Головна » Статті » Лікар відповідає

Гормони та антибіотики
Навколо м'яса, яке лежить на прилавках наших магазинів, ходить неймовірну кількість міфів: напхане гормонами, старе, ніким не перевіряється. Про те, що з них правда, а що - вигадка, АиФ.ги розповів керівник виконавчого комітету Національної м'ясної асоціації Сергій Юшин.
Звідки ноги ростуть
Наталя Кожина, АиФ.ги: Сергій Євгенович, звідки береться така кількість міфів?
Сергій Юшин: В 90-х - початку 2000-х, коли в країні різко знижувалося власне виробництво і м'яса дуже сильно не вистачало, наша залежність від імпорту була надзвичайно висока. Держава в той час ще не збудувала сувору систему контролю за поставляється імпортною продукцією, пріоритетне завдання було нагодувати народ. Ми не мали фінансових можливостей проводити регулярні перевірки за різними параметрами безпеки, тому що кожен окремий лабораторний аналіз коштує пристойних грошей, які платимо ми з вами як платники податків і споживачі. Довгий час була практика, коли, знаючи, що у нас немає фінансових можливостей робити численні лабораторні дослідження, країни-постачальники порушували наші вимоги. Але поступово, у міру посилення ветеринарної служби країни, Россільгоспнагляду, виділення бюджетних коштів на лабораторні дослідження, на кадри, на інспекції підприємств-експортерів, ситуація змінилася. Хоча і сьогодні саме завдяки багатоступеневій системі контролю ті чи інші порушення виявляються порівняно часто. Але небезпечне імпортне м'ясо в обіг практично не потрапляє.
- А який найпоширеніший міф ви чули про вітчизняному м'ясі?
- найпоширеніший: в Росії везуть старе м'ясо з якихось стратегічних складів. Зауважу, що «вільного» м'яса у світі фактично більше немає, тому що обсяг споживання зростає швидше, ніж динаміка виробництва. Відповідно, всі стратегічні запаси, які, можливо, були в 90-х роках, вже давно з'їли. Одного разу один з губернаторів сказав, що він бачив аргентинську яловичину 1954 року випуску. Але він просто не дуже розуміє, що таке маркування на коробці. 1954 - це номер підприємства. Слідуючи його логіці, можна знайти свинину, яка поставлялася зі складів Юлія Цезаря. Подібні речі відбуваються просто від недостатньої інформованості або від того, що людям хочеться попіаритися. Ще раз повторю, думаю, що такого контролю за безпекою подається тваринницької продукції, як у Росії, немає ні в одній країні світу. Це не означає, що немає ніяких порушень з боку іноземних експортерів, вони є, тому що м'ясо - саме по собі продукт високого ризику. Але їх стає все менше і менше, тому що наші торговельні партнери знають, що Россільгоспнагляд стоїть на сторожі здоров'я росіян. Крім того, на нещодавній нараді в Ставрополі під головуванням президента Росії Володимира Путіна я наголосив, що ми - солодкий ринок для всіх експортерів (ми платимо більше, ніж багато інших країн), тому вони намагаються відповідати нашим вимогам.
Самі не використовуємо і іншим не дозволяємо
- На гормони іноземних постачальників теж перевіряють?
- В Росії заборонені стимулятори росту та кормові добавки, стимулюючі зростання. Ми можемо використовувати якісні корми та премікси, які підвищують прирости, але вони не гормонального властивості. Росія дуже жорстко контролює імпортне м'ясо на предмет використання стимуляторів росту, наприклад, сьогодні тільки два американських підприємства мають право постачати свинину, і жоден не має права постачати яловичину, тому що вони використовують рактопамін - кормову добавку, яка стимулює приріст м'язової тканини, а не жиру. Даний препарат в Росії не зареєстрований, ми самі його не використовуємо і іншим не дозволяємо. До речі, він вважається небезпечним більш ніж 100 інших країнах. Канада тривалий час не могла постачати нам свинину з цієї ж причини, те ж саме стосується Бразилії. Сьогодні Австралія не має права постачати нам м'ясо, оскільки в їх яловичині неодноразово виявляли гормон росту (тренболон). Контроль дуже жорсткий - постійний активний моніторинг того, що надходить на російський ринок. Ми перевіряємо і російське м'ясо, але, на жаль, в меншій мірі.
