться в мозку речовини серотоніну, який бере участь в контролі апетиту. Недолік вуглеводів може привести до низького рівня серотоніну, що викличе збільшення апетиту.
Крім того, бідна вуглеводами дієта не завжди є синонімом низькокалорійної дієти, оскільки багато продуктів з низьким вмістом вуглеводів мають жирові добавки. Існують «хороші» вуглеводи (фрукти, овочі і злаки) і «погані» (торти, тістечка) аналогічно «хорошим» і «поганим» жирів. Тому постарайтеся збалансувати свою дієту правильно.
4. Шоколадка не вчасно
Недавнє дослідження виявило, що люди, які поїдають шоколад на абсолютно порожній шлунок, більш схильні до розвитку психологічної залежності від шоколаду (на жаль, почуття голоду покращує смакові якості будь висококалорійної їжі, а тому ви хочете з'їсти її як можна більше).
Але це зовсім не означає, що вам потрібно повністю виключити шоколад зі свого раціону, краще залишати його на десерт. Ті, хто їсть шоколад через п'ятнадцять-тридцять хвилин після їжі, менше схильні ласувати ним пізніше.
5. Їжа перед екраном телевізора
Якщо ви маєте звичку їсти перед екраном телевізора, то піддаєте себе двох ризиків: по-перше, ваш мозок пов'язує телевізор з їжею і тому вас завжди тягне їсти під час перегляду телевізійних програм незалежно від того, голодні ви чи ні.
По-друге, оскільки увага зосереджена не на їжі, ви не припиняєте є, незважаючи на те, що вже наситилися, тому що мозок в цей час зайнятий іншими справами і не може контролювати процес насичення. Умовні рефлекси, на жаль, виробляються дуже швидко.
В Лондонському університеті було проведено тест, коли запахи їжі супроводжувалися показом випадкових комп'ютерних картинок. Знадобилося лише декілька хвилин, щоб встановити зв'язок між уважним розглядом дисплея і думками про їжу.
Намагайтеся їсти в одному і тому ж місці, ні на що не відволікаючись. Якщо ви на щось відволікаєтеся, то прийом їжі відбувається несвідомо, а отже, неминуче призведе до переїдання і вживання неправильних продуктів.
6. Ви не висипаєтеся
Недолік сну ускладнює контроль за вашим вагою. В результаті досліджень сну людини виявлено, що у разі втоми в організмі знижується рівень лептину - спеціального білка, що регулює апетит, а відповідно, і вага вашого тіла.
Це означає, що якщо ви регулярно недосипаєте, то відчуття голоду посилюється і повільніше спалюються вже наявні калорії. Також підвищується рівень гормону кортизону, що збільшує потребу організму у вуглеводах, а це неминуче призводить до накопичення жиру.
Контролюйте апетит під час їжі
Клітковина допомагає досягти почуття насичення.
Розчинна рослинна клітковина найбільш ефективна, оскільки вона набухає у воді і викликає почуття насичення. Вона також зменшує потребу в їжі, викликану низьким вмістом глюкози в крові, оскільки розчинна клітковина сповільнює всмоктування цукру з тонкої кишки, згладжуючи тим самим коливання рівня глюкози в крові.
Додайте перцю - з'їжте менше.
Перець може знижувати апетит. Причина цього - капсоіцін, речовина, виявлена в червоному, жовтому і зеленому перці. Дослідження на тваринах, проведені в Університеті Лаваля в Канаді показали, що капсоіцін серйозно придушував апетит і навіть допомагав спалювати зайві калорії. В іншому дослідженні люди, яким на закуску давався червоний перець, з'їдали помітно меншу кількість їжі, а ті, хто додавав червоний перець під час їжі, вживали в день на цілу тисячу калорій менше.
Хром знижує відчуття голоду.
Мікроелемент хром сприяє втраті ваги. Він зменшує жирові відкладення, збільшує м'язову масу і покращує контроль глюкози в крові, що призводить до зниження почуття голоду. Хром є в яєчному жовтку, солоді, а також мультивітамінних комплексах і мінеральних добавках. Рекомендована доза хрому становить 200 мкг в день.
Вода - низькокалорійний напій.
Якщо ви випиваєте 6-8 стаканів в день, це допомагає вимивати токсини, а також сприяє насиченню і не містить калорій. Головна перевага полягає в тому, що ви перестаєте вживати висококалорійні напої. Люди часто ігнорують підрахунок калорій в газованих напоях і не пов'язують їх з переїданням, що є помилкою. Випиваючи більше води, ви позбавляєтеся від потреби в них і зменшуєте кількість з'їдених калорій, навіть не усвідомлюючи цього.
Категория: Дієти
| Теги: голоду, їжі
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: