Головна » Статті » Спосіб життя

Види і ступені ожиріння

Зростаюча маса тіла, через накопичених організмом надлишок жирової тканини, що має відхилення більше двадцяти відсотків від норми, носить назву - ожиріння. Розрізняють такі основні види ожиріння:
1. Первинне ожиріння - обумовлено рясним харчуванням, малорухливим способом життя, крім того, спадковий ознака грає не останню роль у цьому списку.
2. Вторинне ожиріння, що виникає внаслідок ендокринних захворювань. Крім цього невелике зростання ваги, далеко не кожен раз виникає через накопичених жирових відкладень. Наприклад, деякі хвороби серцевого м'яза, нирок і пов'язане з ними накопичення надлишків рідини, здатні призводити до ожиріння. Враховуючи це, щоб достовірно стверджувати, про те, що діагноз захворювання - ожиріння лікаря крім показників загальної ваги тіла потрібно знати і кількість жирової тканини, яка присутня в організмі.
Поділяються жирові накопичення за місцем їх присутності:
1. Якщо жирове накопичення присутній у верхній половині тулуба, наприклад на животі, це найбільш часто проявляється у чоловіків, то воно називається абдомінальним.
2. Якщо жирові відкладення накопичуються в основному на ногах, сідницях, що широко поширене у жінок, то таке ожиріння називається ягодично-бедренным.
Перший, з перерахованих видів ожиріння значно погіршує показники захворюваності, навіть при невеликому зайвій вазі і основний причиною цього є серцево судинні захворювання. Ймовірність виникнення таких серйозних захворювань, як атеросклероз і ішемічна хвороба серця при абдомінальному ожирінні сильно зростає, а так само посилюються основні фактори ризику при цих захворюваннях: артеріальна гіпертензія і цукровий діабет.
Діагностичним показником при абдомінальному ожирінні є індекс, що показує відношення мінімальної окружності талії до максимального обхвату стегон. Цифровими показниками, що вказують на наявність у людини абдомінального ожиріння, служать значення більше 0.85 і 0.95 для жінок і чоловіків відповідно. Цифрові показники вимірювання талії, при яких ступінь ризику розвитку цукрового діабету, погіршення процесу обміну речовин зростає помірними темпами, становлять від 80см для жінок і 94 для чоловіків. Однак прагнення цих цифр до більш високим відмітка, а саме від 88 для жіночої половини і від 102 для чоловічої значно підвищує шанси для виникнення, розвитку цих патологій.
Ступеня ожиріння
Існують три основні ступені ожиріння тіла.
Перша ступінь вважається легкою, характеризується невеликою зміною у бік збільшення ваги тіла. Ця ступінь піддається досить легкої кореляції, шляхом дотримання відповідної дієти і виконання фізичних вправ, звичайно заздалегідь узгоджених з лікарем-дієтологом.
Друга ступінь ожиріння, характеризується жировими відкладеннями, які виражені більш чітко. Фізична активність під час даної ступеня ожиріння викликає задишку, цілком можливі болі в суглобах і поперекові нездужання, яка супроводжує все це високий артеріальний тиск здатне викликати сильні головні болі. Широко поширені способи лікування продуктивні саме для цієї стадії ожиріння. При запускании захворювання, воно буде прогресувати з більшою силою.
Найбільш важка, третя ступінь ожиріння. Для даної мірою характерний надмірний надлишок ваги тіла, виражений він дуже явно, у вигляді значних жирових відкладень на животі і стегнах. Все це може посилюватися запальними процесами шкіри. Постійно виникає задишка, навіть перебуваючи в спокійному стані або при невеличкий фізичної активності, виникають набряки ніг, відчуття сильного головного болю, все це характерні симптоми третьої ступені ожиріння. Крім того, катастрофічно різко знижується працездатність і рухова активність людини, який з великими труднощами самостійно обслуговує сам себе в побуті.
Постійна надбавка ваги тіла - серйозний привід задуматися про здоров'я свого організму, вимагає негайної лікарської консультації, щоб дізнатися причини виникнення даної ситуації, поставити правильний діагноз, призначити вірне лікування.
Діагноз первинне ожиріння лікар може встановити після загального огляду. Необхідні параметри для вимірювання: вага, зріст, обхват стегон, талії, визначення індексу ваги тіла. Виявити вторинне ожиріння набагато складніше, воно характеризується такими серйозними захворюваннями, як хвороба щитовидної залози і надниркових залоз, вимагає серйозного медичного обстеження. Дане питання знаходиться виключно в компетенції лікаря-ендокринолога і методи застосовуваного лікування різні для кожного пацієнта.
Харчування при ожирінні
Хотілося б відразу відзначити, що будь-які експерименти зі своїм звичним повсякденним харчуванням допускається проводити тільки після відповідної консультації у лікаря-дієтолога. Займатися самолікуванням при даній проблемі вкрай не рекомендується.
