Головна » Статті » Народна медицина

Король - часник
Восени особливо наші організми мають потребу в стимулюванні і підтримці імунітету і дуже добре допомагає нам в цьому - часник. Часник здавна розводять на городах. У березні-квітні зубки висаджують на грядки, восени збирають урожай (мова йде про ярий часник озимий ж висаджують восени, перед заморозками). Коли листя підсохнуть, головки часнику з листям зв'язують у пучки і підвішують для просушування.
Часник містить аліцин з антибактеріальними властивостями, вітаміни А і В, нікотинову кислоту і вітамін С. Також гормони, що діють подібно жіночим та чоловічим статевим гормонам, ферменти, холін.
Часник показаний при процеси бродіння в кишечнику і пов'язаний з цим метеоризмом, який супроводжується спастичними болями. В свіжому часнику міститься тільки неактивний аліцин, з якого спочатку під дією ферменту виділяється бактерицидний алліцин. А з останнього вже під дією кисню виходить речовина, визначає характерний часниковий запах. Але бродильна диспепсія - зовсім не єдина область застосування часнику, оскільки він має ще й вітрогонні властивості, а також сприяє відділенню жовчі. Ще часник надає судинорозширювальну та заспокійливу дію. Судини ніг, судини сітківки і мозку, розширюючись, краще живлять органи і попереджають занадто швидке старіння. Часник знижує рівень холестерину в крові, уповільнює агрегацію тромбоцитів і відповідно осідання червоних кров'яних клітин. Тому часник треба розглядати не як специфічне ліки проти якоїсь певної хвороби, а як загальнозміцнюючий засіб при зниженні працездатності, корисне для профілактики старіння судинної системи (атеросклероз), при порушеннях функції шлунково-кишкового тракту, при порушеннях сну і підвищення кров'яного тиску. Дієвість позбавленого часникового запаху драже не поступається свіжому. Так що можна лікуватися часником, не дратуючи нікого запахом. Застосовуючи драже або інші готові препарати, слід дотримуватися визначене дозування. Ну а тому, хто може собі дозволити їсти свіжий часник, досить 2-3 рази на день з'їдати по середньому зубку.
Гомеопатичний засіб Allium sativum застосовують у розведенні D1-D6 при хронічному бронхіті, порушеннях травлення, при ревматизмі, м'язових і суглобових болях. Часникове лікування в гомеопатичних дозах рекомендують і як профілактику передчасного старіння. У цьому випадку потрібно тривало вранці і ввечері приймати по 10 крапель засобу (D6), тоді до глибокої старості у вас збережеться хороше самопочуття і працездатність. Люди з надмірною вагою і апетитом, які занадто багато їдять (насамперед м'яса), часто страждають задишкою або астмою. При найменших відхиленнях у харчуванні їх мучать метеоризм і пронос. Їм допомагає розведення D1 Allium sativum: 3 рази у день по 10 крапель.
Завдяки гарному дії на шлунок і кишечник часник є чудовою приправою, хоча за запаху багато від нього відмовляються. І все ж потроху, але регулярно додавайте в їжу часник. Страви від цього не тільки будуть краще засвоюватися, а й набудуть вишуканий смак. Не всі люди однаково реагують на часник. Один може з'їсти багато - і після цього від нього не пахне, іншому достатньо зовсім невеликої кількості. Ласощами для новачка вже буде, якщо хліб для тосту злегка натерти половинкою часникового зубчики і покласти зверху шматочок ковбаси або сиру. Добре додавати часник і в салати. Для початку можете натерти половинкою зубки стінки і дно миски, покладіть в неї салат і обережно спробуйте, не треба додати ще трохи часнику. Якщо ви перевищили відомі межі своєї чутливості, врахуйте, що 20 годин не варто з'являтися на людях. Супи, овочі, соуси всіх видів і особливо м'ясо і рибу можна приправляти часником - і для здоров'я корисно, і смачно!
Часниковий суп: 5-6 великих зубків часнику порізати на дуже тонкі скибочки і, підсмажити на оливковій олії до прозорості (але не до коричневого кольору). Залити 3/4 л міцного м'ясного бульйону і закип'ятити. Потім зняти каструльку з вогню, влити в суп два збитих віночком яєчних білка. Жовтки збийте окремо з двома столовими ложками яблучного або винного оцту і влийте їх у суп. Незадовго до подачі на стіл додайте перець, сіль і свіжої зелені базиліка або кропу, чебрецю або купиря. До супу подайте підсмажені грінки з чорного хліба.
При бронхіті і коклюші дають свіжий часниковий сік, товчений часник в молоці з медом або приготований за старовинними рецептами солодкий часниковий сік.
Часниковий сік: 5 зубків часнику потовкти або тонко нарізати і змішати з 6 чайними ложками цукру. Потім, додавши води, довести до кипіння, дати настоятися близько 5 хвилин і процідити через полотняну ганчірку. Рідину п'ють по ложці протягом дня (добре допомагає від кашлю).
Часник не має побічних дій. Тільки при прийомі дуже великої дози можливе подразнення слизової шлунка і кишечника. Головний його недолік - всепроникаючий запах. Але здоров'я важливіше!
Категория: Народна медицина
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: