Головна » Статті » Профілактика |
Антидот для ожиріння
Так останнім часом стали називати вітамін Д. Його роль в організмі набагато багатогранніша, ніж було відомо раніше. При оптимальному вмісті вітаміну Д в крові притупляється відчуття голоду, зменшується здатність організму зберігати жир і посилюється ефективність згорання жиру. Деякі дослідники пішли ще далі. Вони стверджують, що брак вітаміну Д є головною причиною надмірної ваги. Вітамін Д можна отримати безкоштовно, перебуваючи на сонці. Без сонцезахисного крему. До тих пір, поки шкіра не придбає слабо-рожевого забарвлення. Але от біда, це можливо тільки в тому випадку, якщо сонце знаходиться під кутом вище 50 градусів. Жителі північних широт більшу частину року не можуть отримати достатню кількість вітаміну Д. А жителі міст позбавляються повноцінного ультрафіолетового опромінення ще з-за смогу. жителям півночі нічого не залишається, як отримувати вітамін Д з їжі або вітамінних добавок. З якими харчовими продуктами ви можете отримати вітамін Д? Вершкове масло, яйця, свиняче сало, печінка, м'ясо внутрішніх органів тварин, жир риб і інших мешканців морів (кріль і краб). Чому м'ясо і яйця натурально вигодуваних тварин містять в декілька разів більше вітаміну Д? Тварини пасуться на сонечку, і також, як люди, виробляють вітамін Д. Навіть в грибах під впливом сонячних променів утворюється вітамін Д. Хочу застерегти про небезпеку вживання синтетичного вітаміну Д2 (ергокальциферол). Його ефект противопожен дії натурального вітаміну Д - розм'якшення кісток і потовщення артерій. Та й засвоюється цей вітамін неповноцінно. Якщо у вас немає можливості є натуральне м'ясо і яйця, то найкращим джерелом вітаміну Д3 (холекальциферол) буде жир печінки тріски. Багато поморщились, згадавши, коли батьки змушували їх приймати риб'ячий жир з огидним запахом. Запах був присутній з-за поганих методів очищення. Сучасний якісний жир печінки тріски практично не містить запаху. Особливо досягли успіху в очищенні норвезькі виробники. Я рекомендую приймати його в рідкому вигляді. Він обійдеться дешевше, ніж жир печінки тріски в капсулах. Перевагою жиру печінки тріски є ще й присутність у ньому вітаміну А, а також Омеги-3. Всі вони працюють в синергізмі. В якісному продукті кількість вітаміну А повинно бути в середньому в 10 разів більше, ніж вітаміну Д. Приймати вітамін Д можна і в капсулах. Мало кому вдасться зробити аналіз крові на рівень вітаміну Д. В цьому випадку краще приймати безпечну дозу 2000 IU в день. Ефект синергізму привнесе ще один жиророзчинний вітамін К2. Отримати його можна з тих же продуктів тваринного походження, що і вітамін Д. Пристойне вміст вітаміну К2 виявлено і в квашеній капусті. Це особливо важливо для вегетаріанців. Не забувайте про такий важливий продукт, як вершкове масло. Воно не тільки покращує засвоюваність всіх жиророзчинних вітамінів, але містить ще кон'юговану лінолеву кислоту. Її успішно використовують для зменшення кількості підшкірного жиру. Салат з печінки тріски також поповнить запаси вітаміну Д. Витягаєте печінка з баночки, додаєте кілька рубаних яєць і майонез. Сіль, кріп, чорний перець для аромату. Так, і не викидайте масло - це ж масло печінки тріски. Ольга Іллівна Синява, канд.мед.наук | |
Категория: Профілактика
|
|
Всього коментарів: 0 | |