Головна » Статті » Лікар відповідає |
Чим небезпечні продукти, що містять холестерин?
![]() В нашому організмі його продукує печінка, тому його дефіциту не спостерігається навіть при вегетаріанської дієти. до Речі, якщо Вас цікавлять калорійні продукти харчування, загляньте н сторінку - Калорійні продукти харчування А якщо Вас цікавлять низькокалорійні продукти харчування, зайдіть на сторінку - Низькокалорійні продукти харчування: хочете знати які? Отже, продукти, що містять холестерин: Якщо посилено «налягати» на продукти, що містять холестерин, зокрема на м'ясні продукти - холестерин може перевищити необхідну норму. Надлишок цієї речовини призводить до утворення склеротичних бляшок на стінках кровоносних шляхів. Погіршуються обмінні процеси. Порівняно недавно стверджували, що підвищений холестерин - неминуче вікове зміна. Такі висновки були зроблені на підставі даних статистики. Але ж очевидно, що на людей, схильних до хвороб (за яким і виходять такі середні цифри), орієнтуватися буде невірно. Вікові зміни - це не норма, а відхилення від неї. У цьому питанні, до речі, солідарні всі відомі дієтологи світу - до тридцяти років прийнятний рівень холестерину - близько 180 мг в 100 грамах крові (це дорівнює 180 мг %), після тридцяти - не більше 200 мг %. І вік тут не причому. Однією з причин старіння є порушення кровообігу. А саме це і є наслідком порушення прохідності судин з-за відкладень на їх стінках. Не кажучи вже про те, що такі тромби нерідко ведуть до інфарктів і інсультів. Звичайно, це не єдина причина старіння. Також як і атеросклероз далеко не завжди - наслідок високого холестерину. Винятки з правила служать підтвердженням самого правила. Але статистика невблаганно свідчить, що майже у всіх випадках атеросклерозу йому супроводжує "надлишковий" холестерин. У той же час є і протисклеротичні речовини, також відносяться до жирів. Одним з них є лецитин. Він не дає виникати склеротичним бляшкам і навіть може викликати їх розсмоктування. І дуже часто харчові продукти, що містять холестерин, одночасно містять і чимало лецитину. Приклади таких продуктів - вершки, сметана, яйця. Але найбільш безпечними джерелами лецитину є гречана крупа, пшениця, висівки, боби, салат, не консервовані молокопродукти. Адже Не випадково прихильники вегетаріанства мало схильні до атеросклерозу. 1. Поширена така думка - до 12-14 років стежити за рівнем холестерину немає потреби. Вважається, що в дитячому віці холестерин необхідний для нормального розвитку нервової системи. Але не варто забувати при цьому - наш організм здатний синтезувати холестерин і самостійно. Згадайте, скільки тортів, тістечок, смажених і жирних продуктів зазвичай вживають діти. За таке задоволення нерідко доводиться «віддуватися» їх організму. В усьому потрібна розумна міра - не забувайте. 2. Можна, зрозуміло, у виборі продуктів повсякденного раціону орієнтуватися на вміст холестерину (хоча вважати грами - це вже екстрім). Але тут є свої нюанси. Всі сорти риби, приміром, хоча і є продуктами, що містять холестерин, навпаки - сприяє його зниження в організмі. Не так давно в рибі виявили жирні кислоти, надзвичайно ефективно протидіють атеросклерозу.Такой ж "благонадійністю" відрізняються також молоко і різні кисломолочні продукти, сир, нежирні сорти сиру. Найбільш значну кількість холестерину несуть субпродукти, яєчні жовтки, жирні сорти м'яса, все засмажені на тваринних жирах хрусткі скориночки, жир в супі (його, до речі, можна просто знімати, коли він застигне), вершкове масло, сметана. Адже, незважаючи на те, що і сметана і масло це продукти, що містять холестерин, вони теж не шкідливі для нашого здоров'я продукти харчування. | |
Категория: Лікар відповідає
|
|
Всього коментарів: 0 | |