Головна » Статті » Лікар відповідає

Що відбувається в організмі при діабеті?
Цукровий діабет називається таке хронічне захворювання, при якому істотно підвищується рівень цукру в крові. На його тлі з'являються такі ознаки, як гіперглікемія і глюкозурія, сильна спрага, і людина починає відчувати слабкість, судоми, голод, біль в ногах, свербіж шкіри і свербіж слизових.
А також діабет загрожує розвитком багатьох побічних захворювань, в числі яких можуть бути навіть ті, які безпосередньо не відносяться до діабету. Наприклад, аденома простати іноді стає супутницею діабету у чоловіків.
Щоб стати на облік у лікарні, необхідно натщесерце здати аналіз крові для визначення вмісту кількості цукру. Іноді для отримання результату застосовується тест «цукрова крива», що передбачає здачу крові спочатку натщесерце, а через деякий час ще раз, запропонувавши пацієнту випити трохи глюкозы.О цукровому діабеті вперше згадав ще грецький лікар Деметріос з Аламании у своїх папірусних працях 3000 років до н.е. Слово «діабет» з грецької перекладається як «проходить наскрізь», тобто вся вода при цукровому діабеті, не затримуючись, повністю виходить з організму. Протягом кількох тисячоліть багато вчені намагалися виявити причини виникнення і розвитку цієї хвороби, а ті, кому довелося захворіти нею, були приречені.
І тільки на початку 20-ого століття вчений Лангерганс відкрив особливі клітини підшлункової залози, відповідальні за вироблення інсуліну, руйнування яких і є причиною розвитку хвороби цукровий діабет. У 1921 вчені, нарешті, змогли окремо витягти з цих клітин той самий інсулін, якого так потребують всі хворі. Завдяки цьому прогресу все досі «приречені на смерть» отримали можливість жити повноцінним життям. Протягом наступних років створювалися різні види інсуліну - швидкого, середньої і тривалої дії. За складом розрізняють свинячі, яловичі і людські інсуліни.
При цукровому діабеті вуглеводи, одержувані під час прийому їжі, відіграють найважливішу роль. Харчові соки перетворюють ці вуглеводи в глюкозу, яка є головним джерелом енергії, що вимагається для всіх процесів у клітинах організму. Інсулін в даному випадку відіграє роль провідника, допомагаючи глюкози всмоктатися в клітку. Причому інсулін виробляється саме в такій кількості, яка потрібна для нейтралізації певної кількості глюкози. Та частина глюкози, яка відразу не встигла переробитися, переходить «в запас». Найбільшу кількість «запасний» глюкози утворюється у вигляді глікогену в печінці, знову ж під дією того ж інсуліну. А так як при діабеті підшлункова залоза перестає повністю (або майже повністю) виробляти інсулін, це призводить до збою всіх процесів, що відбуваються в організмі. Таким чином, без інсуліну глюкоза накопичується в крові у великих кількостях, не маючи можливості потрапити в клітку. Звідси і підвищений рівень цукру в крові у діабетиків.
Введення інсуліну за допомогою ін'єкцій допомогло глюкози потрапити в клітини і таким чином вирішити цю проблему. Однак слід суворо дотримуватися вводиться кількість інсуліну, розмір якого встановлюється лікарем індивідуально для кожного пацієнта, причому ін'єкції необхідно робити кожен раз перед їдою, враховуючи ту кількість вуглеводів, яке збираєтеся принять.Инсулин також потрібен організму незалежно від прийомів їжі, з цієї причини паралельно слід вводити інсулін продовженого дії, інакше «фоновий» інсулін.
Категория: Лікар відповідає
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: