Головна » Статті » Спосіб життя |
ГМО - небезпечно для життя!
На сьогоднішній день проблема ГМ - продуктів стоїть дуже гостро. Але, напевно, не кожен знає, що таке ГМО. ГМО (генетично модифіковані організми) - це живі організми, яким шляхом впровадження чужорідних генів були додані нові властивості. ГМ-продукти можна розділити на три категорії: 1. продукти, що містять ГМ - інгредієнти (в основному, трансгенна кукурудза і соя). Ці добавки вносять у харчові продукти в якості структурирующих, підсолоджувальних, фарбувальних речовин, а також в якості речовин, що підвищують вміст білка; 2. продукти переробки трансгенної сировини (наприклад, соєвий сир, соєве молоко, чіпси, кукурудзяні пластівці і томатна паста); 3. трансгенні овочі і фрукти, а незабаром, можливо, і тварини, які безпосередньо вживаються в їжу. Мільйони людей по всьому світу щодня споживають в їжу, що містить ГМО, незважаючи на те, що її безпека для здоров'я не оцінювалася в необхідному обсязі та наслідки її споживання невідомі. Ми всі є учасниками одного великого експерименту. Але його навряд чи можна вважати науковим, адже ніхто всерйоз не займався вивченням впливу ГМО на організм людини. Вчені виділяють наступні основні ризики споживання в їжу ГМ-продуктів: - пригнічення імунітету, алергічні реакції і метаболічні розлади; - різні порушення здоров'я в результаті появи в ГМО нових, незапланованих білків або токсичних для людини продуктів метаболізму; - поява стійкості патогенної мікрофлори людини до антибіотиків; - порушення здоров'я, пов'язані з накопиченням в організмі гербіцидів; - скорочення надходження в організм необхідних речовин; - віддалені канцерогенний і мутагенний ефекти. Використання ГМО в сільському господарстві і несе серйозні агротехнічні ризики. Це може призвести до порушення всіх технологій землеробства: системи прийомів обробітку с/г культур, зберігання і збереження врожаю. Однак однією з найголовніших небезпек, яка виникає при масовому впровадженні ГМ - культур, є знецінення альтернативних форм з/х і, насамперед - найбільш перспективного на сьогоднішній день екологічного (органічного) землеробства. Натуральні с/х культури внаслідок перезапилення зі своїми ГМ - аналогами стануть трансгенними. Пилок ГМ - рослин розноситься комахами - запилювачами на великі відстані, а з вітром і водою - на сотні кілометрів, рослини з чужорідними генами проростуть навіть на ділянках дачників. Технологія, яка дозволяє створювати ГМО, - генна інженерія або біотехнологія. У Росії проблема широкої експансії ГМО широко обговорюється в ЗМІ, йдуть громадські кампанії, розгорнулись наукові суперечки. 7 квітня 2004 р. був опублікований важливий документ «Основи державної політики в галузі забезпечення хімічної і біологічної безпеки Російської Федерації на період до 2010 року і подальшу перспективу». У ньому йдеться, що однією з основних задач в області розвитку фундаментальної та прикладної науки, технології та техніки по забезпеченню біологічної безпеки є «забезпечення безпеки продуктів харчування і лікарських засобів, вироблених з генетично змінених матеріалів, безпеки екологічної системи від проникнення чужорідних біологічних видів організмів, прогнозування генетичних аспектів біологічної безпеки; створення системи державного контролю за обігом генетично модифікованих матеріалів». У лютому 2005 р. Уряд РФ підписав постанову про створення «Комісії з питань біологічної та хімічної безпеки». У Росії, за станом на травень 2005 р., схвалена продаж продукції, що містить наступні ГМ - культури: картопля (2 сорти), кукурудза (5 сортів), соя (3 сорти), рис (1 сорт) і цукрові буряки (2 сорти). У 2004 році був прийнятий Федеральний закон № 171-ФЗ «ПРО внесенні змін у Закон Російської Федерації «Про захист прав споживачів». Поряд з іншими, він закріплює додаткові вимоги до інформації про ГМ - продуктах. Згідно з цим Законом, «інформація про наявність в продуктах харчування компонентів, отриманих із застосуванням генно-інженерно-модифікованих організмів» повинна в обов'язковому порядку наноситися на етикетку продукту. При цьому, який відсоток вмісту ГМО дозволяється використовувати в продукті без маркування, в Законі не вказується. З 1 січня 2005 року введено в дію новий ГОСТ Р 51074-2003 «Продукти харчові. Інформація для споживача. Загальні вимоги». Новий ГОСТ пред'являє більш жорсткі вимоги виробникам щодо маркування та інформації на упаковці та встановлює вимоги щодо наявності інформації про ГМО в харчових продуктах. Інформацію повинні наносити на етикетку у вигляді написів: «генетично модифікований (найменування продукту)»; «(найменування продукту) отримано на основі генетично модифікованих джерел»; «(найменування продукту) містить компоненти, отримані з генетично модифікованих джерел». Ні один випущений на ринок продукт харчування з ГМО досі не був перевірений достатніх чином, щоб можна було говорити про його нешкідливості. Тому такі продукти повинні бути негайно усунені. У ситуації, коли виробник не надає інформацію щодо якості та безпеки продуктів харчування, можна подати на нього в суд. Приклад подібної діяльності є в Костромі. У липні 2005 р. Kostroma обласне громадський екологічний рух «В ім'я життя» подало в суд на ТОВ «Буйский м'ясокомбінат» у зв'язку з тим, що численні запити екологічного руху про надання інформації про склад і походження рослинного білка, що входить до складу продукції комбінату залишилися без відповіді. Суд був виграний рухом «В ім'я життя» Щоб вивчити і розкрити цю проблему, ми провели опитування серед жителів селища Сусаннино щодо ГМО. Нами було опитано 107 осіб. Результати показали, що 47% опитаного населення не знають, що таке ГМО, лише 52% звертають увагу на склад продукту при його купівлі, 75% не знають як впливають ГМО на організм, але 65% населення негативно ставляться до ГМО. Нами був проведений аналіз інформації про склад продуктів на етикетках таких виробів: Пельмені «Колпинские», пельмені «Марьюшка», «Котлети січені» котлетної компанії, сервелат «Зернистий», ковбаса напівкопчена «Краківська», сирокопчена ковбаса «Болгарська» шинка «Слов'янська» - «М'ясний гурман», ковбаса «Престиж» - «Останикно», майоне Здрава «Провансаль», кетчуп «Mr. Ricco», томатна паста «Астрахань», жувальна гумка «Орбіт» (дитячий), «Ку-ку-ру-за» палички кукурудзяні, шоколад «Alpen Gold», м'які сухарики житні, біо-йогурт «Біо баланс»йогурт «Простоквашино», сік «Репинка», цукерки «Рафаелло», бульйон домашній «Ролтон». Дослідження показало, що лише 41,2% продуктів мають інформацію на етикетці про відсутність ГМО. Інші виробники не вказують на етикетках інформацію про вміст або відсутність ГМ - компонентів. Найголовніша проблема російського споживача полягає у відсутності можливості і права вибору тієї продукції, яку він віддає перевагу. Так як маркування «містить ГМО» на товарах практично не ставиться, на даний момент уникнути вживання ГМО в їжу майже неможливо. Вихід з ситуації, здавалося б, очевидний: внести потрібні поправки в законодавство, запровадити обов'язкову сертифікацію на предмет вмісту в продуктах ГМ - добавок. Але не все, що очевидно, так само просто. Коли мова заходить про великі гроші, включаються потужні механізми. Чекати вирішення питання можна роками. Про свою безпеку доводиться піклуватися нам самим. Яким чином? Для початку, ретельно вивчати склад купується вами продукту, відмовитися від продуктів з високим вмістом сої і з обережністю купувати продукцію зарубіжних виробників. | |
Категория: Спосіб життя
|
|
Всього коментарів: 0 | |