Головна » Статті » Вагітність і пологи

Вітаміни для плануючих вагітність
В такий важливий період, як вагітність і грудне вигодовування малюка, організм жінки потребує більш високих дозах вітамінів і мінеральних речовин. І часто навіть суперсбалансированная дієта не завжди допомагає отримати ці речовини в тій кількості, яка необхідна для розвитку дитини і збереження здоров'я матері.
Особливо це актуально на самих ранніх термінах вагітності, коли у майбутнього малюка активно формуються життєво важливі органи. Щоб запобігти розвитку дефіциту вітамінів і мінералів у самому початку вагітності, практично всім жінкам, які планують вагітність, призначається профілактичний прийом вітамінів. Також буде корисним і чоловікові приймати вітаміни за 3 місяці до запланованої вагітності. Його сперматозоїди будуть дозрівати 72 дні, саме в цей час і потрібна вітамінна підтримка.
Не перший рік вже лікарі сперечаються, чи потрібні жінки на етапі планування вагітності комплексні вітаміни. Основна частина гінекологів згодні з тим, що такі вітаміни необхідні. Існує також і думка, що цілком достатньо хорошого і правильного харчування. Просто додатково потрібно приймати під час підготовки до вагітності наступні вітаміни: Фолієву кислоту, вітаміни А, С і Е. Докладно про кожен із них ми поговоримо нижче.
Фолієва кислота (В9).
Цього вітаміну необхідно приділити найпильнішу увагу. Фолієва кислота необхідна там, де спостерігається бурхливий ріст клітин. Навіть короткочасний дефіцит Фолієвої кислоти може призвести до важких пороків розвитку малюка, таким як нервова грижа, недорозвинення головного мозку або повна його відсутність. Небезпека розвитку таких вад полягає в тому, що закладка нервової трубки, яка потім перетвориться на головний мозок, що відбувається на 2-4 тижні вагітності, тобто в той період, коли майбутня матуся часто і не здогадується про те, що вагітність настала, і веде звичний спосіб життя. Плацента, маса якої наростає дуже швидко, теж потребує великої кількості вітаміну B9, при дефіциті «дитяче місце» сформується неправильно. Це може привести до викиднів і завмерлим вагітностей.
Для того щоб не допустити розвиток таких порушень, жінці необхідно щодня приймати Фолієву кислоту під час планування вагітності. Зазвичай рекомендується почати прийом вітаміну за 1-3 місяці до моменту передбачуваної вагітності, щоб створити в організмі депо вітаміну B9. Його запаси не завадять, коли почнеться активний ріст плоду.
Дози фолієвої кислоти призначаються лікарем індивідуально залежно від стану здоров'я жінки. Наприклад, після прийому протизаплідних препаратів призначається більш висока доза фолієвої кислоти.
Фолієва кислота дуже нестійка до сонячного світла і кисню. До 90% вітаміну B9, який міститься в сирій їжі, руйнується при тепловій обробці.
Де міститься вітамін B9: зелені овочі з листям, бобові, вироби з борошна грубого помелу, дріжджі, банани, курчати і яловича печінка, кавун, диня, помідори, цитрусові (апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони та ін), яблука, груші, виноград, гранат, абрикоси, обліпиха, смородина, авокадо, банани, ківі, свіжі фініки, гарбуз, паростки бобових (сої, квасолі, нуту, сочевиці й ін) і цільнозернових продуктів (пшениця, зелена гречка та ін).
Також фолієва кислота синтезується мікроорганізмами товстого кишечника.
Вітамін Е (токоферол)
Призначається за кілька місяців до зачаття, як правило, у другій фазі (прогестероновою) менструального циклу, прийом продовжується в першому триместрі.
Має антиоксидантну та протизапальну дію, допомагає доставляти клітинам поживні речовини і кисень. Вітамін E допомагає жінці благополучно зачати дитину і виносити вагітність. Бере участь у синтезі гормонів вагітності і лактації, робить внесок у розвиток плаценти, вносить свою лепту в обмінних процесах між мамою і майбутнім малюком, сприяє попередження викиднів і передчасних пологів. Вітамін Е запобігає утворенню тромбів і благотворно впливає на периферичний кровообіг, у тому числі і в серцевому м'язі, активізує формування нових капілярів. Нестача вітаміну Е призводить до змін у функціонуванні центральної нервової і статевої систем.
