Головна » Статті » Спосіб життя |
Сама шкідлива їжа в світі
Яких тільки продуктів немає на полицях наших магазинів. Але всяка їжа, яку ми споживаємо, є корисною? Найчастіше під яскравими упаковками ховаються продукти-вбивці, які при регулярному вживанні (у великих кількостях) здатні завдати організму непоправної шкоди. Отже, яка ж їжа в світі найшкідливіша? У чому полягає її убийственность для нашого організму? Яка на цей рахунок існує статистика? З якими застереженнями з цього приводу виступають вчені? Чіпси і сухарики очолили «антирейтинг» Нещодавно фахівці ряду профільних інститутів гігієни харчування та токсикології турбувалися складанням своєрідного «антирейтингу» продуктів, куди вирішили вписати ті з них, які найбільш небезпечні для людини. Перший рядок у ньому дісталася улюбленим багатьма чіпсам. Про шкоду чіпсів говорять так часто, що інформація вже пропускається повз вуха. Але не варто так легковажно нехтувати небезпекою цього з дозволу сказати ласощі. Хоча б тому, що не всі чіпси виготовляються з картоплі, як ми наївно думаємо. З'ясувалося, що чимале число виробників використовують замість нього пшеничне або кукурудзяне борошно, а також крохмаль. Наприклад, отриманий з генетично модифікованої сої. І щоб «запахло» картоплею, чіпси додають спеціальні ароматизатори і підсилювачі смаку (в їх числі відомий глутамат натрію). Не кажучи вже про те, що при виробництві використовуються консерванти, по своїй суті є небезпечними канцерогенами, які можуть призвести до виникнення злоякісних пухлин. В чіпсах дуже високо вміст жирів і вуглеводів. Причому всі ці жири гідрогенізовані, а це значить, що вони підвищують рівень холестерину в крові. Це є прямим ризиком виникнення інсультів та інфарктів. У 100 грамах такої їжі міститься без малого 600 кілокалорій, що дуже немало. А якщо врахувати, що багато можуть з'їдати в день як мінімум по дві пачки чіпсів, то виникає ожиріння з усіма витікаючими наслідками. Чималим попитом (особливо серед школярів та студентів) користуються сухарики - продукт в маленьких пакетиках, який можна знайти в будь-якому магазині або кіоску. Незважаючи на дешевизну і приємний смак, вони не менш шкідливі, ніж чіпси. Сухарики являють собою справжню «джерело» всіляких хімічних інгредієнтів - спецій, підсилювачів смаку, різних барвників. Ще в них додають спеціальні речовини, що сприяють хорошій хрусткості. На відміну від домашніх сухарів, які готуються підсушуванням в духовці шматочків хліба, магазинні сухарики роблять за допомогою масла, що вмить підвищує в них всі допустимі показники калорійності. Солі в них також міститься чимало, що створює ризики виникнення артеріальної гіпертензії та інших захворювань серця і судин. І чіпси і сухарики свій згубний вплив на організм не обмежують шлунково-кишковим трактом і обміном речовин. Часте вживання такий з дозволу сказати їжі здатне спровокувати захворювання печінки, жовчного міхура, підшлункової залози і навіть сечовидільної системи. Причому, підкреслимо, багато з них мають злоякісну пухлинну природу. Скажіть «ні» лимонадам і енергетикам Ці напої називають хімічними, і тут немає ніякого перебільшення. Люди (особливо діти, підлітки та молодь) охоче купують їх, найчастіше недооцінюючи, яким серйозним ризикам піддають своє здоров'я. Сучасні лимонади зовсім не схожі на ті, які були в радянський час. Тепер у пляшках з яскравими етикетками продається небезпечна суміш глюкози, хімічних ароматизаторів і барвників з додаванням вуглекислоти. Виробники нерідко вводять в оману, заявляючи, що багато видів лимонадів мають низьку калорійність, оскільки використовують замість глюкози цукрозамінники. Однак вони є синтетичними речовинами, які також можуть спровокувати збої в метаболізмі людини. Наприклад, такий замінник як аспартам (позначається кодом Е951) містить у своєму складі фелатанін. Цей інгредієнт у великих дозах здатна викликати напади паніки, неконтрольованої злості і навіть маніакального синдрому. Багато любителів газованої води з цукрозамінниками звертають увагу на те, що вони якщо і втамовують спрагу, то на дуже короткий час. І потім хочеться пити з подвоєною силою. Чому? Вся справа в тому, що штучний підсолоджувач настільки «живучий», що слина не в змозі його швидко і добре видалити. Заславши слизову рота, замінник цукру дає нудотний присмак, що провокує певну залежність від таких лимонадів. А саме: втамувати штучно виникла спрагу тягне не простою водою, а новою порцією цього ж напою. незалежно від того, що саме міститься в лимонаді - цукор або його замінники - такий напій серйозно порушує в організмі кислотно-лужний баланс, що в свою чергу також сприяє виникненню захворювань. Провокатором ожиріння крім цукру служить і бензоат натрію (код E211), який додають у напої в якості консерванту. Це відбувається внаслідок