Головна » Статті » Спосіб життя |
Томатний сік, користь і шкода
Томатний сік, користь і шкоду якого будуть темою нашої статті, за змістом деяких вітамінів перевершує соки з цитрусових плодів. Він несе в собі смак і аромат свіжого помідора, настільки улюблені багатьма. Томатний сік чудово втамовує спрагу, в ньому мало калорій, він постачає наш організм кальцієм. Його радять вживати дітям, а також тим з нас, хто має схильність до повноти. Отже, давайте з'ясуємо, чим же важливий для нас томатний сік. Користь і шкода - чого ж більше? Томатний сік, користь і шкода - склад соку: Користь цього напою для нашого здоров'я зумовлена вмістом у ній біологічно активних речовин: вітамінів В, С, Р та каротину (провітамін А), органічних кислот, мінеральних речовин. Всього 200 г томатного соку з вмістом провітаміну А дорівнюють 100 г моркви. Томатний сік містить незамінні амінокислоти. За змістом лізину він перевершує соняшникове насіння, сою та горох. У ньому є фруктоза, глюкоза, сполуки йоду, натрію, магнію, марганцю, заліза, цинку. Ще один дуже важливий компонент томатного соку - лікопен, природний антиоксидант. Томатний сік, користь і шкода - застосування: Отже томатний сік. Користь і шкода даного продукту давно відомі фахівцям медикам. Корисні властивості томатного соку успішно використовуються для лікування людини. Пити його рекомендують хворим з порушеними обмінними процесами, з шлунковими хворобами і порушеннями функцій серцево-судинної системи, при анемії та високому холестерин. Це єдиний з натуральних соків, що входять в спеціальне харчування при діабеті. Дуже корисним він буде для майбутніх і годуючих мам. Він знижує внутрішньоочний тиск - звідси його користь при глаукомі. Томатний сік благотворно позначається на діяльності нервової системи, піднімає настрій, оскільки в ньому присутній серотонін. Його компоненти - фітонциди володіють протимікробною і протизапальною ефектом. Зрозуміло, що це робить настільки потрібним з лікарської точки зору томатний сік. Користь і шкода напою по достоїнству оцінені медициною. Один лише склянку томатного соку забезпечить організм денною нормою вітамінів А і С. Нерідко його з'єднують з гарбузовим, яблучним і лимонним соком. У результаті виходить напій, який, безсумнівно, принесе користь жінкам, що мріють позбавитися від зайвої ваги. Томатний сік, користь і шкода - протипоказання: Однак ми досі говорили лише про те, чим корисний томатний сік. Користь і шкода напою однаково заслуговують уваги - це дозволить грамотно вживати даний продукт і уникнути можливих небажаних ефектів. Не варто забувати, що в окремих випадках вживання томатного соку не може піти нам на благо. Наприклад, в період загострення хвороб травної системи, при невротичних спазмах вживання соку може підсилити біль. Справа в тому, що він впливає на процеси травлення та підвищує засвоєння їжі кишковим каналом. Обережно слід вживати і при жовчнокам'яній хворобі, оскільки це знову-таки може посилити біль. Консервований сік, спожитий разом з їжею, що містить багато крохмалю, може викликати появу каменів у жовчному міхурі та нирках. Погано поєднується томатний сік, з такою їжею, як яйця, м'ясо, сир та інші білкові продукти. Точніше кажучи - з ними він несумісний. Взагалі, вживати такий напій під час їжі не варто, значно корисніше він буде перед їжею - він «підготує» травну систему до роботи. Якщо вже ми зачепили таку тему, як томатний сік, користь і шкоду цього продукту, то ніяк не можна не відзначити, що якість соку багато в чому залежить ще й від сорту помідорів. Для його приготування найкраще підійдуть не дуже стиглі помідори без різних ушкоджень і гнилі. Якісний сік не повинен бути прозорим. Та томатний і морквяний сік можна додати трішки олії - для кращого його засвоєння. Як відомо, провітамін А (каротин) є жиророзчинним. А ось без додавання солі можна і обійтися, - це знижує лікарські властивості соку. | |
Категория: Спосіб життя
|
|
Всього коментарів: 0 | |