Головна » Статті » Профілактика |
Харчові добавки в продуктах
Чи знаєте ви, якого кольору ковбаса? Навряд чи. Тому що ковбаса без барвників виглядає зовсім не такою апетитно-рожевою, який ми звикли бачити її на вітрині. «Справжня» ковбаса має сірий і непривабливий вигляд. Товарний вигляд їй зраджують барвники. Переважна кількість продукції, споживаної городянами, містять у собі харчові добавки, які, в свою чергу, позначаються кодом з буквою «Е». Практично будь-який продукт, пропонований нам в супермаркетах - будь то сухарики, морозиво, соки, напівфабрикати, або навіть звичайнісінька буханець хліба - на кожній упаковці практично завжди є «E». Можна харчуватися такою їжею - вирішувати треба тільки самому покупцеві, який, природно, не поінформований про можливу шкідливість певної харчової добавки, що міститься в цьому продукті. Але перед тим як купити що-небудь у супермаркеті потрібно володіти спеціальною інформацією, яка виведе Вас з нетрів закодованих позначень «Е». Літеру «Е» у складі назв харчових добавок асоціюють зі словом Europe - Європа. А ще «Е» ототожнюють зі словом eatable, що в перекладі з англійської означає «їстівний». За допомогою цієї позначки JECFA (Європейська комісія з добавкам) інформує споживача про хімічних сполуках, які є в продукті. Цифровий код поряд з «Е» вказує на групу, в яку входить добавка. До речі, назва харчової добавки на упаковках до 1953 року писали повністю. Цифровий індекс допоможе визначити, до якої групи належить певна харчова добавка: * Е100-Е182 - барвники. * Е200-Е280 - консерванти. * Е300-Е391 - антиоксиданти. * Е400-Е481 - стабілізатори, емульгатори, загусники. * Е500-Е585 - різні: регулятори кислотності, поліпшувачі борошна, розпушувачі, регулятори вологи. * Е600-Е699 - підсилювачі аромату і смаку. * Е700-Е899 - запасний діапазон позначень (на випадок появи нових добавок). * Е900-Е999 - підсолоджувачі, антифламенги (піногасники). * Е1000-Е1521 - речовини для глазурування, роздільники, газосжиматели, герметики, текстураторы, солеплавители тощо. Майте на увазі, що ця класифікація є умовною, оскільки одні і ті ж добавки можуть поєднувати в собі різні функції. Наприклад, сульфат натрію E221 є одночасно і консервантом, і антиоксидантом. Фахівці харчопрому вважають, що харчові добавки не такі страшні, як їх малюють - використання добавок дозволяється у багатьох країнах, більшість «Е» не дають побічних ефектів. Мовляв, якщо добавці вже присвоїли букву «Е», то це означає, що вона витримала всі випробування і перевірки, а інакше б Європейська комісія її не пропустила. Але вчені все-таки сумніваються щодо нешкідливості харчових добавок - тестується добавка кілька тижнів, а відчутної шкоди може з'явитися лише через десятиліття. Наприклад, заборонений у нас консервант-формальдегід Е240, який міститься в більшості рекламованих імпортних шоколадних батончиках і різних консервах (гриби, компотах, соках), володіє вираженим онкологічним дією, здатних провокувати розвиток раку. Звичайно, для того, щоб вона проявилася, недостатньо з'їсти один батончик - побічний ефект накопичується роками. Консервантами Е230, Е231, Е232 користуються при обробці фруктів (тому заморські банани і апельсини не псуються місяцями). А вони представляють собою не що інше, як... фенол, який, потрапляючи в організм навіть у невеликих дозах, провокує розвиток раку. Звичайно, застосовують його в благих цілях: для запобігання псування продуктів - наносять на шкірку плоду. Щоб уберегтися від отрути, фрукт необхідно гарненько вимити перед вживанням. Чи завжди ми так чинимо? А діти й поготів. Небезпечними можуть виявитися і «звичні» нам харчові добавки, такі як Е330 - звичайна лимонна кислота. Кількість її взагалі не нормується, і «перебір» Е330 в продукті здатний викликати неприємні відчуття у хворих на виразку шлунка. З іншого боку, є нешкідливі і навіть корисні харчові добавки. Наприклад, добавка Е163 (барвник) - це лише антоціан з винограду, а Е338 (антиоксидант) і Е450 (стабілізатор) - звичайнісінькі мікроелементи, потрібні нашим кісткам. Але медики все ж наполягають на такому висновку: хоча харчові добавки виробляються з натуральної сировини, але проходять додаткову хімічну обробку. А тому наслідки можуть бути непередбачуваними. Джерело: http://wu3uk.ru | |
Категория: Профілактика
|
|
Всього коментарів: 0 | |