Головна » Статті » Народна медицина |
Скарбничка здоров'я: поговоримо про харчування
Рак - це хвороба виродження, викликана впливом багатьох факторів. Онкологічні захворювання - результат того, що наша їжа і середовище існування дуже віддалені від природних. Ми вичерпали здатність організму справлятися з тим, що суперечить його природі. До факторів, які впливаючи в комплексі, послаблюють наш організм, можна віднести використання хімічних добрив, внесення токсичних добавок в продукти харчування, неправильні способи приготування їжі і забруднення навколишнього середовища в цілому. Надаючи свою шкідливий вплив протягом тривалого часу, ці фактори поступово послаблюють захисні механізми, поки один з них, найбільш потужний, не викличе локальних симптомів. За симптомами раку ховається проблема, значно більший, ніж локальна пухлина: хворий весь організм. Здоровий організм не може захворіти на рак. Якщо задуматися над цим твердженням, то ми зрозуміємо, що воно безсумнівно: здорове тіло не може бути одночасно і хворим. Тим не менш, рак нерідко намагаються лікувати як локальне захворювання, як ніби вся проблема тільки в пухлинах, а в іншому пацієнт абсолютно здоровий. Лікувати організм як єдине ціле - ось у чому секрет зцілення. З цього ми робимо чудовий логічний висновок: якщо вдасться відновити нормальний, здоровий стан організму, він у відповідь на це усуне всі злоякісні пухлини, де б вони не знаходилися. Але ці теоретичні викладки гарні на папері, але коли від цього залежить твоє життя... Як, як же відновити це «нормальне», «здорове» стан? З чого починати? Ці питання огортають тебе, як павутина, і ти починаєш в них застрягати. Так було у мене. Думаю, щось подібне відбувалося і з вами. А робити щось треба і негайно. І саме доступне і просте - це наше харчування. В даний час можна вважати вже загальновизнаним той факт, що харчування може відігравати важливу роль у виникненні, а також у профілактиці і лікуванні раку. Можливо, це один з реальних механізмів впливу на динаміку захворюваності та смертності населення від пухлин. У той же час існує безліч спірних, дискусійних питань, вирішенням яких зайняті фахівці самого різного профілю (онкологи, нутріционісти, біохіміки, гігієністи і тощо). Людський організм постійно оновлюється. Кожну хвилину основні структури організму зношуються і замінюються новими тканинами і біохімічними компонентами. Близько 98% тіла повністю оновлюється таким чином протягом року. Вихідний матеріал, що ваше тіло використовує, щоб відновити себе, надходить майже виключно з їжею. Це означає, що ваше тіло складається в основному з з'їденого вами за минулий рік. З урахуванням цього легко оцінити той внесок, який вносить харчування в наше здоров'я і хороше самопочуття. Умовно тему харчування можна поділити на дві частини. Перша - здорове харчування з девізом - «Не нашкодь» і друга - лікувальний харчування з девізом - «Допоможи». Інформації про здорове харчування настільки багато, що впадаєш у ступор. В одному місці пишуть одне, в іншому - інше, нерідко абсолютно протилежне. Я думаю, ви вже зіткнулися з цим. М'ясо - шкода, але без білків не обходяться багато хто процеси в нашому організмі, кожен день необхідно їсти овочі і фрукти, але в них накопичуються нітрати, пестициди і взагалі з-за сучасних агротехнічних методів від них немає ніякої користі, а одвічне питання: «Пити чи не пити?» і т.д. і т.д. і т.д. Що ж робити? Як розібратися у всьому цьому? Ось моя порада - не треба у всьому розбиратися. Є таке прислів'я: «Будеш багато знати - скоро постарієш». А це не входить в наші плани. Слухайте себе, свій організм і трохи інформації і бажання розібратися в ній. Їсти можна все, що хочеться. Треба тільки навчитися, точніше, відновити втрачені здібності хотіти того, що корисно. У чому вірна стара приказка: «Ти є те, що їж...». Ефективна діяльність організму залежить від того, на якому паливі він працює. Ми сумлінно виконуємо цей принцип стосовно свого автомобіля: користуємося бензином певної марки, справними свічками запалювання, відповідним маслом, регулярно чистимо фільтри і перевіряємо технічний стан автомобіля, так як знаємо, що чим краще ми подбаємо про машині, тим довше і безотказнее вона нам послужить. так само і наш організм. Їжа для нього - паливо; вітаміни - свічки запалювання. Якщо старий самоскид прекрасно ходить на дизельному паливі, звичайний автомобіль - на бензині, гоночний - на ацетоні, то і людям, залежно від природних даних і стану здоров'я, потрібно кожному своє «паливо». Як визначити це «паливо»? Існує багато способів. Можна звернутися до вже готових схем. Це і макробиотическое харчування, вегетаріанське харчування, харчування за групами крові і астрологічні дієти. Мені в свій час сподобалася система живлення по Монтіньяку, дуже багато слідують системі д-ра Шелтона, велика популярність у макробіотичної дієти. Можна звернутися до фахівців. Зараз великий вибір - вам підкажуть вашу