Головна » Статті » Дієти

Дієта при холециститі
Жовчний міхур бере активну участь у травленні, випускаючи жовч в просвіт 12-палої кишки при вступі до неї їжі з шлунку. Тому, при його захворюваннях важливе значення має характер харчування. Дієта має принципове значення від форми запалення жовчного міхура (холециститу), яке часто супроводжується холангітом - запалення жовчовивідних протоках.
При цих захворюваннях відбувається зміна складу жовчі, швидкість, обсяг і рівномірність випорожнення міхура. Все це впливає на процеси перетравлення їжі як в самій 12-палої кишці, так і в нижчих відділах тонкого кишечника. А значить, при холециститі можна очікувати порушення роботи кишечника і розвиток супутніх патологій.
Дієта при гострому холециститі
Гостре запалення жовчного міхура супроводжується нападами болю ріжучого характеру, які доставляють хворого значні незручності. У ряді випадків напади болю можуть бути настільки інтенсивними, що приймається рішення про оперативне втручання. При виборі консервативної тактики лікування, крім необхідних ліків і процедур, призначається максимально щадна дієта.
схема Її передбачає повне голодування в перший день. Дозволяється лише тепле пиття невеликими ковтками до 3-х склянок на добу. В якості рідини приймаються розведені навпіл з водою натуральні соки або фруктово-ягідні компоти. Можна не міцний солодкий чай або відвар шипшини.
З наступного дня і протягом тижня, призначається їжа в протертому вигляді. Безмолочні рисові і вівсяні каші, овочеві супи на нежирному бульйоні без солі споживаються невеликими порціями 5-6 прийомів за день. Також дозволяються желе і солодкі фруктово-ягідні пюре. В якості рідини найкраще підійде кисіль.
У міру зниження больового синдрому в раціон дієти при холециститі включають знежирений сир. Приготована на пару телятина або відварна риба нежирних сортів додається до харчування в протертому вигляді. Дозволяється в невеликій кількості підсушений пшеничний хліб.
В подальшому, на місяць, хворому призначають дієту № 5а, що передбачає добову потребу в білках і вуглеводах і обмеження жирів і солі. Особливістю приготування страв цієї дієти є відсутність прянощів, як стимуляторів жовчовиділення, секреції залоз шлунка і підшлункової залози. З тієї ж причини в раціоні немає гострих і копчених страв і продуктів з високим вмістом ефірів (цибуля, часник, редька). Виключаються бобові, здоба, капуста, жирні м'ясо та риба. Готуються страви на пару або варяться, потім протирають і споживаються тільки теплими.
Після стихання всіх гострих явищ холециститу можна дати деяке послаблення в строгих правилах харчування. Дозволяється готувати страви з невеликим додаванням солі. Крім парових і варених страв можна готувати запечені овочі. М'ясо або рибу можна також запікати, попередньо відваривши. Не обов'язковим стає і сервіровка в протертому вигляді. Така форма живлення називається дієта № 5.
Дієта при хронічному холециститі
На жаль, далеко не завжди гострий процес закінчується одужанням. Маючи велику схильність переходу в хронічні форми, холецистит особливо потребує уваги не тільки правильність призначеного лікування, але і дотримання режиму харчування, якісного складу продуктів та їх кількості.
Дотримання дієти стає мало не вирішальним чинником у профілактиці загострень захворювання і запорукою нормальної роботи всього травного тракту.
Основна завдання правильно збалансованого харчування - не допустити застійних явищ у жовчному міхурі, які супроводжують холецистит. З цією метою в раціон вводяться рослинні і тваринні жири, стимулюють виділення жовчі. У той же час, хворому треба знати, що відносно сприятливий стан в період ремісії не повинно бути розцінено, як привід до нехтування дієтою.
Залишається обов'язковим дотримання режиму харчування у вигляді частого прийому їжі невеликими порціями в один і той же час. Не слід допускати великих інтервалів між їжею, щоб не відбувалося надмірного наповнення жовчного міхура і, як наслідок, застою в ньому жовчі. Варто пам'ятати, що великі обсяги страв призводять до порушення скоротливої функції міхура і проток, наслідком якого буде також застійні явища.
Найбільш підходящої при хронічному холециститі є дієта №5 з додаванням жирів до 120 г на добу, якщо спостерігаються застійні явища. При цьому варто враховувати, який саме хронічний холецистит у хворого. У разі його калькульозний форми баланс жирів зсувається до співвідношення 1:3 на користь тварини, у вигляді вершкового масла, як краще засвоюється. Рослинні масла володіють більш вираженою жовчогінною дією, що може призвести до руху каменів у міхурі, закупорки ними жовчної протоки і жовчної коліки.
Якщо каменів немає, то можна спокійно вживати рослинні олії. Їх дієтичне властивість базується на змісті, необхідних організму, ненасичених жирних кислот. При цьому, що міститься в жирах тваринного походження, холестерин не надходить в організм у надмірній кількості, що важливо при захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту.
В раціоні хворого з хронічним холециститом повинно бути багато овочів. Їх можна вживати не тільки у вареному або печеному вигляді, але і сирими, в салатах, заправленими рослинним маслом. Дотримуючись дієти при холесцистите не слід їсти хворому цибуля, часник, редис, редьку, шпинат і щавель, через що містяться в них у великій кількості ефірних масел і щавлевої кислоти.
Рекомендуються фрукти і ягоди, як свіжі, так і у вигляді соків, компотів, морсів і т.д. Хорошим дією на ШКТ мають сухофрукти. Курага і чорнослив, крім усього іншого, мають прокинетическими властивостями, стимулюючи перистальтику кишечника і скоротність жовчного міхура і жовчовивідних шляхів.
Пидерживаясь дієті при холециститі, раціон харчування можна урізноманітнити досить великою кількістю страв. Слід обмежувати лише смажене м'ясо або рибу, не є копченості та не зловживати прянощами. В іншому ж можна скласти меню так, щоб харчування не було однотипним і позбавленим смаку. Незмінною умовою залишиться тільки 5-6 разовий прийом їжі невеликими порціями в один і той же час.
Категория: Дієти
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: