Головна » Статті » Лікування |
Які вітаміни потрібні дитині?
З приходом весни батьки раптом помічають, що їх малюк став розсіяним, дратівливим, гірше займається, частіше застуджується. В чому причина таких змін? Зазвичай її пояснюють авітамінозом. Але цей медичний термін означає тривале відсутність того чи іншого вітаміну, споживаного в продуктах харчування. В наші дні це зустрічається досить рідко. Корисна морква Інша справа - гіповітамінози. Вони найбільш поширені навесні, коли овочі, фрукти, зелень значною мірою втрачають свою цінність і ми недоотримуємо один або кілька вітамінів. Як це позначається на здоров'ї дитини? Взяти, наприклад, вітамін А (ретинол). Він стимулює зростання, необхідний для нормальної роботи органів зору, підвищує опірність організму до інфекцій. При його нестачі порушується гострота зору в сутінках (куряча сліпота), знижується імунітет, погіршується стан шкіри (вона стає сухою і лущиться), порушується сон, дитина швидко втомлюється. Вітамін А міститься тільки в продуктах тваринного походження. Що ж стосується рослинних продуктів, то в них ретинол знаходиться у вигляді провітаміну А - каротину. Їм найбільш багаті морква, помідори, гарбуз, a також зелень броколі, шпинат, петрушка. Перед вживанням заправте їх сметаною, вершковим або рослинним маслом - так вони краще всмоктуються в кишечнику. В харчовому раціоні дітей раннього віку обов'язково повинен бути присутній вітамін D (ергокальциферол), що впливає на мінеральний обмін, особливо кальцію і фосфору, солі яких беруть участь у формуванні скелета. Недолік ергокальциферолу призводить до розвитку рахіту у дітей. У таких дітей викривляються кістки ніг, відбувається розм'якшення кісток черепа, виступає вперед грудина, що призводить до порушення вентиляції легень і як наслідок - до частих застуд. Велика кількість вітаміну D зосереджено в риб'ячому жирі, печінці морських риб, вершковому маслі, молоці, яєчному жовтку. Не забудьте аскорбінку! Невід'ємною частиною раціонального харчування є також вітамін С (аскорбінова кислота). За дефіциту аскорбінової кислоти знижується опірність організму до інфекцій, з'являються кровоточивість ясен, серцева слабкість, задишка, підвищується стомлюваність. Основним джерелом вітаміну С є овочі, фрукти і ягоди. Дуже важливий для дітей і вітамін Е (токоферол). Поряд з вітамінами А і С токоферол є антиоксидантом, тобто перешкоджає утворенню шкідливих для організму вільних радикалів. Крім того, вітамін Е бере активну участь в процесі обміну речовин, стимулює роботу м'язової системи та діяльність серця. Найбільше вітаміну Е міститься в зелених овочах і рослинних оліях. Клітини теж дихають Важко переоцінити значення вітамінів групи В (В1, В2, В12). Так, вітамін В1 (тіамін) бере участь у вуглеводному, жировому, водно-сольовому обмінах, регулює функцію клітинного дихання. Він також необхідний для нормальної діяльності серцево-судинної і нервової систем, органів травлення. При дефіциті тіаміну виникають часті головні болі, м'язова слабкість, дитина швидко втомлюється. У тяжких випадках розвиваються серйозні захворювання нервової системи. Серед джерел вітаміну В1: дріжджі, злакові, житній хліб, бобові, печінка, яйця, вівсяна крупа, горіхи. Вітамін В2 (рибофлавін) бере участь у механізмі зору, процесах клітинного дихання, впливає на діяльність нервової системи. При його недоліку погіршується гострота зору і може виникнути світлобоязнь, призупиняється ріст організму, з'являються мокнучі тріщинки в куточках рота. Рибофлавін міститься в продуктах тваринного і рослинного походження, зокрема в яйцях, сирі, молоці, гречаній крупі, зеленому горошку. Вітамін В12 (ціанокобаламін) необхідний для нормальної роботи системи кровотворення. Він також бере участь в обміні вуглеводів і жирів. Недолік ціанокобаламіну може призвести до анемії, а також до порушення діяльності шлунково-кишкового тракту. Найбільш багаті вітаміном В12 печінка, яйця, м'ясо, риба, молоко, особливо кисле. Серед основних вітамінів, необхідних дитині, слід відзначити і РР (нікотинову кислоту). Він бере участь у вуглеводному і білковому обміні, утворенні ферментів, окисно-відновних процесах. При його нестачі порушується робота шлунково-кишкового тракту, з'являється пігментація на окремих ділянках тіла. Нікотинова кислота міститься в м'ясі, рибі, печінці, гречаній крупі, пшеничному хлібі, зеленому горошку. Готуємо правильно! Відомо, що при неправильному приготуванні їжі містяться в продуктах вітаміни знищуються. Цього можна уникнути. Наприклад, не замочуйте заздалегідь підготовлені для варіння овочі. Наріжте їх перед тим, як опустити в каструлю з киплячою водою. А ось крупи рекомендується попередньо замочувати у воді протягом 6-8 годин і в ній же варити. Закладати овочі треба в послідовності, що враховує тривалість їх варіння. Так, при приготуванні борщу спочатку покладіть буряк, потім моркву, картоплю. Варити овочі і фрукти необхідно в каструлі із закритою кришкою. Не слід допускати бурхливого кипіння, так як циркуляція повітря руйнує нестійкий вітамін С. до Речі, він добре зберігається у кислому середовищі, тому додайте в борщ, a також інші овочеві та фруктові страви невелика кількість лимонної кислоти. Для збереження вітамінів групи В уникайте тривалих варіння, смаження, тушкування. Тепер про аптечних препаратах, що містять вітаміни. Деякі батьки вважають, що вони марні, оскільки не засвоюються в організмі. Це оману. Дані препарати не тільки добре засвоюються, але й ефективніше вітамінів, що містяться в харчових продуктах. Отже, таблетки і сиропи дітям необхідні. На закінчення ще одна важлива інформація для батьків. Надлишковий прийом вітамінів може призвести до гипервитаминозу, небезпечного небажаними, a іноді й серйозними наслідками. Так, гіпервітаміноз А викликає підвищену збудливість, свербіж, збільшення печінки. Велика кількість вітаміну D призводить до зменшення маси тіла, відкладення кальцію на стінках судин, у печінці та нирках. Гіпервітаміноз може викликати руйнування клітинних структур і ДНК. Автор: Володимир Яшин | |
Категория: Лікування
|
|
Всього коментарів: 0 | |