пригнічення їм важливих ферментів. Крім цього консерванти та інші шкідливі добавки служать причиною запорів, дерматологічних захворювань, а також раку стравоходу і шлунка, знижують імунітет. Особливу стурбованість у спеціалістів викликає вживання енергетиків або енерготоніків, яке останнім часом зросла, і знову ж таки серед підростаючого покоління та молоді. Ці напої є штучними стимуляторами центральної нервової системи. Тобто насправді вони ніякої енергії не дають, а лише сприяють посиленому вивільненню резервів організму, які, однак, не нескінченні. В енергетичних напоях сусідять такі активні речовини, як кофеїн і алкоголь, які протилежні за своїм впливом на організм. В тому сенсі, що один має бадьорить ефектом, а інший розслабляє. І можна собі тільки уявити, який стрес відчуває організм від їх взаємовиключних ефектів. Насторожує і те, що доза кофеїну в таких напоях звичайно підвищена, тому вони можуть спровокувати серйозний стрибок артеріального тиску. Тому ні в якому разі не потрібно поєднувати вживання енергетиків і заняття спортом, оскільки можливий летальний результат (такі випадки у світовій практиці вже були). Кофеїн також має сечогінну дію і якщо випити енерготонік відразу після тренування, під час якої і так потім втрачається чимало рідини, то втрати тільки збільшаться. Енергетики мають високу калорійність, можуть викликати синдром хронічної втоми і навіть призвести до виникнення депресій. Не захоплюйтеся фаст-фудом На жаль, не втрачає популярності і так звана швидка їжа, під якою маються на увазі чебуреки і біляші, картопля-фрі і шаурма, а також «знамениті» гамбургери. Вже одне те, що швидка їжа переважно смажена, робить її небезпечною для здоров'я (і смажать її неодноразово використовується олії). Багаторічне захоплення стравами, поедаемыми з запалі з жару, загрожує серйозними порушеннями травлення. У таких гурманів нерідкі печія і гастрити, запори і коліти. Плюс в організм надходять канцерогени, яких в такому маслі не менше, ніж в чіпсах та сухариках. До фаст-фуду відноситься також локшина швидкого приготування. До шкідливої їжі зараховані шоколадні батончики, різноманітні кекси в яскравих упаковках, горішки і т.д., які так люблять наші діти. Небезпека такої швидкої їжі ще й у тому, що вона сприяє формуванню неправильного харчового поведінки в дитинстві. І якщо вчасно не відучити від неї дитину, то він, ставши дорослою людиною, буде продовжувати неправильно харчуватися. Як показує практика, одними заборонами справі не допоможеш. Дієтологи рекомендують у таких випадках, щоб батьки подавали своїм дітям приклад і виключили зі свого раціону нездорову їжу. Не «дружите» з ковбасою і копченостями Всілякі ковбаси, сосиски, сардельки, а також пельмені відносяться до найбільш часто купується нами їжі. У цих продуктах дуже багато барвників, консервантів і канцерогенів. При виробництві названих продуктів у хід йде все: сало, свиняча шкірка, нутряний жир. Ну а для повного «щастя» недобросовісні виробники додають у фарш... папір. Нерідко цей і без того малоприємний склад доповнюється випадково потрапили в м'ясорубку промислову мишами і щурами. М'ясо часто замінюється соєвими аналогами. Статистика свідчить про те, що в складі 70% ковбас і сосисок містить генно-модифіковані зразки сої. Копчені продукти (м'ясо і риба) теж знаходяться в «антирейтингу» шкідливих продуктів, і зобов'язані цим високому вмісту канцерогенів, зокрема, бензопірену. Лабораторним шляхом встановлено, що в одному шматочку копченої риби міститься стільки фенолів (ці сполуки надзвичайно токсичні), скільки людина не вдихає на відкритому повітрі або вихлопних газів за цілий рік. Вчені проти шкідливої їжі Вченими всього світу робляться активні спроби привернути увагу урядів і громадськості до проблеми нераціонального і відверто шкідливого харчування. З цією метою проводяться масштабні дослідження з використанням найсучаснішої техніки і реактивів, які документально підтверджують зміст небезпечних речовин в різних популярних продуктах харчування. І на основі цього готуються різні пропозиції щодо вирішення цієї проблеми. Так, у ряді штатів США вже довгий час заборонений продаж у школах солодких газованих напоїв і фаст-фуду. У більшості держав світу ведуться активні інформаційні кампанії, в ході яких на доступному для розуміння мовою до людей доводяться відомості про шкідливі для здоров'я продукти. Звучать пропозиції та економічного характеру. Наприклад, британські вчені ініціювали введення 20-відсоткового податку на небезпечні продукти, а придбання населенням здорової їжі, навпаки, субсидіювати. Вони вважають, що таким способом можна буде обмежити вживання небезпечної їжі і тим самим знизити фактори ризику ожиріння і захворюваності серцево-судинними недугами. | |
Категория: Спосіб життя
|
|
Всього коментарів: 0 | |