Головна » Статті » Профілактика |
Вітамін С - на варті здоров'я
Вітамін С - одна з форм аскорбінової кислоти, яка є учасником найважливіших метаболічних процесів в організмі. Ця речовина має життєво важливе значення для здоров'я людини і не синтезується в організмі, тому так важливо збагачувати свій раціон продуктами, які багаті вітаміном С. Аскорбінова кислота по своїй структурі схожа з глюкозою, однак, спектр впливу на організм у цієї речовини дещо інший. Основні функції аскорбінової кислоти: Найсильніший антиоксидант: нормалізує окислювально-відновні реакції,бореться з вільними радикалами,сприяє виведенню бляшок щільного холестерину з крові,очищає судини, робить їх більш еластичними, міцними, менш проникними. Відновлювальна роль: відновлює функціональність кісткової і сполучної тканини,бере участь в утворенні колагенових волокон,загоює рани, ушкодження Загальнозміцнюючу дію: значно посилює імунітет, за рахунок стимуляції синтезу антитіл і інтерферону в організмі,є відмінним профілактично засобом проти простудних і респіраторних хвороб, Учасник метаболізму: сприяє виробленню L карнітину в організмі, що відповідає за енерготворення і розщеплення жирів в організмі,посилює дію убихинон і токоферолу (вітаміну Е),сприяє утворенню серотоніну з триптофану, бере участь у синтезі ліпідів та білків,у присутності аскорбінової кислоти збільшується стійкість багатьох інших вітамінів: тіаміну, рибофлавіну, ретинолу, токоферолу, пантотенової і фолієвої кислот. Кровотворні функції: сприяє засвоєнню заліза, переводячи його атоми з тривалентних у двох валентні, тим самим стимулюючи вироблення гемоглобіну,Антитокс: вітамін С сприяє виведенню сполук важких металів (міді, свинцю, ртуті). Недолік вітаміну С Нестача вітаміну С в організмі проявляється у вигляді маси неприємних симптомів: капіляри і кровоносні судини стають крихкими, ламкими,з'являється кровоточивість ясен,сповільнюється загоєння ран, порізів,випадає волосся,нігті стають крихкими, ламкими,шкіра стає блідою, тьмяною, сухий,підвищується стомлюваність,знижується працездатність,погіршується пам'ять,зуби розхитуються і можуть випадати,знижується опірність організму до вірусів та збудників хвороб. Джерела аскорбінової кислоти: Ягоди шипшини - 650 мг/100 г,червоний болгарський перець 250 мг/100 г,чорна смородина і обліпиха 200 мг/100 г,яблука 165 мг/100 г,петрушка 150 мг/100 г,кріп і черемша 100 мг/100 г,цитрусові (лимони, апельсини, мандарини) 38-60 мг/100 р. Джерелом вітаміну С є також аптечні вітамінні комплекси. Аскорбінову кислоту синтезують з глюкози, проте вітаміни отримані синтетичним шляхом менше усвояемы, ніж вітамін С, що міститься в натуральних продуктах. Дозування вітаміну С: Середньодобова потреба дорослої людини у вітаміні С становить - 60 мг, залежно від стану здоров'я, фізичного навантаження та інших умов, дозування може становити до 1000 мг. Зростає потреба в аскорбіновій кислоті у період вагітності, годування груддю - до 100 мг на добу. При виникненні симптомів респіраторних хвороб разова добова доза вітаміну С може складати до 1000 мг. Обережно, вітамін С Оскільки цей вітамін - кислота, вживання його з іншими кислотами може викликати сильне подразнення шлунка (наприклад, з аспірином). Надмірне вживання аскорбінової кислоти: викликає розлад шлунка (діарею),знижує кількість вітаміну В12 в організмі,сприяє згущення крові (великі дози вітаміну С протипоказані хворим з тромбофлебітом, тромбозом, цукровий діабет). | |
Категория: Профілактика
|
|
Всього коментарів: 0 | |