Головна » Статті » Народна медицина

Міфи і правда про чорниці
З появою Бадів на країну обрушилася реклама, що обіцяє повне зцілення всіх і від усього. В тому числі і з допомогою біологічно активної добавки з екстрактом чорниці.
Коли я запитала про це свого окуліста, у якого спостерігалася більш 20 років, вона тільки хмикнула у відповідь і порадила є саме ягоду, а не таблетки.
Але останнім часом можна зустріти в газетах і журналах інформацію про те, що і ягоди чорниці - не панацея для очей... Власне, ми всі і так знаємо, що панацеї взагалі не існує. Можливо, вчені незабаром уважніше придивляться і вивчать чорницю і її корисні властивості і, нарешті, дадуть нам точну відповідь. Зараз же ми можемо сподіватися в основному на свою логіку, інтуїцію та досвід предків. Адже наші предки були ближче до природи, краще її знали і завжди збирали чорницю, і не тільки ягоди, а й листя, для лікарських цілей.
Щодо зору... Зараз діти не носяться, як перш, цілими днями у дворах, майже не грають в рухливі ігри, а всі сидять за моніторами комп'ютерів і телевізорів, і в результаті майже 50% підлітків носять окуляри і лінзи. Чорниця містить саме те, що підтримує наше зір - вітаміни А, В, РР, С, Е, органічні кислоти, цукри, пектини, дубильні речовини, мікроелементи - магній, селен, натрій, калій, кальцій, залізо, марганець і т.д.
В одній з легенд говориться, що знадобилося якось Лісової Феї перейти з одного лісу в інший, а ніч стояла темна, безмісячна. Заплутала Фея, сіла на траву і пригорюнилась. Раптом чує вона тихий голосок: «Дорога Фея, з'їж жменьку моїх ягід, і очі твої стануть такими гострозорими, що в темряві роздивляться будь тропиночку». І відчула Фея, як на долоню їй хтось насипав щось кругле, точно намистинки, вона піднесла їх до рота, одну надкусила, іншу... І здалося їй, що навколо точно світліше стало, тут вона і стежку помітила... Не забула Фея допомогу чорниці, а це була саме вона, і звеліла лісового народу розселити її по всьому світу білому... Так і з'явилася чорниця майже скрізь - в Європі, Росії, Азії, Африці...
В роду чорниці близько 100 видів. Чорниця - Vaccinium myrtillus - багаторічний листопадний напівчагарник з сімейства брусничних. Народні назви - черніжнік, чорничник, чернега, черниця. У чорниці довге, горизонтальне, повзе кореневище. Гладкі розгалужені стебла чорниці, прямостоячі або піднімають, як правило, не перевищують 50 см у висоту. Але бувають види, досягають півтора метрів. Листя дрібні, гладкі, світло-зелені, мають форму загостреного еліпса, по краю пилчасті.
Цвіте чорниця у травні - червні. Квітки зеленувато-білі або рожевувато-зелені. Чорні з сизим нальотом зверху і темно-червоні всередині ягоди достигають у липні - серпні.
Над чорницею майже постійно кружляють бджоли, тому що чорниця - хороший медонос. Так, одна бджолина сім'я може зібрати з неї до 2,5 кг меду в день. Чорничний мед має ніжний аромат, чудовий смак і світло-червонуватий колір.
На території Росії чорниця росте в основному на європейській частині Росії, на Уралі, в Сибіру і на Кавказі, воліючи болота, торфовища, незагущенные соснові бори. Чорниця любить кисле, кам'янисто суглинних і багату лісову грунту. Чорничники дають великий урожай - до 750-800 кг ягід з гектара. В наш час чорницю вирощують багато дачники на своїх садових ділянках.
Розмножується чорниця в основному кореневищем. У дикій природі насіння чорниці розносять дрозди, глухарі, тетерева, рябчики, зайці, лисиці, куниці, ведмеді, олені.
Збирати чорницю потрібно в суху погоду вручну. Сушать чорницю на свіжому повітрі в тіні, розсипавши тонким шаром. При необхідності ягоди досушують у сушарках або в розігрітій і вимкненій духовці. Гілочки зав'язують у пучки і сушать у підвішеному стані в добре провітрюваному, захищеному від сонця місці.
В сезон рекомендується з'їдати якомога більше свіжих ягід для зміцнення імунітету. Препарати з чорниці мають антибактеріальну, кровоспинну, в'яжучу, жовчогінну, сечогінну, протигнильну властивостями.
Корисна чорниця і спортсменам, і тим, хто займається розумовою працею. Чорниця покращує кровообіг, зір, пам'ять, підвищує концентрацію уваги, благотворно впливає на травлення і обмін речовин, позбавляє від авітамінозу, дизентерії, запобігає утворенню тромбів, виводить шкідливий холестерин, допомагає при діабеті, хворобах печінки, недокрів'ї, сечокам'яній хворобі, ревматизмі і подагрі.
При діабеті: 2 ст. ложки сухого листя чорниці залити 1 літром окропу, довести до кипіння і настоювати, накривши подушкою, години дві. Процідити. Приймати по 2 ст. ложки 4 рази на день за півгодини до їжі.
При гіпертонії: 2 ст. ложки ягід залити склянкою води і настоювати в термосі всю ніч, вранці процідити. Випити рівними порціями протягом дня.
При запаленні горла, ясен для полоскання і для примочок при геморої: 3 столові ложки сушених ягід залити 2 склянками кип'яченої води кімнатної температури, поставити на вогонь, довести до кипіння і кип'ятити 10-15 хвилин, процідити, остудити до теплого.
Кисіль з чорниці
Вам знадобиться:
- 2-4 ст. ложки чорниці;- 2,5 склянки води;- 1-2 ст. ложки цукру;- 1 ст. ложка крохмалю.
Спосіб приготування:
Промиті ягоди залити холодною водою, довести до кипіння і варити 15-20 хвилин. Процідити, плоди розім'яти, покласти у відвар, довести до кипіння, додати цукор і розведений у холодній воді крохмаль. Довести до кипіння і вимкнути.
Варення з чорниці
Вам знадобиться:
- 1 кг чорниці;- 1200 г цукру, якщо стерилізувати і закочувати, і 1500 г цукру, якщо зберігати, не влаштовуючи;- 2 склянки води;- 3 г лимонної кислоти.
Спосіб приготування:
З цукру і води зробити сироп, в киплячий сироп опустити промиті і злегка підсушені ягоди, довести до кипіння і кип'ятити, знімаючи піну, хвилин 5. Зняти миску з вогню, прикрити марлею і залишити на ніч настоюватися. Вранці поставити на вогонь і варити на тихому вогні до готовності. Готове варення гарячим розлити в банки і стерилізувати в киплячій воді півлітрові банки 10 хвилин, літрові - 15 хвилин.
Ягоди чорниці входили в любовний напій, який готували друїди. А для того щоб злі люди не приходили в будинок, гілочку чорниці клали під килимок перед порогом.
Категория: Народна медицина
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: