Головна » Статті » Народна медицина |
5 елементів здоров'я
Вчені і дослідники Стародавнього Китаю виявили, що все у всесвіті складається з декількох першоелементів. Абсолютно будь-яке явище можна описати як взаємодія енергій інь і ян у цих п'яти елементах. І людське тіло не виняток. В основі китайської медицини лежить принцип енергії Ци ( Qi ), яка наповнює життям людське тіло. Ци проходить у тілі по енергетичним каналам (меридіанах) і має властивості двухполярности - інь і ян. Дисбаланс між інь і ян призводить до захворювань. В тілі людини існують 12 меридіанів, які пов'язані з 12-ю життєво важливими органами. З них 10 - відомі західній медицині: печінка, серце, селезінка, легені, нирки, жовчний міхур, товстий кишечник, тонкий кишечник, сечовий міхур, шлунок; та 2 - органу: циркуляція і три обігрівача (або потрійний обігрівач). Кожен орган теж володіє специфічною енергією одного з п'яти елементів (вогонь, земля, метал, вода і дерево). Більше двох тисяч років тому в Китаї були написані манускрипти, в яких викладено практичний досвід попередніх поколінь лікарів. Ці тексти поклали початок теорії традиційної цілющою системи Китаю. Вони включають в себе основи терапії, надрізання, припікання і акупунктури. Людський організм розглядається як органічне ціле, що перебуває в єдності з природою. Цей погляд виник завдяки даосам, які спостерігали за природою і розумів космічні взаємозв'язки. В китайській медицині існують різні методи діагностики, що дозволяють визначати хворобу до появи симптомів, а також майстерні методи терапії, викорінюючи глибокі причини захворювань. У цьому полягає головна відмінність східної і західної медицини. Остання працює з симптомами хвороби, коли вони вже активно проявляють себе в тілі. Китайці завжди пропонують комплексний підхід до вирішення проблем. Крім зовнішнього впливу на тіло акупунктурою, прижиганиями, аплікаціями і кровопусканиями (методами впливу безпосередньо на енергетичні точки і меридіани, а, отже, на внутрішні органи, пропонується активну участь пацієнта в процесі зцілення: дихальні практики, гімнастики тай чі і цигун, медитації. З одного боку такі практики підтримують життєвий тонус, з іншого боку - призводять наш розум і думки до балансу та допомагають змінити усталені погляди на життя, налаштуватися на гармонійне співіснування з оточенням, в якому ми живемо. До методів зцілення також відносяться ароматерапія, інгаляції, обкурювання, ванни, грязелікування. І, нарешті, в арсеналі у китайських лікарів є траволікування, дієтологія і власне система приготування їжі за 5-ти елементів. Людина отримує необхідну йому енергію різними способами. Їжа та напої живлять наше тіло щодня. Звичайно ж, від якості їжі та її енергетичної цінності залежить, наскільки бадьоро ми будемо почувати себе, і як довго збережеться наше здоров'я. Під енергетичною цінністю ми маємо на увазі не кілокалорії, а те, скільки життєвої енергії ци містить у собі їжа. Найбільш підходящими будуть фрукти і овочі, які виросли у вашій рідній місцевості. Кращий продукт - вирощену на своєму городі без хімікатів, пестицидів та інших стимуляторів росту. Земля і сонце дають йому силу і наповнюють енергією. Купуючи продукти у супермаркетах, зверніть увагу на те, як помідор або огірок будуть псуватися. Багато фруктів і овочі покриті спеціальним воском для додання гарного товарного вигляду. Вони чудово виглядають, але його смак, а також користь для вашого організму залишають бажати кращого. Якщо залишити такий помідор на пару тижнів, то ви побачите, що він псується тільки в якій-небудь одній точці, в той час як інша частина плода залишається соковитою і пружною. Вирощені і збережені природним чином, фрукти і овочі спочатку дозрівають, потім стають рівномірно м'якими, а після зникають повністю. Намагайтеся купувати якісні натуральні продукти, може бути, у бабусь, які продають зі свого городу овочі і фрукти, виглядають не найбільш привабливим чином, але володіють смаком, запахом і енергією землі і сонця. Також дуже важливий і спосіб обробки продуктів, так як зараз нам пропонується величезна кількість напівфабрикатів. У китайській медицині є тільки дві абсолютно неприйнятні речі: це заморожування та МІКРОХВИЛЬОВА обробка їжі. В процесі заморожування в клітинах продукту (наприклад, м'яса) рідина замерзає, схожий процес відбувається із закритою скляною пляшкою, виставленої на мороз. При замерзанні рідина збільшується в об'ємі і розриває оболонку (скло пляшки лопається), тоді життєва енергія залишає клітку і продукт стає марним. Звичайно, ще залишається вміст вітамінів і мінералів, але організму для життя потрібна в першу чергу життєва енергія ци. Схожий процес розриву клітини відбувається під час приготування чи підігріву в мікрохвильовій печі. Покладіть туди яйце (модель цілісної клітини) і його розірве, так як нагрів відбувається зсередини, а, нагріваючись, рідина починає кипіти, і знову порушується цілісність клітини і життєва енергія йде. Напевно, самим сумним прикладом непотрібної їжі може служити напівфабрикат замороженої піци з ковбасою з генно-модифікованої сої, консервованими овочами, приготована в мікрохвильовій печі. Нічого страшного з вами не станеться, якщо раз на тиждень ви дозволяєте собі перекусити таким чином. Проблема в організмі людини виникає внаслідок звички їсти або пити одне і теж день у день, рік за роком. Наші харчові звички впливають на тіло і здоров'я дуже сильно. Тому лікар китайської медицини обов'язково запитає вас, що ви любите їсти і можете їсти кожен день, а які продукти ви не переносьте і не вживаєте взагалі. Як правило, до моменту, коли лікар прописує дієту, виявляється, що саме від того, що нам так подобається їсти постійно, доведеться на деякий час відмовитися, а продукти, які нам не до смаку, виявляться самими корисними для нас. Це відбувається з-за того, що довгі роки ми привчаємо організм до певних, не завжди корисним, продуктів і наша інтуїція починає працювати неправильно: замість балансу тягне нас до ще більшого дисбалансу. Наприклад, нам подобається солона риба або копчена ковбаска, а що б збалансувати це, організм просить солодкого, і тоді ми насолоджуємося тістечком і морозивом, а через якийсь час нам знову потрібно поїсти солоного (нібито для рівноваги), а потім знову солодкого. Так ми кидаємося з однієї крайності в іншу, хоча простим виходом було б з'їсти щось нейтральне і збалансоване. Після такої страви задоволення залишається надовго, і не виникає відчуття тяжкості. Що ж таке збалансована їжа? Звичайно, ви знаєте, що в основі багатьох китайських наук лежить принцип взаємодії п'яти елементах або енергії. (Детальніше про нього ви можете прочитати в нашому журналі на сторінках 100). Кожен фрукт, овоч, вид м'яса, риби або птиці, приправа, напій або крупа відноситься до одного з 5-ти елементів і має певну властивість (гаряче, тепле, нейтральне, освіжаючий або холодне). Секрет правильного харчування (ми не говоримо зараз про лікувальному харчуванні) полягає в тому, щоб страва містила в собі всі п'ять елементів. Технологія приготування їжі з 5ю елементами досить проста і доступна кожному. Абсолютно будь-яку страву або суп можна приготувати, закладаючи продукти в каструлю в потрібному порядку. Всі рецепти ґрунтуються на послідовності п'яти першоелементів: вода живить дерево, дерево створює вогонь, вогню народжується земля, земля перетворюється на метал, метал, плавлячись, створює воду. Це називається коло породження. Ви побачите, що у всіх рецептах продукти кладуться один за іншим в тій же послідовності, що і п'ять елементів. У наступному номері ми опублікуємо алфавітний покажчик продуктів з 5-ти елементів, що б ви могли проявити свою фантазію в приготуванні правильної їжі. А поки ми розповімо вам, як зварити просту, але дивно корисну вівсяну кашу. Наприклад, ви хочете приготувати вівсяну кашу з фруктами на сніданок - в цьому випадку послідовність ваших дій має бути такою: 1. наливаємо в каструлю воду (елемент вода);2. додаємо невеликі шматочки кислого яблука (елемент дерево);3. доводимо до кипіння, можна додати куркуми на кінчику ножа (елемент вогонь);4. додаємо родзинки, чорнослив, курагу, шматочки груші, мед, трохи кориці (елемент земля);5. після цього додаємо вівсяні пластівці (елемент метал);6. варимо пару хвилин до готовності. Як бачите, ми почали з води і закінчили металом, пройшовши повне коло породження п'яти першоелементів. Якщо ви хочете приготувати складне блюдо, де інгредієнти готуються різну кількість часу, то можете зробити кілька циклів 5-ти елементів. Готову страву буде містити більш явні якості одного з елементів, а саме того, що ми кладемо останнім. Таким чином, вівсяна каша з прикладу вище буде ставитися до елемента металу, але при цьому містити всі інші елементи. Така каша буде корисна при проблемах з кишечником і легенями, а також для підтримки шкіри у відмінному стані, так як всі перераховані органи пов'язані з металом. | |
Категория: Народна медицина
|
|
Всього коментарів: 0 | |