Головна » Статті » Народна медицина |
Черешня - користь і шкода
Літо - пора вітамінів. В цей час так хочеться їсти смачні, солодкі плоди, набиратися сил і здоров'я на весь наступний рік. У цьому Вам може допомогти одна з найулюбленіших і соковитих ягід - черешня. Черешня досить примхлива рослина, виростає воно тільки в тих місцях, де взимку температура не опускається низько. Більше того - черешні потрібен чорнозем. Батьківщиною цієї ягоди вважається Азія і Кавказ. Сьогодні всі прекрасно знають головні відмінності черешні від вишні, а ось до 1941 року ці ягоди не розрізняли. І хоча люди звичайно знали відмінність у цих ягодах, офіційне поділ вишні і черешні відбулося відносно недавно - у першій половині минулого століття відзначили, що черешня - це інший, особливий рід рослин. Вишня має темні плоди округлої форми, черешня може мати різні кольори ягід - від жовтих до темно-бордових. Рожеві, червоні і трохи жовтуваті - колірна гамма черешні обширна. Форма плодів ж цих ягід нагадує серце. Цікаво одна з назв черешні - завдяки тому, що її дуже люблять птиці, її часто називають пташине ягодою. А користь черешні настільки велика, що описати її в одній статті немає ніякої можливості. Зазначимо тезисно лише деякі корисні властивості цієї ягоди. Користь черешні Черешню рекомендують їсти, як профілактику недокрів'я. Оскільки ця ягода має ще одним унікальним властивістю знижувати рівень холестерину в крові, вживати її рекомендується практично всім любителям смачної і не дуже здорової їжі. З черешні можна робити всілякі маски, які здатні підтягувати шкіру, робить її пружною. В косметичні засоби, покликані боротися з вугровим висипом часто додають черешню. В рослині корисні не тільки ягоди. Наприклад, відвар з живців і листя черешні - прекрасний заспокійливий і тонізуючий засіб. А ось компот з самої черешні виходить досить невдалим, більше того - ягоди при термообробці знебарвлюються, не приносячи кольору напою. Можна вживати тільки свіжий сік з черешні. Черешня є болезаспокійливим засобом при подагрі, ревматизмі та артриті. Ця ягода володіє ще однією корисною властивістю - вона може допомогти позбутися від запору. Також вона надає позитивний вплив на роботу всього шлунково-кишкового тракту. А люди, що страждають такою популярною нині проблемою суспільства, як ожиріння, можуть порадіти, оскільки черешня - це дуже малокалорійний продукт. У 100 грамах цих ягід міститься всього 50 калорій. Оскільки ягоди достигають черешні вже в травні, вона є чудовим засобом проти авітамінозу. Щоб уникнути хвороб нирок, для поліпшення моторики шлунка, як сечогінний засіб і ще багато-багато інших корисних для організму людини дій, надає черешня. Склад черешні В черешні містяться вітаміни групи В, вітамін А, вітаміни РР і вітамін Е. Каротин, пектини, яблучна кислота, цукру, кумарин. Що стосується мікроелементів, то ця ягода багата магнієм і кальцієм, йодом, фосфором, фтор, мідь і залізо. Шкоду черешні Однак при загальній картині, черешню все ж не слід вживати людям, що страждають гастритом - оскільки ягода здатна збільшувати кислотність шлунка. Також її не варто вживати в їжу хворим на цукровий діабет. Їсти ягоди слід або за 15-20 хвилин до їди, або через годину-півтора після. Якщо їсти черешню відразу після їжі, вона здатна викликати розлад і газоутворення. | |
Категория: Народна медицина
|
|
Всього коментарів: 0 | |