Росія дуже жорстко контролює імпортне м'ясо на предмет використання стимуляторів росту, наприклад, сьогодні тільки два американських підприємства мають право постачати свинину, і жоден не має права постачати яловичину, тому що вони використовують рактопамін
- Чому в меншій мірі?
- За імпорт у нас відповідає федеральна служба - Россільгоспнагляд, вона дуже сильно вибудувана і чудово оснащена. В регіонах займаються регіональні служби, на жаль, не скрізь вони роблять це ефективно. Звичайно, споживачу не важливо, російським чи американським м'ясом він отруївся. Тому потрібно обов'язково посилювати контроль за російським виробництвом. А споживачу треба лякатися не гормонів в російському м'ясі, як раз їх там не буде, а антибіотиків, важких металів, тому що худоба не завжди пасеться в нормальних місцях, а ветпрепарати не завжди застосовуються відповідально. Потрібно стежити за бактеріальним обсіменінням, адже часто наші підприємства по санітарному рівнем залишають бажати кращого. Кількість напівлегальних боєнь в Росії не знижується, а умови виробництва там неприпустимі, з точки зору забезпечення харчової безпеки.
Покупцеві потрібно лякатися не гормонів в російському м'ясі, як раз їх там не буде, а антибіотиків, важких металів, тому що худоба не завжди пасеться в нормальних місцях, а ветпрепарати не завжди застосовуються відповідально
Довіряй, але перевіряй
- Грубо кажучи, потрібно дивитися, у кого купуєш і в яких умовах продають це м'ясо?
- Я сам як споживач більше замислююся все-таки не про органічне походження цієї їжі, тому що я знаю, як побудовані сучасні свинарські господарства, птахокомплекси і т. д., мене більше хвилює безпека м'яса. Припустімо, м'ясо отримане від тварин, вирощених без добавок, які споживач не хоче знати, чи бачити, але якщо воно піддалося обсіменіння бактеріями групи кишкової палички, сальмонелами або заражене трихинеллами, то від цього цілком можна серйозно захворіти і навіть померти. Я б все-таки звертав увагу споживачів на те, де і у кого вони купують м'ясо. Це повинні бути більш або менш відомі виробники. Часто м'ясо приходить з підприємств з дуже низьким санітарним статусом, а його ще недосвідчені продавці чіпають руками, дають понюхати покупцям, і ми не можемо перевірити, миють вони руки чи ні. М'ясо краще купувати в сучасній упаковці - це і в модифікованому газовому середовищі, і у вакуумній, коли ви розумієте, що воно не піддавалося якогось зовнішнього впливу.
Треба розуміти одне - або органічно екологічно чиста чи безпечна їжа - це доля споживачів з більш широкими економічними можливостями, навіть у Європі далеко не всі можуть дозволити собі таку розкіш
- Що ви думаєте про фермерських господарствах, що виробляють еко-продукти? Наскільки вони безпечні?
- Є фермери, які виробляють продукцію, як вони стверджують, за дотриманням якихось особливих технологій, уникають хімікатів, мінеральних добрив, стимуляторів росту. Але в Росії не вибудувана система підтвердження таких технологій. Треба розуміти одне - або органічно екологічно чиста чи безпечна їжа - це доля споживачів з більш широкими економічними можливостями, навіть у Європі далеко не всі можуть дозволити собі таку розкіш. В цілому, еко-продукти не обов'язково безпечні. Вони в чомусь, звичайно, краще, але і дорожче, різниця в ціні може бути від 30 % до 300 %. Цей сегмент ніколи не стане масовим. Але майбутнє у таких фермерів є. Цей ринок в Росії буде рости. Однак потрібно забезпечити гарантії споживачам, що заявлена «екологічність» кимось підтверджена.
Категория: Лікар відповідає
| Теги: м'ясо, вони
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: