Головна » Статті » Дієти |
Макробиотическая дієта являє собою щось більш об'ємне, ніж просто поняття дієти, це ціла філософія мислення, яка прагне до досягнення гармонії і природному життєвому порядку.Более 100 років тому головні принципи макробіотики розробив американський учений Джордж Ошава. До цього часу її застосування широко використовується більшістю людей.Макробиотическая дієта багатьма своїми принципами пов'язана з давньою китайською медициною, забезпечує правильне балансування двох енергій: Ян і Інь. Ці енергії визначають наше самопочуття і здоров'я. Досягти такого результату можна, повністю відмовившись від вживання натуральної їжі на користь необробленої їжі. Слід уникати вживання обробленої їжі, здійснюючи заміну органічною, природно вирощеної, їжею. При цьому прийом їжі в обов'язковому порядку повинен містити наближені смаки (гострий і солоний, солодкий і кислий). Дуже обдумано і виважено підійти до вибору їжі, для того, щоб в ній були присутні всі поживні речовини та вітаміни, так як в правилах дієти прописано заборону використання вітамінно-мінеральних добавок.На протягом десяти днів необхідно харчуватися три рази в день, а їжа повинна бути приготовлена з відварних, обсмажених і перемелених круп'яних виробів. Зрозуміло, це не дуже різноманітне меню раціону харчування, але воно досить корисне, так як дозволить Вам позбавитися від 3-4 кілограмів зайвої веса.Вам дозволяється включати в раціон харчування овочі і фрукти, але все одно, крупи в ньому все-таки повинні бути присутніми на 70% в щоденному меню.Прием їжі завжди слід завершувати вживанням квашених і маринованих овочів, таких як огірки, білокачанна капуста, селера. Вони являють собою важливі інгредієнти меню раціону харчування макробіотичної диеты.Продукты харчування, включені до складу меню макробіотичної дієти, умовно розділені на «Інь» (охолоджуючі) і «Ян» (розігріваючі). Властивості цих продуктів визначаються на підставі їх кислотну реакцію, місця зростання або вирощування (в залежності від вологості або сухості грунту), її колірної приналежності, форми та конфігурації, смакового аромату і консистенції. Основними інгредієнтами раціону харчування макробіотичної дієти є продукти, що мають нейтральну енергетикуЇжа повинна бути правильно збалансована і мати натуральне походження, тобто повинні вживатися такі види злакових культур як ячмінь, коричневий рис, овес, пшениця. Такі види круп повинні бути в половині Вами вживаної їжі, наступною складовою раціону макробіотичної дієти повинні бути свіжі овочі (35%), насіння бобових рослин і похідні продукти з них (15%).також повністю відповідними складовими раціону харчування можуть бути нежирні сорти риби, біле куряче м'ясо, знежирені молочні продукти і орехи.Самым головним для Вас стане умова не впадати в крайнощі, так як в цій дієті не повинні бути присутніми м'ясо, цукор і солодощі, хлібобулочні вироби, напої, що містять алкоголь і кофеїн, гострі і пряні приправи і консервовані продукты.Очень важливим стане вимога вживання продуктів в їх цілісному вигляді, таким чином, вони збережуть свою правильну пропорцію між усіма поживними речовинами (білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мікроелементи, мінеральні солі).К цілісним продуктів харчування дієтологи-макробіотики відносять свіжі овочі і фрукты.Если такі продукти немає можливості з'їсти цілком, то необхідно вживати в їжу максимально, тобто, наприклад, насіннєві лунки груш і яблук необхідно відварювати і цей відвар пити у вигляді приготованого киселю або компоту. А ядра сливових, абрикосових кісточок, після їх сушіння, слід розбивати і з'їдати замість мигдальних або волоських орехов.Хотя інгредієнти раціону харчування макробіотичної дієти досить прості, дуже важливим чинником приготування їжі буде кулінарне мистецтво їх обробки, яка згідно з філософією макробіотичної теорії здатне змінювати наявну в них энергию.Чем довше готується їжа (у відварному вигляді або в пароварці), тим більше вона має додавань компонентів Ян. Для того щоб менше піддавати їжу змін її властивостей, то краще всього готувати страви зі злакових культур у скороварці, а з свіжих овочів, піддаючи їх бланшированию, методом занурення їх в окріп на кілька минут.Само собою, найбільш сприятливою для збереження енергії формою, є вживання продуктів в необробленому вигляді, тобто в сиром. Зразкове меню раціону харчування макробіотичної дієти на один деньСніданок:
Обід:
Полуденок:
Вечеря:
| |
Категория: Дієти
|
|
Всього коментарів: 0 | |