Головна » Статті » Народна медицина

Користь і шкода зеленого чаю
Є один напій, який здатний втамувати спрагу і охолодити в спеку. Парадоксально, але сам напій при цьому тепле. Цей чарівний напій зветься зеленим чаєм.
Зелений чай, як і чорний, виготовляють з рослини чайний кущ. Однак відмінністю в технологіях обробки і пояснюється більш світлий колір готових листя чаю. Листя, для виготовлення зеленого чаю, менше піддаються окисленню, від того він зберігає більше корисних властивостей і (що особливо приємно для деяких) - містить у собі меншу кількість калорій. Батьківщина зеленого чаю - Китай, однак сьогодні чай вирощують і обробляють у багатьох країнах Азії та Європи.
Особливістю цього напою є кількість корисних властивостей, для організму людини. У Китаї цей напій був визнаний лікувальним ще в давнину. Серед людей, які люблять пити правильно заварений зелений чай, рідко зустрінеш повних. Адже зелений чай визнаний одним з кращих засобів для схуднення. Справа в тому, що в ньому міститься набагато менше калорій, ніж у чорному чаї. Таким чином, випити чашку зеленого чаю, звичайно, без цукру - набагато корисніше, ніж чашку чорного. А якщо врахувати, що зелений чай має дуже багатьма корисними властивостями для організму людини, користь зеленого чаю незаперечна.
Великий вплив на користь цього напою надає правильний спосіб заварювання. В Китаї і Японії є ціла наука, присвячена цього таїнства. Забавно, що цей напій змінює свої властивості в залежності від часу заварки: якщо потрібен збудливий напій, заварювати зелений чай потрібно 2 хвилини, а от якщо заварювати цей чай близько 5 хвилин - напій вийде заспокійливим. Примітно, що зелений чай варто заварювати кілька разів - кажуть, що другий залив окропом листя зеленого чаю робить напій більш насиченим, смачним і ароматним.
Звичайно, сьогодні виробники зеленого чаю намагаються урізноманітнити смак цього напою і додають до звичайних листя чаю різні добавки - фрукти, трави та інші чаї.
Користь
Одним з головних корисних властивостей зеленого чаю є те, що він сприяє схудненню - виводить шлаки з організму. Ще цей напій регулює рівень холестерину в організмі. До складу чаю входить теїн (кофеїн), однак на відміну від чорного чаю - в зеленому він швидко виводиться з організму, роблячи людину бадьорою. Цей чай багатий вітаміном С. Зелений чай здатний охолодити в спеку - в деяких країнах цей чай настільки популярний, що його використовують не тільки для пиття, але і як пряність до різних страв. Так, існують рецепти маринування м'яса з допомогою чаю.
Шкоду і протипоказання
Однак, якщо людина страждає захворюваннями серцево-судинної системи, споживання цього чаю слід обмежити. При подагрі цей чай категорично заборонено, оскільки в ньому великій кількості містяться пуринові основи. Обережно слід вводити даний продукт до прикорму маленьким дітям, на перший погляд досить безпечний напій може таїти в собі багато небезпеки для організму маленького чоловічка.
Таким чином, зелений чай - це дуже оригінальний і незвичайний напій. Пити його можна майже всім, але все ж не завадить заздалегідь вивчити способи його заварки і апробації. Сьогодні не важко придбати зелений чай - у великому розмаїтті він представлений на прилавках кожного продуктового магазину. Але слід вибирати той, що вирощений і упакований в одному місці - це свідчення якісної продукції.
Категория: Народна медицина
| Теги: чай
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: