Головна » Статті » Профілактика |
Як знизити споживання солі натрію і
Натрій відноситься до життєво необхідних людині мінералам, оскільки в організмі він присутній в усіх рідинах та тканинах. Натрій регулює рідинний баланс, входить до складу лімфи, крові і травних соків. Основним джерелом надходження натрію в організм людини є куховарська сіль. Причому, досить однієї неповної чайної ложки, щоб компенсувати майже всю добову потреба в натрії. Дослідження американських учених показало, що кожен, включаючи дітей, має знизити споживання натрію до 2300 мг на день і менше (близько 1 чайної ложки солі). Дорослі у віці старше 50 років, люди з високим тиском, діабет та хронічні захворювання нирок повинні знизити споживання натрію до 1500 мг на день. Надлишок натрію загрожує виникненням набряків, оскільки організм накопичує воду. Можливі прояви гіперактивності і дратівливості, підвищення артеріального тиску, судоми. Прагнення організму розчинити надлишок натрію характеризується постійним почуттям спраги. Нижче кілька рад, які допоможуть вам стежити за вживанням солі і знизити кількість натрію, що ви отримуєте щодня разом з пішей. 1. Віддавайте перевагу свіжим продуктам. Як показало дослідження основну частину солі ми вживаємо разом з обробленою їжею і напівфабрикатами. Якщо ви купуєте вже готову їжу, напівфабрикати і консерви, намагайтеся їсти їх невеликими порціями і не часто. Особливо такі продукти, як піца, ковбаси, бекон, сосиски, хот-доги і гамбургери. Свіжі продукти, як правило, містять дуже мало натрію. 2. Готуйте вдома. Так ви можете самі контролювати скільки солі буде містити їжа, котру ви приготуєте. 3. Їжте фрукти і овочі. Щодня включайте в свій раціон достатню кількість овочів і фруктів (свіжих або быстрозамороженных) - вони від природи містять невелику кількість натрію. Сьедайте овоч або фрукт з кожним прийомом їжі. 4. Вибирайте молочні продукти і їжу, багату білком. Такі продукти відрізняються низьким вмістом натрію. Вибирайте знежирене молоко і йогурт замість сиру, в який додають багато солі. Купуйте свіжу яловичину, свинину, м'ясо свійської птиці, і морепродукти, а не напівфабрикати з цього м'яса, оскільки в них додають сіль. Вибирайте несоленные горіхи і насіння. 5. Приведіть в порядок свій смак. Поступово соліть їжу все менше і менше. Звертайте увагу на природне розмаїття смаків їжі. Потреба в солоній їжі з часом у вас знизиться. 6. Не соліть. Не додавайте сіль під час приготування їжі. Приберіть сільничку з обіднього столу, і взагалі сховайте сіль подалі в шафу. Щоб поліпшити смак їжі, використовуйте спеції, трави, часник, оцет, сік лимона або будь-яку іншу солону суміш приправ. Пробуйте чорний і червоний перець, базилік, каррі, імбир або розмарин. 7. Читайте етикетки. В магазині читайте склад продуктів, зазначений на етикетках. Віддавайте перевагу тим продуктам, які марковані як "з низьким вмістом натрію" або "без додавання солі". 8. Просіть не солити їжу. Звичайно, далеко не скрізь це можливо, але в деяких ресторанах або кафе на ваше прохання можуть не солити їжу, яку ви замовите. А соус можуть подати окремо, щоб ви самі змогли заправити салат. 9. Звертайте увагу на приправи. Соєвий соус, кетчуп, маринади, маслини, заправки для салатів і приправи в пачках містять велику кількість солі. Купуйте соєвий соус кетчуп з низьким вмістом натрію. Замість консервованих маслин використовуйте інші інгредієнти. 10. Збільште споживання калію. Вибирайте їжу, багату калієм, який допоможе знизити артеріальний тиск. Джерелом калію є продукти рослинного походження: овочі, фрукти, бобові та злакові. Багато калію в картоплі - 0,5 кг овоча містять добову дозу цього мінералу. Більше всіх калієм багаті апельсини, мандарини, яблука, банани, інжир, виноград, брусниця, суниця, чорна і червона смородина, кавуни, дині, алича, шипшина, родзинки, чорнослив, курага та урюк. В достатніх кількостях він присутній у вівсяній крупі, сої, ріпі, свіжих огірках, зелених листових овочах, петрушці, капусті, моркві, буряку, хроні, часнику, цибулі, редисці, помідорах, горіхах та житньому хлібі. | |
Категория: Профілактика
|
|
Всього коментарів: 0 | |