Основи дієтичного харчування для хворих, що страждають ожирінням полягають в наступному:
1. Зниження калорійності їжі до 1500 ккал, тобто необхідно зменшити кількість жирів і вуглеводів їжі.
2. Кількість білка, спожитого пацієнтом за день, вважається нормальним, якщо воно відповідає цифрі сімдесят п'ять грамів за день, тобто приблизно з розрахунку один грам на один кілограм ваги. Дана кількість допомагає уникнути організму істотних втрат тканинного білка, сприяє кращому засвоєнню їжі, багатої білками, організм людини при цьому відчуває почуття ситості. Рекомендується включати в свій щоденний раціон харчування до чотирьохсот грам продуктів, рясно багатих білками. Сюди можна віднести: м'ясо, риба, нежирний сир.
3. Необхідно обмежити для свого денного раціону харчування кількість споживаних жирів, особливо це відноситься до продуктів багатим великим вмістом жирних кислот. Орієнтовна кількість жирів вживаних за добу повинно коливатися в діапазоні 45-50 грамів, іншими словами 0.7 грама на один кілограм нормальної ваги тіла. Тривалий, вкрай інтенсивне огорожу свого організму від допустимої норми уживаних жирів не рекомендується, оскільки жир містить незамінні для організму людини поліненасичені жирні кислоти. Крім того, жири беруть активну участь у процесі поглинання з товстого кишечника дуже важливих для здоров'я організму жиророзчинних вітамінів та інших мінеральних речовин. Будь-які салатні страви і вінегрети рекомендується змочувати рослинним маслом, з розрахунку п'ятнадцять грамів за добу.
Нескладні поживні рекомендації для зниження жиру в організмі:
1. Зведіть до мінімуму у своєму денному раціоні харчування кількість продуктів багатих жирами, до числа таких, наприклад, відносяться: сметана, з жирністю перевищує десять відсотків, м'ясо качок, гусей, копчені ковбаси, тістечка, різні солодощі, жирна свинина.
2. Намагайтеся вживати продукти з мінімальною жирової складової - нежирні сир і молоко, м'ясо кролика, курки, телятина.
3. Рекомендується повністю відмовитися від такого способу приготування страв, як жарка. Найкращим альтернативним варіантом заміни для цієї ситуації буде готування на пару або звичайна варіння страв.
4. Перед тим, як готувати м'ясо, видаляйте з нього жирові плівки, що знаходяться в полі видимості. Якщо Ви готуєте птицю, то обов'язково видаліть шкіру, містить жиру на порядок більше, ніж саме м'ясо.
5. Добова потреба Вашого організму у вуглеводах повинна коливатися в діапазоні від 200-250 грам. Цього можна досягти практично, а краще повністю відмовившись від цукровмісних продуктів, хліба їхні муки вищого сорту, макаронів і різних борошняних виробів.
6. Якщо виникає необхідність, то можливо ще більше зменшення добової порції споживаних організмом вуглеводів до 100-150. Цього можна досягти шляхом виключення круп і картоплі. Нижче ста грам, знижувати кількість споживаних за день вуглеводів не варто.
7. Зведіть до мінімуму вживання кухонної солі, не більше п'яти-семи грамів за добу, особливо це стосується хворих на гіпертонію
8. Постарайтеся прибрати з раціону харчування продукти, які сприяють збудженню апетиту - приправи, жирні бульйони, соління, всілякі соуси.
9. Природно алкогольні напої, зменшує контроль організму за вживаної їжею і значно підвищують апетит, оскільки самі є джерелом енергії, категорично не рекомендується вживати.
На закінчення кілька народних рецептів для даного захворювання.
1. Дві столові ложки вівса заливаємо літром води і варимо до повної готовності. Наполягаємо дванадцять годин, проціджують, вживати потрібно по половині склянки три рази за день.
2. Якщо немає протипоказань на лимон, то для зменшення ваги тіла добре допоможе чай з ромашки з лимоном. Готують його так: напередодні ввечері заварюють дві чайні ложки ромашкових квіток склянкою окропу. Потім туди додають нарізану часточками половину лимона. Залишають на ніч, вранці проціджують і на голодний шлунок выпевают. Необхідно повністю пропити лікувальний курс протягом тридцяти днів. Можлива при цьому втрата ваги від 2-3 кілограм.
3. Якщо Ваш організм фізично і морально підготовлений до процесу голодування, то щотижня допускається проводити добові розвантажувальні дні. Пити тільки воду або свіжі фруктово-овочеві соки. Але повторюся, що дану процедуру потрібно проводити, якщо організм готовий це сприйняти і після консультації з лікарем.
Нехай Ваші думки будуть завжди виключно про хороше, насолоджуйтеся кожним прожитим днем і не давайте тузі не єдиного шансу, тоді Ваше життя буде довгим і щасливим.

Категория: Спосіб життя
| Коментарі: 1 | Теги: ваги, ожиріння
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: