Головна » Статті » Здоров'я і краса

Як збирати і сушити мучницю звичайну?
Мучницю в народі називають ведмежою ягодою. Це вічнозелений чагарник з невеликими листочками і дрібними квітками блідо-рожевого забарвлення, які широко використовують як лікарську сировину.

Заготовляють і листя, і квіти мучниці. Заготівлю листя роблять навесні до початку цвітіння мучниці або восени, після повного дозрівання плодів. Ножицями, акуратно, намагаючись не пошкодити сусідні гілки, зрізають гілочки разом з листочками, довжина гілочок повинна бути не більше 3 див. Наступний збір листя з одного і того ж рослини можна робити не раніше ніж через п'ять років – мучниця росте повільно і довго відновлюється. Ні жодному випадку не можна смикати за гілки, виривати пагони – це призведе до загибелі рослини.
Сушать мучницю під наметами або на горищі, розкладаючи сировину тонким шаром. Після сушіння листя обривають, гілочки викидають. Правильно висушене листя не мають запаху, на смак злегка гіркуваті, з терпким присмаком. Зберігати їх потрібно в темному, сухому місці, в скляній банці або в полотняному мішечку. Термін зберігання до п'яти років.
Щоб при зборі не сплутати мучницю з брусницею, придивіться до листя – у брусниці листочки зверху темно-зелені, а на звороті аркуша з брунатними прожилками.
Категория: Здоров'я і краса
| Теги: мучницю, листя
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: