Головна » Статті » Лікар відповідає

Хвороби стравоходу
Торкаючись захворювання системи травлення, не можна не згадати про такому органі, як стравохід. Стравохід це відділ травної системи, розташований між глоткою і шлунком. Скорочуючись, стінки стравоходу проштовхують харчової ком в шлунок. Взагалі хвороб стравоходу часто приділяється дуже мало уваги, і незважаючи на те, що захворювань стравоходу досить багато, дуже часто вони ігноруються, а людина, відчувши дискомфорт в області грудини, відносить це до серця, шлунку або хребту.
Ми розповімо про двох найбільш поширених захворюваннях стравоходу.
Езофагіт не просто неприємність
Езофагіт захворювання стравоходу, яке багато хто сприймає як цілком нешкідливу болячку, яка пройде сама по собі.
Хронічний езофагіт запалення слизової оболонки стравоходу тривалістю понад 6 місяців. Запалення до 3 місяців гострий езофагіт, 3-6 місяців підгострий езофагіт.
Причинами виникнення запального процесу слизової оболонки стравоходу найчастіше виступають: ожиріння, вагітність, переварена їжа затримується в шлунку довше, ніж треба, грижа діафрагми, ускладнення після операцій, виразка в шлунково-кишковому тракті. Рідина, яка викидається з шлунку в стравохід, в основному містить пепсин, соляну кислоту, а іноді і лужні сполуки, вироблені тонким кишечником і дванадцятипалої кишкою. Потрапляє в стравохід рідина або викидається назовні, або залишається на стінках стравоходу, викликаючи запалення.
При лікуванні езофагіту можна використовувати такі народні засоби:
При гострому і хронічному езофагіті корисний терпкий збір з корою дуба: кора дуба 30 г, листя горіха волоського 40 г, трава і квіти звіробою 40 г, материнка звичайна 20 г, кореневища перстачу 30 р. Суміш подрібнити, 2 ст. ложки залити 3 склянками холодної води, витримати 3 години, потім поставити на вогонь, довести до кипіння, кип'ятити 5 хвилин, дати охолонути, процідити. Приймати по 0,25 склянки за 15 хвилин до їди або через 15 хвилин після їжі. При езофагіті корисний народний збір, спрямований на зниження набряку слизової оболонки стравоходу: трава материнки 30 г, сережки вільхи 20 г, корінь родовика 10 г, фіалка триколірна 40 р. Суміш подрібнити, 1 ст. ложку збору залити 1,5 склянки окропу, настояти 3 години в теплому місці, процідити. Приймати по 1 ст. ложці 3 рази на день.
Настій з листя волоських горіхів: 1 ст. ложку листя залити 250 мл окропу, настояти 3 години. Пити по 20 г 3 рази на день.
Що таке ахалазія?
Саме часто зустрічається захворювання ахалазія стравоходу. При цьому захворюванні відбувається порушення рухової активності стравоходу, а також недостатнє розкриття нижнього сфінктера стравоходу, у результаті чого їжа застоюється в стравоході, не потрапляючи в шлунок. У результаті незабаром після їжі з'являються біль і тяжкість за грудиною, відчуття переповнення у надчеревній ділянці.
Ахалазія може бути в будь-якому віці, але частіше констатується у осіб 20-40 років. Головними її симптомами є дисфагія (утруднення ковтання), як твердої, так і рідкої їжі, а також болі в грудній клітці, зригування неперетравленої їжі, кашель. При рентгенологічному дослідженні стравоходу відмічається значне його розширення.
При ахалазії рекомендується дробове харчування дрібними порціями до 6 разів на день, виключення твердої їжі і смажених страв. Поряд з медикаментозними препаратами для лікування стравоходу можна застосовувати і деякі народні засоби.
Для підвищення тонусу нижнього стравохідного сфінктера і як загальнозміцнюючий засіб корисні настоянки женьшеню, аралії маньчжурської або лимонника китайського, а також екстракти елеутерококу або родіоли рожевої.
В якості протизапального засобу можна застосовувати настій кореня алтея, шишок вільхи, трави материнки або насіння айви.
В ряді випадків добре допомагають спеціальні прийоми, що полегшують проходження їжі в шлунок. Сутність їх полягає у підвищенні внутриг-рудного і внутрипищевод-ного тиску. Наприклад, сильне вигинання тому грудної клітини та шиї сприяє випрямленню стравоходу і підвищення тиску, що знаходиться в ньому їжі на нижній стравохідний сфінктер.
Категория: Лікар відповідає
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: