Головна » Статті » Лікування |
Синдром роздратованого кишечника
Синдром роздратованого кишечника (СРК) - найпоширеніше наслідок порушення мікрофлори кишечника. До симптомів СРК відносять: тупі і тривалі болі в кишечнику, порушення стільця, болі і дискомфорт у черевній порожнині. Крім того, в калі іноді можна спостерігати багато слизу. У хворих СРК спостерігаються й інші симптоми - позакишкові, пов'язані з поганим функціонуванням інших органів травлення і з порушенням нервової системи, викликаних хворобою. Також у хворих може спостерігатися порушення серцебиття, пітливості, сну, сечовипускання і т.д. Існує три види синдрому роздратованого кишечника: з переважанням болю, з переважанням закрепів і з переважанням проносів. Продукти, рекомендовані при СРК. При синдромі роздратованого кишечника показані продукти, які багаті на клітковину (особливо при запорах). Харчові волокна нормалізують рухову активність кишечника і розм'якшують кал. До основних джерел харчових волокон належать висівки, пластівці, хліб з борошна грубого помелу, овочі (кабачки, капуста, буряк, морква), горох, квасоля, фрукти (сливи та яблука) і зернові. Додавання в раціон харчування продуктів, які багаті харчовими волокнами, протягом невеликої кількості часу дозволяє домогтися гарних результатів. У той же час, при надлишку цих продуктів, створюються умови для посиленого газоутворення, що може посилити симптоми СРК, тому не переїдайте і не захоплюйтеся надмірним вживанням клітковини. Також при синдромі роздратованого кишечника фахівці радять дробове харчування, тому що у роздратований кишечник не бажано вантажити велику кількість їжі. Краще їсти потроху, але часто, через кожні дві години. | |
Категория: Лікування
|
|
Всього коментарів: 0 | |