Головна » Статті » Профілактика

Пити чи не пити? Питання до жінок
Після того як у ЗМІ почастішали повідомлення про позитивний дії помірних доз алкоголю на роботу серця і судин, дехто з моїх знайомих, до того майже непитущі дами середнього віку, ніби бажаючи надолужити згаяне за «втрачені роки», круто змінили своє ставлення до міцних напоїв. «Нарешті дочекалися коли заборонене стало корисним!»
Так все-таки, говорячи про здоров'я, що краще для слабкої статі: пити чи НЕ пити? І що кажуть лікарі?
За відповіддю вирушимо до останніх наукових досліджень, де, як з'ясовується, все не так просто, як хотілося б. Суперечливі думки кардіологів та онкологів про користь-шкоду помірних доз алкоголю створюють велику плутанину у цьому питанні. Кому-то «пити можна», кому-то навіть «потрібно», а кому-то варто “назовсім кинути» або не починати взагалі. Для рекомендованого індивідуального підходу у пошуках правильної відповіді слід враховувати вік, спадковість, наявність медичних проблем і пол. Не дивно, що слабка жіноча половина і тут виявилася більш вразливою.
Відразу обмовлюся: при існуючих у медичному співтоваристві розбіжності про безпечно-корисних дозах алкоголю, всі експерти сходяться в одному затвердження. Спиртне категорично протипоказано людям, що виявляють або раніше виявляв до нього залежність, а також вагітним жінкам.
Нагадаю, що рекомендований денний максимум дозволених порцій-дриньков для жінок становить половину чоловічий допустимої дози, а саме: 1 порція напою, що містить 14 мл чистого спирту (трохи більше однієї столової ложки). Така кількість алкоголю містять приблизно:
1 банка пива (355 мл)
1 порція-келих вина (150 мл)
1 фужер шампанського (150 мл)
1 порція кріпленого вина (80 - 110 мл)
1 порція-чарка міцних напоїв (40% міцності) - горілки, віскі, коньяку, лікеру (44 мл)
Чому таке "нерівноправність" у порівнянні з чоловіками?
Відповідь криється в особливостях-слабинках, притаманних жіночій фізіології. Якщо провести тест і попросити чоловіка і жінку випити однакову кількість спиртного, то в підсумку виявиться, що у жінок кількість алкоголю в крові виявиться вище, ніж у чоловіків, а тому і його вплив на організм буде сильніше. Тут проявляється не тільки розходження в комплекцияи тендітної жінки і міцного чоловіка. В жіночому організмі міститься менше води і більше жиру, ніж у чоловіка такого ж зросту і розміру. (Як відомо з уроків хімії, спирт розчиняється у воді, але не адсорбується жиром.)
Інша причина - у ферменті, що бере участь у розщепленні алкоголю перед його всмоктуванням в кров. Природою закладено так, що у жінок цей фермент менш активний, ніж у чоловіків, і тому не встигає "впоратися" з тим же об'ємом алкоголю. Це дозволяє більшій кількості «неоприбуткованого» спирту проникнути в кров.
До того ж на доказ свого статусу - «слабка стать», - у жінок швидше, ніж у чоловіків, розвивається алкогольна залежність. Іншими словами, жіночий шлях від першого келиха до першої викликаної алкоголем проблеми зі здоров'ям зазвичай істотно коротше, ніж у чоловіків. З цієї причини представниці слабкої статі набагато більше чоловіків ризикують пошкодити печінку, серцевий м'яз і судини мозку, вживаючи алкоголь навіть у менших дозах.
З віком положення на «алкогольному фронті» змінюється не на користь дам. Літній жіночого організму та ж доза зеленого змія дається все важче. Результат - підвищення концентрації токсичного алкоголю в крові з усіма витікаючими звідси наслідками. Навіть помірно питущі жінки ризикують «підсковзнутися» на келиху вина. Для довідки: приблизно половина всіх випадків жіночого алкоголізму починає розвиватися у віці старше 59 років.
Ще одна небезпека - як правило, в цьому віці з різних причин багато людей вже змушені постійно приймати ліки. А як відомо, з багатьма з них алкоголь погано поєднується. З цієї причини літнім жінкам рекомендовано з ще більшою обережністю ставитися до прийому міцних напоїв. Допустима доза для них скорочено до "менш одного "дринька" день".
Питання впливу алкоголю на здоров'я жінки останнім часом присвячується чимало досліджень в самих різних областях медицини. Помірне вживання спиртних напоїв заслужило репутацію чи не рівносильну прийому ліків. Виявлено, що з його допомогою можна запобігти інфаркти (від 15 до 40%) та інсульти ( до 20 % ), а також можливо діабет, деменцію, остеопороз та інші синдроми.
Коротко зазначу лише найбільш відомий ефект алкоголю на роботу серця і судин. Етанол, що міститься в спиртних напоях - пиві, вині чи лікеро-горілчаних, здатний в помірних дозах протистояти атеросклерозу та посилення жорсткості кровоносних судин. Як вважають медики, це чи не єдиний приклад, коли продукт може одночасно підвищувати рівень хорошого холестерину, так і знижувати вміст поганого, тим самим знижуючи ризик тромбоутворення. Поспішаю помітити, що ще кращий (оздоровлюючий!) кардіо-ефект спостерігається в тих випадках, коли люди покладаються не тільки на лікарську силу алкоголю (приймається в помірних кількостях), але і підключають регулярні фізичні (аеробні) навантаження протягом 30-60 хвилин в день 4-6 разів у тиждень.
Дослідники Гарвардського Університету доповіли про цікавий спостереженні, що стосується хворих, які перенесли інфаркт. Виявилося, що жінки, які регулярно брали спиртні напої в кількості 3 порції за тиждень протягом року, що передував їх інфаркту, мали більше шансів прожити ще як мінімум десять років, в порівнянні з непитущими. Головним, проте, тут залишається не стільки «участь», скільки помірність в ньому. Межа між лікарської і токсичною дозами алкоголю розташовується «в зоні» 14-тій порцій за тиждень ( для чоловіків - 21 порція). Більш високі дози можуть викликати зворотні реакції.
На цьому так і хочеться поставити крапку в дискусії про алкоголь, дістати пляшку хорошого червоного вина (у ньому більше користі від антиоксидантів) і підняти тост за здоров'я і для нього ж, дорогого... Але слово за онкологами... А тут радіти вже нічому.
На тлі розрекламованих корисних властивостей спиртних напоїв може викликати здивування той факт, що вони значною мірою підвищують ризик розвитку онкологічних захворювань. Численні наукові спостереження за останні 15 років вказують на абсолютно чіткий зв'язок алкоголю з виникненням злоякісних пухлин стравоходу, горла, ротової порожнини, а також печінки, товстої кишки і грудей.
Про рак грудей, зустрічається частіше інших, слід сказати особливо. На відміну від перших трьох перерахованих, що виникають, швидше, у сильнопьющих людей, рак грудей може бути спровокований і зовсім малими алкогольними дозами. Регулярне вживання всього лише однієї порції спиртного в день (в якому вигляді) здатне призвести до підвищення ризику хвороби на 15% (в порівнянні з непитущими). Вживання більше 19 порцій на тиждень збільшує ймовірність наполовину. Алкоголь здатний підвищувати рівень гормону естрогену в крові, у більшості випадків відповідального за виникнення і швидкий ріст пухлини. А якщо додати до ризику від спиртного інші - спадковість, гормональні особливості тощо), то картина буде і того гірше.
Велика і ретельно сплановане дослідження вказало на ще один важливий факт: небезпека захворіти на рак грудей визначається не стільки поточних алкогольних статусом, скільки складається із загальної шкоди, накопиченого за всі роки вживання алкоголю, починаючи з самого юного віку.
Актуальне питання:
Якщо ви жінка і приймаєте алкоголь в помірних кількостях, варто припинити пити щоб уберегтися від раку грудей або все ж продовжувати для зміцнення здоров'я серця і судин?
Як вважають експерти-медики, з урахуванням вікових особливостей слабкої статі найбільш відчутна користь від розумних (малих-до помірних) доз алкоголю спостерігається в жінок літнього віку (старше 75 років). У цей період життя ризики для життя, пов'язані з хворобами серця і судин, набагато вище небезпеки захворіти на рак грудей.
Навпаки, у жінок молодого і середнього віку, багажу і не переобтяжені надмірною вагою ризик виникнення інфаркту дуже малий. Основна причина смертельних хвороб у слабкої половини в цьому віці - це онкологічні захворювання. “Спиртні напої «підливають масла у вогонь», сприяючи зростанню ракових пухлин, - пояснює професор Гарвардського університету Уолтер Віллетт. У цьому віці від алкоголю жінки отримують більше шкоди, ніж користі. А значить, і немає причин «пити для здоров'я». Натомість спиртних напоїв вони повинні отримувати подібний ефект від регулярних фізичних занять.
Рекомендації на ваш вибір
1. Якщо ви віддаєте перевагу вживати алкоголь, то не перевищуйте вказані допустимі дози. Для більшої безпеки лікарі радять обмежитися трьома порціями в тиждень і попереджають, що як таких «безпечних» доз алкоголю НЕ ІСНУЄ. А приваблива ідея "Заощаджу сьогодні - витрачу на свята" за нанесеною шкоди здоров'ю буде гірше, ніж таке ж ставлення до їжі.
Сюзан Лав, експерт з питань захворювань грудей, у своїй книзі-бестселері, підказує: "Збалансоване здорове харчування - в достатку забезпечує організм фолієвої кислотою, може протистояти негативній дії алкоголю" (розвитку ракових захворювань). Про харчові джерела фолієвої кислоти, необхідного нам вітаміну групи В, детально розказано в одній з попередніх статей розсилки. Можливо варто задуматися і над таким встановленим фактом, що червоне вино, завдяки вмісту в ньому антиоксиданту ресвератрол, інгібує (гальмує) ріст ракових клітин в грудях.
Особливу обережність з алкоголем слід проявляти людям, які мають підвищений кров'яний тиск або спадкову схильність до цього, а також при хворобах серця. У випадках регулярного прийому аспірину поєднання його з алкоголем може викликати внутрішню кровотечу. Непитущим літнім людям Американська Асоціація лікарів не рекомендує починати пити для здоров'я".
2. Якщо вам відомо, що у вас є підвищений ризик виникнення раку грудей, або ви вже його перенесли, то, діючи у згоді зі здоровим глуздом, самим вірним рішенням буде поставити повна заборона на алкоголь, або обмежитися дуже рідкісними святами.
3. Якщо ви вживаєте алкоголь і знаєте, що ризик розвитку раку у вас середній, то майте на увазі, що ймовірно його можна знизити, встановивши табу на спиртне.
Порада для всіх напередодні свят
Лікарі просять розглядати користь від алкоголю зовсім не як заклик до початку пити, а в якості підтримки п'ють мало, але зі знанням справи.
Слід також пам'ятати, що алкоголь - це калорійний продукт (7 калорій в 1 грамі, більше тільки міститься в жирі). При регулярному вживанні спиртних напоїв може «статися» набір зайвої ваги зі всіма витікаючими звідси наслідками для здоров'я. А тому і тут важливий той самий тверезий підхід: якщо пити, то знати міру!
Здоров'я, успіхів та довголіття!
Категория: Профілактика
| Коментарі: 1 | Теги: алкоголю, Алкоголь
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: