Дієти для вагітних жінок повинна бути близько 100-120 грамів білка в день.Ежедневное меню дієти для вагітних включає в себе 70-90 грамів білка тваринного походження, який міститься в молоці, сирі, ряжанці, кефірі, йогурті, яйцях, м'ясі, рибі. У період вагітності потреба в жирах, що надходять з їжею, повинна бути близько 80-100 грамів, з них 20 грамів рослинного походження. Вуглеводів в їжі вагітної має бути всього 350-400 грамів на добу. Але, починаючи з другої половини вагітності необхідно скоротити кількість уживаних вуглеводів до 300 грамів в день. Цього можна досягти зменшенням у раціоні харчування хлібобулочних і борошняних виробів, солодощів. Але при цьому збільшити кількість белков.Принимать їжу бажано часто, 4-5 разів на день невеликими порциями.Диета для вагітних жінок рекомендує враховувати і розподіляти щоденне харчування по калорійності.Правильний розподіл добової калорійності раціону для вагітних виглядає так: - сніданок - 30%;
- другий сніданок - 10%;
- обід - 40%;
- полуденок - 10%;
- вечеря - 10%.
Останній прийом їжі необхідний строго за 2-3 години до нічного сна.Он повинен складатися з легкозасвоюваних молочних продуктів, таких як, кефір, сир, кисле молоко. Для вагітних жінок готують страви у відварному, тушкованому, запеченому вигляді. Якогось спеціального температурного режиму в приготуванні страв не потрібно. Так як сіль сприяє затримці рідини в організмі, то її вживання обмежується до 5-6 грамів на добу. Сіль може провокувати патологічну збільшення маси тіла. Вживання рідини для вагітних не обмежена, але воно не повинно перевищувати 1,5 літрів в день. Обов'язковим є щоденний прийом полівітамінних і мінеральних препаратів, розроблених спеціально для вагітних жінок.Рекомендовані продукти для щоденного меню вагітних жінок: - доцільно вживати в добу не більше 100-150 грамів борошняних і хлібобулочних виробів, у цю кількість входить: хліб із пшеничного борошна 1 і 2 сорти, злегка підсушений дієтичний хліб без додавання солі, хліб з борошна грубого помелу, хліб з висівками, галетне печиво, бісквіт.
- Рекомендується вживання до 200 грамів на прийом, щоденно овочевих супів з невеликою кількістю картоплі, макаронних виробів і круп. Супи можна заправляти вершками, знежиреною сметаною, свіжою зеленню.
- Вживання м'ясних продуктів не більше 150 грамів в день, бажано їсти м'ясо нежирних сортів яловичини і телятини, кролика, птиці (без шкіри). З м'яса готують парові котлети, рулети, зрази, фрикадельки, пудинги. Після того як м'ясо отварится, його можна запекти або приготувати з нього заливні страви. Рибу необхідно вживати нежирних сортів, але не більше 150 грамів на добу. А тріску, судака, навагу можна відварювати і готувати, як парове суфле, рибне пюре, рулети, кнелі.
- Якщо у вагітної жінки не існує проблем з алергенами і непереносимість молочних продуктів, то рекомендується вживання незбираного молока до 200 грамів в день. Його можна додавати в чай, кашу, готувати молочний суп. Бажано вживати 200 грамів знежиреного сиру, нежирний кефір або несолодкий йогурт. Яйця необхідно включати в меню у вигляді парових омлетів, зварених в «мішечку» або некруто, але не більше 1-2 штук в тиждень. Рослинна олія дозволено вживати в їжу, як додавання в приготовані страви. Можна вживати вершкове несолоне і топлене масло. Для включення в раціон харчування вагітної жінки необхідні крупи, наприклад, для додавання в супи. А каші з гречаної та перлової круп необхідно включати в раціон за рахунок зменшення вживання хліба. Це ж стосується макаронних виробів та локшини. Їх можна в невеликій кількості додавати в супи або іноді готувати з них гарнір, але якщо в цей день вагітна жінка відмовиться від хліба або каші.
- Дуже добре включати в їжу всі види овочів: всі сорти капусти, свіжі огірки, гарбуз, помідори, кабачки, болгарський перець, листя салату. Овочі бажано вживати в сирому вигляді. Гарні для вживання в їжу моркву, кольрабі, земляна груша, які пропущені через тертку. Допускаються в обмеженій кількості такі овочі: зелений горошок, зелена цибуля, всіляка зелень. Всі овочі можна готувати у вигляді парових суфле, пудингів, пюре, котлет. Із закусок рекомендуються різні салати із сирих і квашених овочів, вінегрети. Корисно вживати молочно-фруктові соуси, соус бешамель з додаванням невеликої кількості масла, сметани. Дозволено вживати в їжу холодець з м'яса, риби, нежирну слабкосолений шинку. Фрукти і ягоди їжте в необмеженій кількості, їх можна відварювати і робити з них компоти.
- З спецій можна включати в раціон харчування рубану зелень петрушки і кропу, лавровий лист, корицю, гвоздику, але тільки в невеликих кількостях.
щоб уникнути швидкого набору ваги вагітної жінці прийом солодощів слід обмежити. Напої можна вживати, розбавлені кип'яченою водою: слабозаваренний чай з додаванням молока, несолодкі соки з фруктів і овочів. Дуже добре приймати полівітамінний відвар шипшини.
|