індивідуальну схему живлення по аналізу крові, по волоссю або, як у нас в центрі (www.onko-center.ru), за допомогою комп'ютерної діагностики. Головне - почати. Хоча б з самого простого - скласти список того, що ви виключаєте зі свого раціону. Почніть з декількох шкідливих продуктів. Але чесно, без обману самого себе. Отже, банально, але факт. ОДНОЗНАЧНО ШКІДЛИВИЙ рафінований цукор, насичені жири, гидрогенезированное масло (маргарин), копчені продукти, білий оцет. Наносять шкоди організму «мертві продукти»: желе, мармелад, морозиво, тістечка, газована солодка вода, рафіновані рослинні масла, очищений білий хліб, рис, консерви, заморожені продукти, міцний чай, кава, шоколад, сіль, алкоголь. Окрема розмова про кількість їжі. Існує принцип «жмені Богородського дива» або «жмені здоров'я». Пригорща - це обидві долоні, складені жменею разом з пальцями. Вміщаються в неї продукти і є кількістю їжі на один прийом. Пригорща строго індивідуальна для кожної людини. Частота прийому їжі - це спірне питання. Тут включайте свою інтуїцію. Багато дискусій йде і з приводу сніданку. Мені дуже сподобалася інформація одного з наших передплатників про теорії правильних сніданків. Виявляється, що з'їдаючи вранці прості вуглеводи (бутерброди з маслом, булка з варенням мюслі, пластівці, каші), ми викликаємо негайне підвищення рівня цукру в крові і значний викид інсуліну. Інсулін видаляє цукор з крові, перетворюючи його надлишок в жир. Це призводить до падіння рівня цукру в крові нижче норми, виникнення вуглеводного голоду і гонитві за наступною порцією вуглеводів. Потім цей цикл повторюється ще 2-3 рази протягом дня. Так ми впадаємо в вуглеводну залежність. І коли наша рука сама собою тягнеться до чого-небудь солоденького, то це не наша справжня потреба, а вимоги нашої підшлункової залози. Збалансований сніданок на основі білка дозволяє уникнути нападів неконтрольованого голоду і постійного бажання перекусити. Ми не відчуваємо слабкості і втоми. Рівень цукру та інсуліну в крові в межах норми. Апетит протягом дня залишається під контролем, знижується тяга до вуглеводів. Аналогічна вуглеводна пастка нас чекає і тоді, коли ми зовсім відмовляємося від сніданку. Ваша печінка всю ніч постачає організм цукром, який надійшов напередодні. Його зазвичай вистачає на 10 годин, після чого вона насторожується і чекає добавки; якщо добавки ні, цукор починає надходити... з дорогоцінних м'язів. Цей процес зупиняється, як тільки ви відчуваєте запах їжі або її бачите та збираєтеся незабаром з'їсти (мозок вмовляє печінка трошки потерпіти). Але, якщо ви не поснідали, печінка працює в екстреному режимі і коли, нарешті, ви щось їсте, рівень цукру в крові різко підскакує, виробляється велика кількість інсуліну і з того, що ви з'їли, значна частина відкладається «про запас», щоб цей самий екстрений режим більше не повторювався. Отже, сніданок повинен бути! І бажано складається з білків і протягом години після прокидання. Зараз у багатьох фірмах пропонують спеціальні білково-вітамінні коктейлі. Якщо дозволяють кошти - це ідеальний сніданок. Якщо ні, то чашка нежирного сиру, яйця, соєві продукти, відварне біле м'ясо і т.д. теж допоможуть налаштувати ваш організм на правильне харчування протягом дня. І вам буде легше вловити справжні потреби організму. Намагайтеся їсти якомога більше овочів і фруктів і як можна більше в сирому вигляді. Вибирайте продукти, що містять поліненасичені жири. Тваринні і рослинні білки бажано вживати в рівних кількостях, а ще краще з перевагою на користь рослинного білка. Пийте більше рідини, розбавлених соків, мінеральної води, зеленого чаю, не забувайте про склянку кефіру на ніч. Їжте не поспішаючи, ретельно пережовуючи їжу. Рідина пийте невеликими ковтками, повільно, дотримуючись принципу непарної кількості ковтків за один прийом. Краща температура їжі - 40-500... Подумайте про необхідність споживання вітамінів і мінеральних речовин, обов'язково влаштовуйте розвантажувальні дні. Але яку б чудову програму харчування ви для себе не створили або вибрали - це тільки гарний початок. Далі треба подумати про те, як не тільки не нашкодити собі, але і як допомогти. І тут на допомогу можуть прийти звичайні продукти. Але про це іншим разом. У висновку хочеться вам сказати: не ставтеся до себе занадто суворо. Не робіть з їжі культу. Зрештою - це просто їжа, а ми їмо, щоб жити, а не живемо, щоб їсти. І якщо ви іноді дозволите об'їстися смаженою картоплею з майонезом і кетчупом або не втримаєтеся від чебурека, не карайте себе. У житті кожної людини бувають дні, коли просто необхідно з'їсти щось смачне, шкідливий і не дуже корисне, але шкоди від цього буде набагато меншим, ніж отримана психологічна користь. Потрібно тільки на наступний день з'їсти побільше «корисних» продуктів. От і все. Стійкості, терпіння і ЗДОРОВ'Я вам.Жду ваших відгуків. НАТАША БИЛУХА«Скарбничка Здоров'я» | |
Категория: Народна медицина
|
|
Всього коментарів: 0 | |