Головна » Статті » Профілактика

Смерть за 24 години
Гриби можуть бути ароматні, смачні і отруйні. Як правильно збирати, обробляти та готувати гриби, щоб уникнути отруєння?
Галина Тимофіївна Холмогорова, старший науковий співробітник Центру профілактичної медицини, к. м. н., розповіла читачам «Аіф» про правила «тихого полювання» - про техніку безпеки при збиранні грибів.
Як кажуть токсикологи, отруєння грибами відбувається круглий рік, незважаючи на те, що сезон - це тільки весна, літо і осінь.
Спочатку люди, на жаль, отруюються грибами, які вони збирають у лісі, в полі, потім вони починають труїтися своїми консервованими заготовками. Щоб цього не сталося, необхідно дотримуватися порад.
Отруєння грибами - це велика трагедія, тому що, як правило, люди труяться великими компаніями, сім'ями, втрати бувають дуже важкими. В кінці весни - початку літа в середній смузі Росії з'являються перші гриби-зморшки та сморжі. Вони схожі на маленькі грудочки землі, інший раз їх важко помітити. Вони дуже ароматні, смачні, але в той же час отруйні.
Треба сказати, що всі гриби мають токсинами, які в тій чи іншій кількості є навіть в наших найулюбленіших гриби: білі, підосичники, підберезники і ін. Зморшки і рядки мають отрутою, у якого є одна особливість - він розчиняється, коли ці гриби кип'ятять. Ніколи з весняних грибів не можна варити супи. Перш ніж готувати будь-які страви з цих грибів, їх треба спочатку відварити 40 хвилин, потім злити воду і ще раз відварити протягом 10 хвилин. Тільки після цього їх можна посмажити, або грибний соус. Запам'ятайте, якщо ви купили зморшки і рядки, суп з них варити не можна ні в якому разі!
У кожного гарного гриба є свій отруйний двійник!
Збираючи гриби, потрібно дотримуватися дуже велику обережність. Цікава порада, як навчитися розбиратися в грибах: після походу за грибами необхідно розкласти їх по сортах: боровики, підосичники, лисички і т. д. Якщо попався неїстівний отруйний двійник, то в купці побратимів він відразу виділяється, тому що в лісі в запалі полювання можна його не помітити. Навіть у самого благородного гриба - білого - є свій отруйний двійник - це польський гриб. Коли він полежить, ніжка в нього починає червоніти, під капелюшком він має не такий колір, як у білого гриба, таким чином, він відразу виділяється.
То ж саме відноситься до всіх інших грибів, коли ви рассортируете гриби по купках, відразу побачите, який гриб треба викинути. В правила збирання грибів є одне непорушне - якщо ви сумніваєтеся у якому-небудь грибі, його треба негайно викинути.
Ще одна порада, що стосується пластинчастих грибів: сироїжки, лисички і т. д. Існує небезпечний отруйний двійник цих грибів - бліда поганка. Капелюшок її має сірувато-зелений колір, на відміну від сироїжки, на ніжці внизу у неї є потовщення. Тому всі гриби треба збирати з ніжками. Якщо ви не бачите ніжку гриба, ви не зможете відрізнити дуже отруйну бліду поганку від хорошого сироїжки. По правді сказати, сироїжки відносяться до умовно-їстівних грибів, особливо це правило діє відносно блідо-лілових, зеленуватих сироїжок.
Краще збирати сироїжки рожеві, оранжеві, червоні, в них ви не помилитеся. Бліда поганка настільки отруйний гриб, що якщо ви його зірвали і побачили, що на ніжки є стовщення, ні в якому разі не кладіть його у кошик. Якщо ви тримали цей гриб в руках, а після немає можливості помити руки, ні в якому разі не торкайтеся ними до рота, губ, носа, очей.
Токсини настільки сильні, що через слизові ви можете запустити цю отруту в організм і отруїтися. Якщо через незнання хтось з вас зірвав бліду поганку і вона потрапила у кошик, всі гриби потрібно викинути. Отрута блідої поганки настільки сильний, що навіть її сусідство з хорошим грибом робить його отруйним. Отруєння блідою поганкою починає проявлятися через добу. З'являються різкі болі в животі, нудота, блювання, різко падає температура. Зробити в цей час нічого не можна.
Отрути блідої поганки вбивають печінку і нирки. Якщо є можливість, такій людині необхідно робити пересадку нирки, тоді буде ймовірність його врятувати. Але якщо немає можливості провести операцію, ймовірність порятунку життя людини дуже мала. Отже, будьте гранично обережні, збирайте гриби з ніжками! Відрізнити бліду поганку від сироїжки можна тільки по потовщення на нижній частині ніжки.
Перезрілі гриби
Іноді гриби бувають перезрілими: на вигляд гриб хороший, не червиві, а до того ж дуже великий. З одного гриба можна приготувати картоплю або зварити суп. Такі гриби рвати не можна! Перезрілі гриби - це зіпсований білок. На відміну від м'яса і риби, яка стає тухлою і має дуже неприємний запах, грибна псування ніяк не проявляється зовні. Про псування гриба говорить великий розмір, м'якість, відсутність пружності.
Такими грибами можна нашкодити організму. Білок грибів дуже погано піддається переварюванню. Він схожий з білком, який утворює панцирі жуков, крабів, креветок - хітин. Цей білок треба дуже довго обробляти, щоб не було великого навантаження на шлунково-кишковий тракт. Якщо ви хочете посмажити гриби, їх потрібно попередньо відварити протягом години.
Кому не можна їсти гриби?
Гриби не можна їсти людям, страждаючим захворюваннями ШЛУНКОВО-кишкового тракту, підшлункової залози. Також не рекомендується давати гриби дітям до 7-8 років. У них дуже нестійкий ШКТ, часто буває дискинизия жовчних шляхів, харчування грибами може викликати загострення захворювання, завдати шкоди дитині.
Гриби вважаються низькокалорійним продуктом. В залежності від сорту, кілограм грибів має 350-380 ккал, а шматок м'яса - 4000 ккал. Однак, із-за того що білок грибів дуже важко перетравлюється, потрібна тривала обробка і інші свідчення, гриби не вважаються дієтичним продуктом.
Гриби не можна давати людям, страждаючим перерахованими вище захворюваннями. Але якщо люди хочуть схуднути, то гриби - якраз відповідний продукт, це білок, який дає енергію, аромат, приємна їжа, яку можна використовувати.
Гриби можуть підійти людям зі здоровим ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Якщо є захворювання, гриби протипоказані!
Ми так любимо збирати гриби - це заняття по праву можна назвати «тихим полюванням». Міські жителі часто позбавлені руху, а це дуже шкодить здоров'ю. Коли ви збираєте гриби, ви ходите по лісі, дихаєте чистим повітрям, очищаєте легкі, вдихаєте аромати лісу, отримуєте величезну кількість позитивних емоцій від листя, ліси, повної корзини. Збирати гриби корисно не тільки для їжі, це рух, чисте повітря, естетичну насолоду природою і свій улов, яким можна пишатися, чого ми всім бажаємо!
Категория: Профілактика
| Теги: грибів, ГРИБИ
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: