Головна » Статті » Профілактика

Де можна отруїтися?
Нещодавно Росспоживнагляд звернувся до Держдуми з проханням дозволити масове вирощування в Росії генно-модифікованих (ГМ) культур. Потім відомство виправдовувалося: воно таким чином стало на бік вітчизняного виробника
Також санлікарі проти того, щоб збільшити до 20% від розміру упаковки згадка про наявність генно-модифікованих організмів (ГМО*). Бачте, це лякає споживачів! А є чого лякатися. Повідомлення про експерименті на щурах, яких годували трансгенною кукурудзою, стало бомбою.
Ми здригнулися разом з усім світом, коли побачили знівечених величезними пухлинами білих щурів. Це жертви експерименту французьких вчених, годували звірів ГМ-кукурудзою. Дози її були такі ж, які ми можемо отримувати з харчуванням. Якщо щури захворіли, то що ж відбувається з нами? (Див. інфографіку.) Яка кукурудза в попкорні, крупі і в консервних банках?
Багато її в продуктах в прихованому вигляді, як сої? І головне питання: чого нам чекати від всесвітнього експерименту по підсаджування людства на ГМ-харчування? Навіть найбільш наївні обивателі, які думали, що від нього виростуть роги і копита, побачили, що проблема більш серйозна: не косметологічна, а онкологічна.
Американська трагедія
Чому Жилю-Еріка Сераліні вдалося побачити ці величезні пухлини у щурів і чому раніше його колеги і чиновники, які вивчали безпеку ГМО, не спостерігали таких змін? До них вчені працювали за принципом «невловимого Джо»: його не могли зловити, бо не ловили. Тести на безпеку, які проводили для реєстрації цієї кукурудзи, тривали всього 3 місяці. А треба б, щоб вони тривали всю щурячу життя. Адже ясно, що трансгени не мають гострою токсичністю і, з'ївши їх, в реанімацію не потрапиш. Вони діють повільно і вірно, і хвороби від них виникають через десятиліття.
Сераліні зробив очевидну річ, яку потрібно було зробити давно, до речі, до того як запустити ГМ-їжу на ринок: він годував щурів практично всю їх життя - 2 роки. Перші пухлини у них стали виникати тільки на 4-му місяці спостережень. Може бути, розробники тестів, які придумали термін в 3 місяці, знали про це ще до Сераліні? А у гризунів, які зазвичай, перші пухлини розвинулися на 14-му місяці. У підсумку на трансгени передчасно померли 50% самок і 70% самців, а у звичайній групі істотно нижче - 30 і 20% відповідно.
Стаття Сераліні викликала шквал критики з боку виробників ГМ і наукового співтовариства, що обслуговує їхні інтереси. Їм не сподобалося все. Так буває з кожним науковим негативом про трансгени. Їх роблять найбільші американські компанії, які вміють чудово працювати з громадською думкою.
Наприклад, днями в Москві був Йоахім Мессінг - відомий спеціаліст по геному рису, кукурудзи та інших рослин і директор Інституту мікробіології ім. Ваксмана в США. Він пропагував ГМ-кукурудзу та продукти з трансгенами, переконував їх абсолютної безпеки (відразу після публікації Сераліні це виглядало абсурдно). Розповідав, як часто зустрічаємося із трансгенною кукурудзою в магазинах, що це не тільки попкорн, качани або солодка кукурудза, але і зроблені з неї масло, крохмаль, і, звичайно, так званий високофруктозний сироп (до речі, найшкідливіший вид цукру).
Думки вголос
«Страх споживачів перед ГМ-продуктами пов'язаний з тим, що вони не отримали від них явного виграшу, - мовив професор Мессінг на лекції в Політехнічному музеї. - А ось фермери виграли: вирощувати трансгени легше, і вони приймають їх позитивно. З іншого боку, люди добре прийняли інсулін, інтерферони та інші ліки, зроблені за допомогою ГМ-технологій, - їх користь очевидна. Насмілюся припустити, що, як тільки продукти з трансгенних рослин поліпшать життя споживачів, страх зникне».
В цих словах і лукавство, і утопія. Як можна порівнювати ГМ-ліки та їжу: препарати люди практично не вибирають - для них це часто питання життя і смерті, а продукти, без яких ми жили б тільки краще і здоровіше, виробники додають нам обманом, вони навіть відмовляються вказувати в них наявність змінених генів!
Розмови про те, що ГМ-рослини будуть особливо багаті вітамінами, білком або іншими корисними компонентами, що вони скоротять застосування пестицидів з добривами і покращити екологію, - це всі спроби створення позитивного іміджу для їх виробників. Із зареєстрованих ГМ-рослин тільки 7% містять більше вітамінів і інших корисних речовин або краще зберігаються. До того ж їх вкрай рідко вирощують. А майже все, що масово росте на полях, сконструйовано за іншими принципами.
Близько 35% ГМ-культур зроблено стійкими до комах та інших шкідників. І це часто загрожує проблемами: введені гени можуть робити їх алергенними і токсичними. А ви ще дивуєтесь, чому лікарі не можуть зрозуміти причину багатьох алергій? Напевно з такою модифікацією пов'язані і багато дисбактеріози - навіть дитяче харчування може містити ГМ-добавки. Ще більше трансгенів выращиватся тільки разом з пестицидами. У них «вставлений» ген стійкості до найпопулярнішого пестициду глифосату (раундап). Раніше він губив бур'яни разом з кукурудзою та соєю, а тепер ГМ-культурам це не шкодить. Тільки для перемоги над бур'янами пестициду можна сипати більше, і неважливо, що він потрапляє у грунт і воду.
В результаті після початку використання ГМ-рослин застосування пестицидів тільки виросло! Ви напевно здогадалися, як це вигідно виробникам хімії. А тепер - увага! Сьогодні і пестициди, і трансгени роблять одні і ті ж фірми і продають їх, як «солодку парочку», разом.
Звичайно, фермерам це зручно. Але тільки на першому етапі. Вони вже отримали удар рикошетом у США і Південній Америці, де ГМ-культури активно вирощують з середини 1990-х. Там сформувалися бур'яни, стійкі до глифосату. Витравити їх можна тільки самої моторошної хімією, знищує екологію на корені. Мова йде про повернення в дію хімічної зброї часів в'єтнамської війни - «Агента Оранж». Цим дефолиантом знищували джунглі, в яких ховалися партизани. А потім від важких наслідків його застосування лікували ветеранів. Цікава деталь: для сільського господарства і військових потреб його справляли ті ж компанії, що сьогодні роблять гліфосат і трансгени.
Коло замкнулося: ГМ-культури дуже живительны для хімії та її виробників і дуже згубні для людини і навколишнього середовища. Поки Росія осторонь від цієї біди, більше схожою на всесвітній змова. У нас в сільському господарстві вирощування ГМ-рослин заборонено. Але лунають думки чиновників і науковців, що і нам треба влитися в цю світову практику...
ЩО ТАКЕ ГМО
Генетично модифіковані організми (ГМО) - це бактерії, рослини, тварини або інші організми, генетичний код яких вбудовано один або набір чужорідних генів. Вони не могли б отримати в результаті звичайної селекції або еволюції. Приміром, таку картоплю вже не з'їсть колорадський жук, тому що містить ген особливої бактерії, що вбиває комах.
Де рідше можна зустріти ГМО?
Тверді сорти пшениці (переважно з Краснодарського і Алтайського країв).Овощи і фрукти, вирощені в России.Фермерские або органічні продукты.Тростниковый сахар.Продукты, випущені не на території США, Канади, Південної Америки та Китаю, а також випущені не представництвами американських корпорацій на території інших країн.
Категория: Профілактика
| Теги: тільки, вони
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: