Головна » Статті » Дієти

Дієта БУЧ
В даний час серед любителів дієт надзвичайно затребувана - білково-вуглеводна дієта - дієта БУЧ (білково-вуглеводне чергування). Пояснюється це тим, що дуже непросто втриматися на низкоуглеводной диете.Скудный раціон низьковуглеводних дієт негативно позначається на психологічному та фізичному стані організму. З'являється пригнічений настрій, знижується фізична і розумова активність, а так само існує небезпека втрати м'язової маси тела.Положительной особливістю білково-вуглеводної дієти (дієти БУЧ) є досить збалансований раціон харчування. Побудована дієта на змінному чергуванні добового кількості споживаних вами білків і углеводов.Методика проведення БУЧ полягає в наступному - період часу (N - кількість днів), який ви визначите собі для схуднення, поділяється на денні циклы.Составлены цикли з білкових, низькокалорійних (низьковуглеводних), висококалорійних (високовуглеводних) і среднеуглеводных днів.

Дієта БУЧ на практиці виглядає так


Перший день низковуглеводний
Дозволяє вжити білків в кількості три - чотири грама на один кілограм ваги вашого тіла, вуглеводів від нуля до півтора грама на кілограм.
Другий день высокоуглеводный
Дозволяє вжити білків від одного до півтора грама на кілограм ваги вашого тіла, а вуглеводів від п'яти до шести грамів на кілограм.
Третій день среднеуглеводны
У цей день можна вжити білків від двох до трьох грамів на кілограм ваги вашого тіла і вуглеводів від двох до двох з половиною грам на килограмм.С перших же днів ви почнете швидко скидати вагу, так як організм на початковому етапі дієти інтенсивно витрачає свої відкладення - накопичені раніше жиры.В низьковуглеводні (низькокалорійні) дні глікоген, знаходить в м'язах і печінці, перетворюється організмом в необхідну для нього енергію. Доречно підкреслити, що дієтою БУЧ рекомендується вживати ненасичені жири, а в білкові дні навіть збільшити їх кількість. Ненасичені жири - це жири рослинного походження вони знаходяться в горіхах і насінні. Вживайте в їжу нерафіновані (неочищені) рослинні жири першого холодного отжима.Под кінець другого (низкоуглеводного) дні прискорення обмінних процесів максимально спалює жирові запаси вашого організму. Але, не поспішайте радіти! Глікогени (жири) - це стратегічний запас на випадок «голоду» і тому організм ніколи не буде витрачати його до кінця. Відчуваючи сильну нестачу вуглеводів «палива для роботи» обмінні процеси організму починають працювати в аварійному режимі. У цьому випадку енерговитрати життєдіяльності організму починають покриватися за рахунок клітин м'язової тканини. Такого допускати не можна тому, що м'язова маса тіла це не жири, вона збільшуватись (наростає) роками. Щоб уникнути втрати організмом м'язової маси в дієті БУЧ присутній высокоуглеводный день. В раціоні цього дня значно підвищується споживання вуглеводів, а кількість білків скорочується. Наявність жирів ускладнює засвоюваність вуглеводів, тому жири в меню повинні бути в мінімальному количестве.Приняв хорошу порцію вуглеводів, ваш організм не буде витрачати м'язову тканину, а продовжить спалювати запаси жирів, в теж час, відкладаючи глікоген в м'язи і печень.Возместить організму витрачені запаси жиру протягом одного дня неможливо. Тому дієта рекомендує четвертий (среднеуглеводный) день циклу. У цей день ви збільшуєте вживання білка і зменшуєте вуглеводи. Четвертим днем цикл дієти завершується, і ви знову можете його повторювати спочатку. Протягом циклу ваш вага буде зменшуватися, то відновлюватися. Не поспішайте радіти або засмучуватися. Коливання ваги відбувається тому, що в перші низьковуглеводні дні організм втрачає в основному воду, а в високоуглеводние дні відбувається затримка води в організмі. Вага знайде стабільність на початку наступного циклу.

Позитивні сторони білково-вуглеводного чергування:

  • таке чергування раціону харчування максимально прискорює обмінні процеси в організмі, а значить, і процес схуднення;
  • циклічність раціону (білків і вуглеводів) не дозволяє організму швидко адаптуватися до нової калорійності, що дозволяє утримувати бажаний вага стабільним;
  • системне періодичне збільшення вуглеводів не дозволяє організму, при дефіциті глікогену, спалювати м'язові тканини;
  • відсутність жорстких обмежень раціоні харчування не пригнічує психоемоційний стан і фізичну активність організму.
Поради щодо методики проведення дієти БУЧ.Предложенный чотириденний цикл дієти БУЧ не приймайте за догму. Існує безліч варіантів білково-вуглеводного чергування. Можна розробити свій цикл, при цьому важливо дотримуватися принцип чергування білків і вуглеводів.

Для прикладу наведемо кілька варіантів циклів дієти БУЧ:

  • перший варіант - п'ять безвуглеводних днів і два дні високоуглеводние;
  • другий варіант - два білкових дня і один вуглеводний;
  • третій варіант - три білкових дні, один день і высокоуглеводный один среднеуглеводный;
  • четвертий варіант - два білкових, два високовуглеводних і два среднеуглеводных дня;
  • п'ятий варіант - це варіант незмінної кількості споживаного білка протягом усього циклу, регулюється лише кількість споживаних вуглеводів у бік зменшення або збільшення.
Починаючи дієту БУЧ, неодмінно проконсультуйтеся з лікарем - дієтологом.

Зразкове меню перших двох днів дієти БУЧ

Сніданок:
  • два варених яйця;
  • свіжовичавлений овочевий салат з помідорів, огірків з додаванням однієї столової ложки будь-якого рослинного масла;
  • маленька порція знежиреного сиру або склянка натурального йогурту;
  • один стакан зеленого або трав'яного чаю без цукру.
Обід:
  • невеликий шматок вареної грудинки курки або яловичини;
  • невелика порція вареної квасолі;
  • тушковані овочі.
Вечеря:
  • два невеликих шматка риби нежирних сортів у відвареному або тушкованому вигляді;
  • свіжовичавлений овочевий салат з огірків і зелені.

Зразкове меню третього дня (вуглеводного) дієти БУЧ

Сніданок:
  • порція каші з вівсяної крупи, приготована на воді з додаванням жменька родзинок;
  • один тост з житнього хліба;
  • чашка зеленого або трав'яного чаю без цукру.
Обід:
  • половина вареної курячої грудки;
  • невелика порція гарніру з відвареного рису;
  • свіжий овочевий салат з помідорів, огірків, солодкого перцю, кропу, петрушки з додаванням з додаванням будь-якого рослинного масла.
Вечеря:
  • невелика порція макаронів і трохи томатного соусу;
  • порція вареного рису з тушкованими овочами.

Зразкове меню четвертого дня дієти БУЧ

Сніданок:
  • каша з геркулесову крупи, приготована на воді з додаванням жменька родзинок;
  • 150 грамів нежирного сиру;
  • чашка зеленого або трав'яного чаю без цукру.
Обід:
  • шматок відвареної пісної яловичини;
  • свіжий овочевий салат з додаванням однієї столової ложки прованського масла;
  • невелика порція вареного рису;
  • два невеликих скибочки твердого сиру.
Вечеря:
  • невеликий шматок приготованої на пару або на грилі нежирної риби;
  • свіжий салат з солодкого перцю, листя салату і помідорів;
  • два невеликих скибочки житнього хліба;
  • 200 грамів нежирного кефіру або натурального йогурту.
Категория: Дієти
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: