Головна » Статті » Профілактика |
Які продукти можуть викликати алергію?
Алергія на продукти харчування відноситься до одного з видів харчової непереносимості. В основі її виникнення лежать імунологічні механізми, які до сьогоднішнього дня так і не розпізнані. Саме продукти алергени мають великий вплив на виникнення і подальший розвиток всіх захворювань, що мають алергічну схильність. Вони можуть бути причиною виникнення таких гострих станів: анафілактичний шок, тяжкі форми бронхіальної непрохідності, алергічні васкуліти. Також вони підтримують хронічні та рецидивуючі ураження ЛОР-органів, нирок, ШЛУНКОВО-кишкового тракту, нервової і серцево-судинної системи. Види харчових продуктів залежно від ступеня алергічної активності Які продукти викликають алергію? Продукти, що викликають алергію, залежно від розвитку патологічної реакції, поділяються на такі групи: Група харчових алергенів високої алергічної активності. Вона може бути викликана такими продуктами, як коров'яче молоко, яйця, риба, горіхи. Також цієї групи поповнюють багато фрукти і ягоди: цитрусові, малина, ананаси, полуниця, суниця, чорна смородина, виноград, диня і схожі на них продукти. Група харчових алергенів середньої активності алергену. До них відносять: абрикоси, персики, картопля і горох, рис і журавлина, кукурудза, зелений перець. Група харчових алергенів слабкою алергічної активності. Це: ріпа і патисони, кабачки, банани, мигдаль, яблука, агрус, кавун, конина і баранина. Також до них можна віднести індичку, нежирну свинину, кролика. Молочні алергени Алергічна реакція, викликана молочними продуктами, зустрічається досить часто у дітей. Особливо це відноситься до коров'ячого молока. У 90 % дітей алергія настає після прийому саме такого молока. Адже численні молочні суміші мають у своєму складі коров'яче молоко. Білки такого молока, з'єднуючись зі слабким імунітетом дитини, з більшою ймовірністю викликає алергічну реакцію. У дітей, крім цього, ферментні системи організму не можуть приймати значну кількість посторенних речовин. В результаті білки не розщеплюються до амінокислот, а великі фрагменти відправляються в кровоносне русло, де і викликають алергію. Тому можна зустріне виробників дитячого харчування, які виготовляють суміші, що не містять коров'яче молоко. Їх слід давати дітям, у яких існує ризик виникнення алергії. Звідси, слід розуміти, що грудне вигодовування малюка необхідно продовжити максимально надовго. Материнське молоко не тільки не викликають алергію, але і сприяє повноцінному формуванню імунітету. Як проявляється алергія на молоко? Як правило, першою реагує шкіра. На ній виникають висипки, саме бульбашки, пухирі. У дітей в грудному віці висип починає виникати на щічках. Може спостерігатися попрілість у природних складках. Риба як алерген Білок риби займає другу позицію в рейтингу «харчові алергени». Згідно з дослідницькими даними, алергічні реакції на рибу спостерігаються у 98 % дітей з харчовою алергією. Крім цього морські продукти алергени не сприяють переростанню несприйнятливості організму до них, а в більшості випадків, навпаки, викликають підвищену чутливість до представлених компонентів їжі. Близько 10% людей страждають на непереносимість певних сортів риби. Тому не всі алергологи так часто реагують на звернення про таких пацієнтів. Крім того риби не відносяться до настільки популярним продуктів харчування серед населення. Інші алергени Дуже часто алергічні реакції викликані білками. Це пов'язано з частою присутністю алергії на яйця. Білок яйця переноситься організмом значно гірше, ніж жовток. З цієї причини в раціоні дитини не можна вводити яйце в ранньому віці, що не можна сказати про білки. Овочі і фрукти також продукти алергени, що викликають неприємні симптоми алергії. Адже багато плоди люди вживають з насінням. Наприклад, малина дуже погано переноситься організмом, а персики алергія виникає дуже рано. Це пов'язано з тим, що кісточку персика люди не вживають. Причина високої частоти харчової непереносимості певних продуктів може полягати в грибках, які використовують у процесі їх приготування. Продукти алергени, що відносяться до даної групи, включають в себе: кефір, деякі види сирів, квас. Для усунення розвитку даної алергії слід обмежитися у вживанні сирів, продуктів з приправами, пшеничного і житнього хліба на дріжджах. Крім цього алергія на продукти харчування може утворитися внаслідок прийому антибіотиків грибкового походження. Досить часто алергія може виникнути не продукту, а добавок, які використовуються в процесі його приготування. Барвники, штучні волокна, консерванти - всі представлені компоненти чужі нашому організму і з легкістю можуть викликати алергічну реакцію. Пацієнт же буде вважати, харчові алергени служать основною продукту. Дотримання дієти При харчової непереносимості необхідно дотримуватися дієти, яка передбачає виключення з раціону їжі, багатої на гістамін, або сприяє його видалення з клітин організму. Дітям віком від 0 до 1,5 років не можна вживати курячі яйця, морепродукти, рибу, бобові, пшоно, арахіс, горіхи, розведене і незбиране коров'яче молоко. Дорослим забороняється вживати алкогольні напої (будь-які), копченості, копченості та інші продукти, що містять в надлишку гістамін, харчові добавки, тирамін і біологічно активні добавки. Гіпоалергенну дієту необхідно дотримувати від 3-х тижнів до 2 місяців. Хворі, що дотримують дієту, повинні мати харчовий щоденник, при аналізі якого можна з великою ймовірністю визначити основні причини харчової непереносимості. Якщо при дотриманні гіпоалергенної дієти позитивний ефект не відбувається протягом 10 днів, харчування необхідно переглянути. | |
Категория: Профілактика
|
|
Всього коментарів: 0 | |