Вітамін Е при термічній обробці руйнується. До дефіциту вітаміну Е в організмі веде регулярне вживання чаю, кави, алкоголю, медикаментів, протизаплідних пігулок і куріння.
Де міститься вітамін Е: найвищий вміст витаминоактивного токоферолу в соняшниковій та вершковому маслі. Також вітаміном Е багаті зелень, молоко, яйця, печінка, м'ясо, а також зародки злакових.
Вітамін А (ретинол, джерело вітаміну - бета-каротин)
Необхідно знати, що надлишок вітаміну А викликає порушення процесу ембріогенезу, які призводять до виникнення аномалій у ембріона. Приймати вітамін А потрібно з великою обережністю, його добова доза не повинна бути вище 2500 МО (поріг тератогенності, прийнятий в РФ). Ризик зростає, якщо вагітна жінка щодня отримує вітамін А з їжею понад 10 000 МО. Зверніть увагу, що ретинол акумулюється в організмі, тому при вживанні високих доз вітаміну A (наприклад, "Аевіт", що містить 100 000 МО вітаміну А), бажано планувати вагітність не раніше, ніж через півроку після припинення прийому препарату. Також небажано вживати препарати вітаміну А в перші місяці вагітності.
Вітамін А накопичується в печінці і під час вагітності створює умови для росту плода. Ретинол необхідний для формування плаценти, освіти зорових пігментів, для нормального розвитку ембріона і живлення зародка. Вітамін А знижує ризик народження немовляти з малою вагою.
Така форма вітаміну А як ретинол міститься в продуктах тваринного походження (особливо в печінці) і деяких хлібних злаках. Існує також провітамін вітаміну А - бета-каротин (це речовина, яка в організмі перетворюється у вітамін А). Він потрібен плоду і не провокує порушення в його розвитку. Лікарі а як джерело нешкідливої форми вітаміну А називають овочі та фрукти, що містять бета-каротин.
Де міститься вітамін А: Ретинол міститься в риб'ячому жирі, жирі молока, вершковому маслі, вершках, сирі, сирі, яєчному жовтку, жирі печінки, серця, мозку. Бета-каротин міститься в горобині, абрикосах, шипшині, чорній смородині, обліписі, жовтої гарбузі, кавуні, червоному перці, шпинаті, капусті, бадиллі селери, петрушці, кропі, крес-салаті, моркви, щавлі, зеленій цибулі, зеленому перці, кропиви, кульбаби, конюшині.
Вітамін С (аскорбінова кислота)
Якщо жінка курить, бажано за 2-3 місяці до запланованого зачаття почати приймати Вітамін С.
Сильний антиоксидант. Він допомагає справитися з хвороботворними бактеріями, підвищує імунітет організму, прискорює загоєння ран, нейтралізує токсини, і, крім того, сприяє зменшенню запалення. Вітамін С допомагає залозу засвоюватися, тим самим сприяючи профілактиці анемії.
Однак потрібно зауважити, що вітамін C також приймається з обережністю, високі дози можуть призвести до викидня. Добова доза вітаміну С не повинна перевищувати 90 мг, при цьому краще приймати його у вигляді аскорбінової кислоти, а аскорбату кальцію.
Де міститься вітамін С: міститься у свіжих рослинах, таких як шипшина, малина, чорна смородина, горобина, обліпиха, цитрусові, червоний перець, хрін, петрушка, зелена цибуля, кріп, крес-салат, червонокачанна капуста, картопля, бруква, капуста, а також в овочевий бадиллі.
При плануванні вагітності жінці бажано звернутися до гінеколога, який індивідуально з урахуванням особливостей її організму та стану здоров'я підбере раціональну вітамінотерапію. Не займайтеся самолікуванням, це може призвести до небажаних результатів. Приймати вітаміни слід після їди. У разі погіршення самопочуття після прийому вітамінних препаратів обов'язково зверніться до лікаря.
Оксана
Категория: Вагітність і пологи
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: