Головна » Статті » Лікар відповідає |
Ще міфи про вітаміни
Вітаміни: Повне зібрання помилок Весна - найбільш відповідний час, щоб згадати про вітаміни. Але не стільки про те, що всі і так знають, скільки про безліч міфів, які багато хто приймає за медичні факти. Не будемо викладати історію відкриття вітамінів і переповідати, як кожен з них діє на безліч відбуваються в організмі біохімічних процесів. Присвятимо цю статтю практичних питань, про які і так всі все знають, - того, що в області вітамінотерапії і пацієнти, і навіть лікарі вважають істиною і що насправді абсолютно не відповідає дійсності. Почнемо з самого головного і шкідливого омани. I. Походження Міф 1. Потреба у вітамінах можна повністю забезпечити за рахунок повноцінного харчування. не Можна - по цілому ряду причин. По-перше, людина дуже швидко «стався від мавпи». Сучасні шимпанзе, горили і інші наші родичі цілий день набивають собі черево величезною кількістю рослинної їжі, при цьому зірваною прямо з дерева в тропічному лісі. А вміст вітамінів у дикорослих вершках і корінцях у десятки разів більше, ніж у культурних: добір сортів сільськогосподарських тисячі років відбувався не за їх корисності, а за більш очевидним ознаками врожайності, ситності і стійкості до хвороб. Гіповітаміноз навряд чи був проблемою №1 в харчуванні древніх мисливців і збирачів, але з переходом на землеробство наші предки, забезпечивши собі більш надійний і рясний джерело калорій, почали відчувати нестачу вітамінів, мікроелементів та інших мікронутрієнтів (від слова nutricium - харчування). Ще в XIX столітті в Японії щорічно до 50 000 бідняків, харчувалися в основному очищеним рисом, вмирали від бери-бери - авітамінозу В1. Вітамін РР (нікотинова кислота) у кукурудзі міститься у зв'язаному вигляді, а його попередник, незамінна амінокислота триптофан, - в незначних кількостях, і ті, хто годувався одними тортільяс або мамалигою, хворіли і вмирали від пелагри. У бідних країнах Азії досі не менше мільйона чоловік у рік помирають і півмільйона сліпне з-за того, що в рисі немає каротиноїдів - попередників вітаміну А (власне вітаміну А найбільше в печінці, ікрі та інших м'ясо - і рыбопродуктах, а перший симптом його гіповітамінозу - порушення сутінкового зору, «куряча сліпота»). Помірний і навіть виражений гіповітаміноз в Росії є не менше ніж у трьох чвертей населення. Близька проблема - дисмикроэлементоз, надлишок одних і нестача інших мікроелементів. Наприклад, помірно виражений дефіцит йоду - явище повсюдне, навіть у приморських районах. Кретинізм (на жаль, тільки як хвороба, викликана відсутністю йоду у воді та їжі) тепер не зустрічається, але, за деякими даними, недолік йоду знижує коефіцієнт інтелектуальності приблизно на 15%. А вже до зростання ймовірності захворювань щитовидної залози призводить безсумнівно. Солдату дореволюційної російської армії при добових энерготратах в 5000-6000 ккал було покладено щоденне забезпечення, що включає, крім іншого, три фунти чорного хліба і фунт м'яса. Півтори-дві тисячі кілокалорій, яких вистачає на день сидячої роботи і лежачого відпочинку, гарантують вам брак приблизно 50% норми приблизно половини відомих вітамінів. Особливо в тому випадку, коли калорії, отримані з рафінованих продуктів, заморожених, стерилізованих і т.д. І навіть при максимально збалансованою, висококалорійної і «натуральної» дієті брак деяких вітамінів в раціоні може доходити до 30% від норми. Так що приймайте полівітаміни - за 365 таблеток у рік. Міф 2. Синтетичні вітаміни гірше натуральних Багато вітаміни отримують з природної сировини, як РР зі шкірки цитрусових або як В12 з культури тих же самих бактерій, які синтезують його в кишечнику. У природних джерелах вітаміни заховані за клітинними стінками і пов'язані з білками, коферментами яких вони є, і скільки ви засвоїте, а скільки пропаде, залежить від безлічі факторів: наприклад, жиророзчинні каротиноїди на порядок повніше засвоюються з морквини, дрібно натертої і тушкованої з містить эмульгированный жир сметаною, а вітамін С, навпаки, при нагріванні швидко розкладається. До речі, ви знаєте, що при випаровуванні натурального сиропу шипшини вітамін С руйнується повністю і тільки на останньому етапі приготування у нього додають синтетичну аскорбінову кислоту? В аптеці з вітамінами нічого не відбувається до кінця терміну придатності (і насправді - ще кілька років), а в овочах і фруктах їх вміст зменшується з кожним місяцем зберігання і тим більше при кулінарній обробці. А після приготування, навіть у холодильнику, - ще швидше: в нарізаному салаті через кілька годин вітамінів стає в кілька разів менше. Більшість вітамінів в природних джерелах присутня у вигляді цілого ряду подібних за будовою, але різних за ефективністю речовин. В аптечних препаратах містяться ті варіанти молекул вітамінів і органічних сполук мікроелементів, які легше засвоюються і діють найбільш ефективно. Вітаміни, отримані з допомогою хімічного синтезу (як вітамін С, який роблять і біо-технологічним, і чисто хімічним шляхом), нічим не відрізняються від природних: за структурою це нескладні молекули, і в них просто не може бути ніякої «життєвої сили». II. Дозування Міф 1. Кінські дози вітаміну допомагають ... від ... У медичній літературі статті на цю тему регулярно з'являються, але через 10-20 років, коли розрізнених досліджень на різні групи населення, з різними дозуваннями і т.д. накопичується досить багато, щоб провести їх метааналіз, з'ясовується, що це черговий міф. Зазвичай результати такого аналізу зводяться до наступного: так, нестача цього вітаміну (або іншого мікронутрієнта) асоціюється з більшою частотою та/або тяжкістю цього захворювання (найчастіше - з якою-небудь однією або декількома формами раку), але доза, в 2-5 разів перевищує фізіологічну норму, яка не впливає на захворюваність, ні на перебіг хвороби, а оптимальне дозування - приблизно та, що вказана у всіх довідниках. Міф 2. Грам аскорбінки в день захищає від застуди і взагалі від усього на світі. Двічі нобелівські лауреати теж помиляються: ввійшли в моду з подачі Лайнуса Полінга гіпер - і мегадози вітаміну С (до 1 і навіть 5 г в день при нормі 50 мг), як з'ясувалося вже багато років тому, не приносять користі пересічним громадянам. Зниження захворюваності (на кілька відсотків) і тривалості ГРЗ (менш ніж на один день) порівняно з контрольною групою, що приймала звичайне кількість аскорбінки, вдалося виявити тільки в кількох дослідженнях - у лижників і спецназівців, тренувалися взимку на Півночі. Але й великої шкоди від мегадоз вітаміну С не буде, хіба що гіповітаміноз В12 або камені в нирках, та й то лише у небагатьох із найбільш завзятих і фанатичних прихильників аскорбинизации організму. Міф 3. Краще недобір вітамінів, ніж їх перебір. Щоб перебрати вітамінів, потрібно дуже постаратися. Зрозуміло, є й винятки, особливо для вхідних до складу більшості полівітамінних комплексів мінеральних речовин і мікроелементів: тим, хто кожен день з'їдає порцію сиру, не потрібен додатковий прийом кальцію, а тим, хто працює в гальванічному цеху, - хрому, цинку та нікелю. У деяких місцевостях у воді, грунті і в кінцевому підсумку в організмах людей, що жили там присутні надлишкові кількості фтору, заліза, селену та інших мікроелементів, а то й свинцю, алюмінію та інших речовин, користь яких невідома, а шкода не викликає сумнівів. Але складу полівітамінних таблеток зазвичай підібраний так, що в переважній більшості випадків вони покривають дефіцит мікронутрієнтів у середньостатистичного споживача і гарантують неможливість серйозною передозування навіть при щоденному і тривалому прийомі на додаток до звичайного раціону декількох таблеток. Гіпервітамінозу в більшості випадків настають при тривалому споживанні вітамінів (і тільки жиророзчинних, які накопичуються в організмі) у дозах, що значно перевищують норму. Найчастіше, і то виключно рідко, таке зустрічається у практиці педіатрів: якщо від великого розуму замість однієї краплі в тиждень давати новонародженому по чайній ложці вітаміну D в день... Решта - на межі анекдотів: наприклад, ходить байка про те, як мало не всі господині в селищі купили під виглядом соняшникової олії розчин вітаміну D, вкрадений з птахофабрики. Або - кажуть, бувало й таке - начитавшись всяких бреднів про користь каротиноїдів, «що запобігають рак», люди починали літрами в день пити морквяний сік, і деякі від цього не просто жовтіли, а допивались до летального результату. Засвоїти більше визначеного природою максимуму вітамінів через шлунково-кишковий тракт при разовому прийомі неможливо: на кожному етапі всмоктування в кишковий епітелій, передачі в кров, а з неї - в тканини і клітини необхідні транспортні білки і рецептори на поверхні клітин, кількість яких строго обмежена. Але на всяк випадок багато фірм фасують вітаміни в баночки з «ребенкоустойчивыми» кришками - щоб дитина не з'їв за один раз мамину тримісячну норму. III. Побічні ефекти Міф 1. Від вітамінів буває алергія. може розвинутися Алергія на який-небудь лікарський препарат, який ви приймали раніше і частина молекули якого за структурою схожа на один з вітамінів. Але і в цьому випадку алергічна реакція може проявитися лише при внутрішньом'язовому або внутрішньовенному введенні цього вітаміну, а не після прийому однієї таблетки після їжі. Іноді алергію можуть викликати входять до складу таблеток барвники, наповнювачі і смакові речовини. В цьому випадку рекомендується перейти на вітаміни іншої фірми - можливо, в них не міститься саме цього компонента. Міф 2. При постійному прийомі вітамінів розвивається звикання до них. Звикання до повітрю, воді, а також жирів, білків і вуглеводів нікого не лякає. Більше, ніж кількість, на яку розраховані механізми засвоєння вітамінів, ви не отримаєте - якщо не будете кілька місяців або навіть років приймати дози, на порядки більше необхідних. І так званий синдром відміни для вітамінів не характерний: після припинення їх прийому організм просто повертається в стан гіповітамінозу. Міф 3. Люди, які не приймають вітамінів, почувають себе чудово. Так, приблизно так само, як чудово почувається дерево, що росте на скелі або на болоті. Симптоми помірного полігіповітамінозу зразок загальної слабкості та млявості помітити важко. Так само буває важко здогадатися, що сухість шкіри, ламкість волосся треба лікувати не кремами і шампунями, а прийомом вітаміну А і тушкованої моркви, що порушення сну, дратівливість або себорейний дерматит і вугрі - ознаки неврозу або гормонального дисбалансу, а брак вітамінів групи В. Виражені гіпо - та авітамінози найчастіше бувають вторинними, зумовленими якою-небудь хворобою, при якій порушується нормальне засвоєння вітамінів. І навпаки: гастрит і анемія - порушення кровотворної функції, видне неозброєним оком синюшності губ, - можуть бути і наслідком, і причиною гіповітамінозу В12 та/або брак заліза.) А зв'язок гіповітамінозу і підвищеної захворюваності, аж до більшої частоти переломів при нестачі вітаміну D і кальцію або підвищеної виявлення раку передміхурової залози при нестачі вітаміну Е і селену, помітна тільки при статистичному аналізі великих вибірок - тисяч і навіть сотень тисяч людей, і часто - при спостереженні протягом декількох років. Міф 4. Вітаміни і мінеральні елементи