Головна » Статті » Народна медицина

Квас - найдавніший цілющий напій
Цей стародавній напій кожному з нас знайомий з дитинства. І, напевно, багато хто знає, що квас корисний для здоров'я, а наші прапрабабки з успіхом використовували його в косметиці.
Правда, маленьке уточнення, квас повинен бути натуральним. Для косметичних цілей годиться тільки домашній квас.
Ось, як пояснюють значення слова квас тлумачні словники: «м. квасок, кислота, кисловатость; російський напій, з квашеної житнього борошна (сирівець) або з печеного хліба з солодом; різні кваси готуються на різній борошні і солодах, в суміші. Квас медової, на меду; квас клюковный, грушевої, яблучний, готуються і без борошна, наливкою води на плоди».
Взагалі, квас являє собою продукт незакінченого спиртового або молочнокислого бродіння сусла, і містить цукру, трохи спирту, молочну кислоту, амінокислоти, вітаміни, мікроелементи, кальцій, магній, фосфор і інші корисні речовини.
До цих пір, за твердженням вчених, російський квас є самим цінним і корисним напоєм з усіх існуючих в даний час. Квас не тільки втамовує спрагу, він тонізує весь організм, знімає втому і додає сили, попереджає розвиток авітамінозу і цинги, покращує травлення і обмін речовин, перешкоджає розмноженню шкідливих хвороботворних мікробів, корисний для серця. Квас виводить з організму загиблі, нездорові і небезпечні клітини.
Напій, що віддалено нагадує квас, виготовлявся в Давньому Єгипті в VI столітті до н.е.
На Русі квас був відомий в дохристиянську епоху. У літописах згадується, що на Київській Русі при прийнятті християнства в 989 році князь Володимир звелів роздавати народу їжу, мед і квас.
У наступні століття з'явилися різноманітні кваси - м'ятний, буряковий, ізюмний, добовий, окрошковому, кислий, білий, червоний і навіть квас-щі. Існувала і професія - квасник. Як правило, кожен квасник спеціалізувався на певному квасі - суничній, медовому, грушевому і т.д. В Москві в давнину був квасний ряд, де торгували найрізноманітнішими квасами.
На жаль, сучасникам не дано скуштувати багатьох старовинних російських квасів із-за втрати рецептів та поступового зникнення росіян печей. Але будь-яка жінка може навчитися готувати свіжий квас корисний для здоров'я всієї родини і використовувати його для поліпшення своєї зовнішності.
- Для омолодження кожиРазвести домашній хлібний квас кип'яченою водою 1:1. Протирати обличчя вранці і ввечері ватним тампоном, змоченим в рідині.
- Для розгладження дрібних морщинНамочить марлю, складену в кілька рядів, у квасі і накласти на обличчя на 15-20 хвилин. Вмиватися водою кімнатної температури.
- Для будь кожиВзять склянки квасу, додати 1 чайну ложку меду і 1 чайну ложку яблучного соку. Намочити марлю і накласти на обличчя на 15 хвилин, вмитися кип'яченою водою кімнатної температури.
- Для блиску і міцності ногтей1 ст. ложку квасу змішати з ложкою меду і чайної ложки лимонного соку. Втирати в нігті на 10-15 хвилин. Курс 2-4 тижні.
- Ванна з квасомДобавить у ванну температурою +37С 1 літр квасу і полежати в нею хвилин 15-20. Така ванна зволожує і тонізує шкіру, повертаючи їй правильну кислотність і даючи можливість довго не старіти.
- зміцнююча Маска для волосся з квасаНанести квас по всій довжині волосся і втерти в коріння, надіти целофанову шапочку, через 20-30 хвилин змити теплою водой.Рецепт квасу для пиття і косметики
Нарізати буханця житнього хліба на шматочки, підсушити в духовці до темно - коричневого кольору, остудити, скласти в трилітрову банку. Залити 3 літрами гарячої кип'яченої води, настоювати 4 години. Процідити і перелити в інший посуд. Додати 100 гр. цукру, 25 гр. живих дріжджів і при бажанні трохи родзинок, накрити рушником. Залишити бродити на добу. Процідити, поставити в холодильник.
Категория: Народна медицина
| Теги: квас, напій
Всього коментарів: 0
Name *:
Email *:
Code *: