Головна » Статті » Профілактика |
5 міфів про печінки
Печінка вважається головним фільтром нашого організму. За добу вона очищає до двох тисяч літрів крові, фільтруючи її по 300-400 разів. Але саме здоров'ю цього органу, як показує практика, більшість з нас або зовсім не приділяють уваги, або роблять це настільки безграмотно, що тільки збільшують його проблеми. У народі побутує безліч думок про те, що корисно, а що некорисно цього органу. Серед народних методів лікування печінки чимало антинаукових, які можуть серйозно зашкодити її здоров'ю. Давайте розберемося. Міф 1. Щоб печінка добре працювала, її треба час від часу чистити. насправді печінка не потребує цього, хоча в народі дуже популярний рецепт очищення печінки за допомогою рослинної олії і соку лимона, якими періодично радять «виганяти» з печінки токсини. Процедура чищення печінки при наявності каменів у жовчному міхурі може викликати закупорку жовчної протоки і призвести до печінкової кольки. В результаті людина ризикує опинитися в лікарні на операційному столі. Крім того, подібна так звана «чистка» створює додаткову стресове навантаження для цього органу, що в цілому може погіршити його функції. Міф 2. Щоб «посадити» печінку, треба бути хронічним п'яницею. насправді алкогольна хвороба печінки розвивається не тільки у тих, хто зловживає спиртним. Навіть невеликі дози алкоголю можуть призвести до ураження цього органу. Особливо небезпечний для печінки систематичний прийом алкогольних напоїв, нехай навіть невеликий, в результаті якого в організмі накопичується токсичний етанол, що ушкоджує клітини цього органу. Дещо менше ризикують ті, хто п'є від випадку до випадку, але теж ризикують. Міф 3. Печінки можуть пошкодити тільки міцні алкогольні напої. насправді пиво і слабоалкогольні напої завдають їй не меншої шкоди, ніж міцні. Важливо, скільки ви вжили алкоголю в перерахунку на чистий спирт. Безпечним можна вважати 20 г чистого спирту. Це становить близько келиха сухого вина або 50 г горілки, 1 кухоль пива, але не більше. Цю дозу печінка здатна переробити приблизно за годину. Але, на жаль, майже ніхто не зупиняється на ній. Міф 4. У тих, хто не п'є, печінка в повному порядку. насправді жирна та солодка їжа шкодять нашій печінці анітрохи не менше, ніж спиртні напої. Висококалорійна їжа, багата тваринними жирами, важко переробляється нашим організмом. Свята обжерливості призводять до порушення секреції і зміни складу жовчі, порушення вироблення шлункового соку, шлунково-кишкових гормонів та ферментів підшлункової залози. Печінка не справляється з великою кількістю вступників на переробку жирів. Страждають функції перевантажена великою кількістю тригліцеридів печінкових клітин. Печінка втрачає повноцінну здатність нейтралізувати шкідливі для організму речовини: токсини, продукти обміну речовин, бактерії і віруси. У ній починає накопичуватися жир, формуючи жирової стеатоз, на тлі якого в подальшому розвивається стеатогепатит - запальний процес, який супроводжується частковою загибеллю клітин цього органу. Решта клітини змушені працювати з неймовірною перевантаженням, безуспішно намагаючись зупинити накопичення жиру. При тривалому хронічному запаленні відбувається заміщення печінкової тканини сполучної тканиною, розвивається фіброз. Якщо вчасно не вжити заходів, хвороба може перерости в цироз або рак печінки. Міф 5. Захворювання печінки неможливо вилікувати. Вони незворотні. насправді печінка здатна до регенерації. Гепатоцити - печінкові клітини - чудово оновлюються. Навіть якщо уражається 50% печінкової тканини, здоров'я може повністю повернутися до цього органу. Якщо відмовитися від алкоголю, від жирної і висококалорійної їжі, приймати поліпшують роботу печінки медикаментозні препарати (гепатопротектори), вона здатна до відновлення і реабілітації. Катерина Большакова | |
Категория: Профілактика
|
|
Всього коментарів: 0 | |