перешкоджають засвоєнню один одного. Особливо активно цю точку зору відстоюють виробники і продавці різних вітамінно-мінеральних комплексів для роздільного прийому. А на підтвердження цього вони наводять дані експериментів, в якому один з антагоністів надходив в організм у звичайному кількості, а інший - в десятикратно великих дозах (вище ми згадували гіповітаміноз В12 як результат захоплення аскорбінкою). Думки фахівців про доцільність поділу звичайної денної дози вітамінів і мінералів на 2-3 таблетки розходяться з точністю до навпаки. Міф 5. «Ці» вітаміни краще «Тих». Зазвичай полівітамінні препарати містять не менше 11 з 13 відомих науці вітамінів і приблизно стільки ж мінеральних елементів, кожен - від 50 до 150% від денної норми: компонентів, брак яких зустрічається вкрай рідко, - менше, а речовин, особливо корисних для всіх або окремих груп населення, - на всякий випадок побільше. Норми в різних країнах розрізняються, в тому числі в залежності від складу традиційного харчування, але не набагато, так що можна не звертати уваги на те, хто встановив цю норму: американська FDA, Європейське бюро ВООЗ або Наркомздоров'я СРСР. В препаратах однієї і тієї ж фірми, спеціально розроблених для вагітних і годуючих жінок, літніх людей, спортсменів, курців і т.д., кількість окремих речовин може відрізнятися в декілька разів. Для дітей, від немовлят до підлітків, теж підбирають оптимальні дозування. В іншому, як казали колись в рекламному ролику, всі однакові! А от якщо на упаковці «унікальною натуральної харчової добавки з екологічно чистої сировини» не вказано відсоток від рекомендованої норми або взагалі не написано, скільки міллі - і мікрограмів або міжнародних одиниць (МО) містить одна порція, - це привід замислитися. Міф 6. Сама нова легенда. Рік тому ЗМІ всього світу облетіла новина: шведські вчені довели, що вітамінні добавки вбивають людей! Прийом антиоксидантів в середньому збільшує коефіцієнт смертності на 5%!! Окремо вітамін Е - на 4%, бета-каротин - на 7%, вітамін А - на 16%!!! А то й більше - напевно багато даних про шкоду вітамінів залишаються неопублікованими! Переплутати причину і наслідок при формальному підході до математичного аналізу даних дуже просто, і результати цього дослідження викликали хвилю критики. З рівнянь регресії і кореляцій, отриманих авторами сенсаційного дослідження (Bjelakovic et al., JAMA, 2007), можна зробити прямо протилежний і більш правдоподібний висновок: більше загальнозміцнюючих засобів приймають ті літні люди, які гірше себе почувають, більше хворіють і, відповідно, швидше вмирають. Але чергова легенда напевно буде гуляти по ЗМІ і суспільної свідомості так само довго, як і інші міфи про вітаміни. Березень 2008 / Автор: Олександр Чубенко, редактор порталу «Вічна молодість» Wild_Katze: Сенс останнього міфу при неуважне прочитання можна неправильно зрозуміти. Якщо його прочитати уважно, вибудовуючи логічний ланцюг, то все стає зрозумілим. Спробую пояснити. Люди, які більше хворіють, і навіть, так би мовити, стоять однією ногою в могилі, приймають більше загальнозміцнюючих засобів, у тому числі вітамінів, ніж здорові. Міф полягає в тому, що так як ці люди частіше вмирають, робиться висновок, що їх смерть настає саме від загальнозміцнюючих засобів. Це все одно, що звинувачувати фарбу, якою пофарбували дерев'яний будинок з наскрізь прогнилими стінами, що вона (фарба) не відновила гнилі благенькі стіни. Природно, на цій фазі хвороб ніякі загальнозміцнюючі засоби та вітаміни не можуть зробити диво і стовідсотково вилікувати хворих людей. Але, можливо, вони хоч на день, хоч на тижні, але продовжили їм життя. Хто знає, скільки б прожили хворі люди без цих коштів. | |
Категория: Лікар відповідає
|
|
Всього коментарів: 0 | |