Головна » Статті » Здоров'я і краса |
Як збирати і сушити материнку звичайну?
Материнка – поширена рослина, вона росте практично повсюди. Але для збору краще вибирати лісові галявини, луки, сади щоб зібране сировину було екологічно чистим. Для лікарських цілей материнку збирають в період повного цвітіння, коли всі квіточки (або більше двох третин) будуть розкриті. Збирають материнку тільки в суху погоду, у ранкові години, коли роса повністю висохла. Зрізають цвітучі верхівки рослини, потрібно вибирати найбільш розвинені, сильні квітконоси довжиною 20 – 30 см Побляклі квіти або рослини з подпорченными, пошкодженими листочками для збору непридатні. Після збору материнку перебирають, видаляють бур'янисті рослини, пагони розкладають на чистої тканини або на підносі тонким шаром і сушать на відкритому повітрі або в приміщенні з доброю вентиляцією. Можна зв'язати в невеликі пучки і підвісити на горищі або під навісом в захищеному від протягів місці. На рослину не повинні потрапляти сонячне проміння. Сушать материнку до тих пір, поки стебла не стануть ламкими. Якщо сушка проводиться в духовці, то температура не повинна бути вище 30 градусів, щоб тривало освіта ефірних масел. Сухе листя і квітки материнки відокремлюють від стебел, подрібнюють в порошок і зберігають в герметично закритих скляних банках. Термін зберігання не більше трьох років. | |
Категория: Здоров'я і краса
|
|
Всього коментарів: 0 | |