Головна » Статті » Лікар відповідає |
Рак грудей. Як оцінити свій ризик?
Про рак грудей мені відомо не з чуток. Моя історія хвороби виявилася з розряду «нетипових». Хвороба застала мене "зненацька". Рекомендований вік щорічного мамографічного обстеження (40 років), ще не настав. Частково з цієї причини діагноз підпав під категорію "рідкісний випадок", - той самий "один на сотню", коли класичні методи лікування не можуть гарантувати одужання. Ця обставина змусила мене засісти за медичні книжки і провести чимало часу біля комп'ютера, вивчаючи і аналізуючи накопичену інформацію по страшному “жіночого діагнозу“. Для мене, у ту пору матері двох малололетних дітей, на думки інші, ніж про успішне одужання, прав не було... Книга-бестселер доктора Сюзан Лав “Dr. Susan love's Breast Book" дуже допомогла мені зрозуміти багато чого про цю хворобу. Сьогодні, через 8 років, я хочу звернути вашу увагу лише на огляд глави цієї книги, що пояснює як спосіб життя (і, зокрема, наше харчування) впливає на ризик розвитку цього захворювання. До недавнього часу вважалося, що рак грудей передається тільки в спадщину. Однак пізніше було встановлено, що генетика у відповіді лише за 5-10% від усіх випадків хвороби. Решта 90 -95% НЕ УНАСЛЕДУЮТСЯ. А це означає, що існують інші фактори, вплинувши на які, можливо уникнути загрозливого діагнозу. З цієї причини кожної піклується про своє здоров'я жінці і дівчині доцільно знати особисту ступінь ризику виникнення раку грудей. Знання причин хвороби, залежать від способу життя, може допомогти попередити її розвиток. Ми часто тепер чуємо фразу, що наші майбутні болячки знаходять нас вже в ранньому віці, найчастіше - в дитинстві. Це безпосередньо відноситься і до раку молочної залози. А тому я закликаю всіх мам, тат, бабусь і дідусів, які виховують у сім'ї дівчинку, прочитати цю статтю до кінця і зробити правильні висновки. Серед мнгогочичленных факторів, що впливають на розвиток раку молочної залози, що виділяють - Фактори ризику, зумовлені життєвим вибором Гормональний фактор ризику визначає ступінь шкідливого впливу гормонів естрогену і прогестерону на організм жінки. Вважається, що чим більше менструальних циклів мала жінка протягом її життя, тим вище ризик захворіти на рак грудей. У цьому зв'язку раннє статеве дозрівання (перші менструації у віці до 12 років) і пізня менопауза (після 55 років) - понад 40 років менструирования, - можуть стати причиною розвитку хвороби. Вважається, що чим більше менструальних циклів мала жінка, тим вище ступінь ризику. Багаторазові пологи (вагітності) скорочують число циклів і з цієї причини знижують її ризик. Також існує думка, що в окремих випадках ще до народження дівчинки нею придбавається підвищена чутливість до впливу естрогену (промотору розвитку ракових клітин). У разі виношування крупного плода (понад 4,2 кг) надлишковий естроген виробляється вагітною матір'ю, здатний пошкодити молочні залози дівчинки-плоду і зробити їх більш уразливими до наступних мутацій. Репродуктивний фактор (наявність дітей і дітородний вік). До факторів ризику відносять відсутність пологів і пізні пологи (після 30-річного віку). Згідно зі статистичними даними, з цієї причини ініціюється 25% всіх випадків хвороби. Однак рання вагітність (до 18 років) і багаторазові пологи знижують ризик розвитку раку. Якщо жінка не мала можливості народити, але при цьому її репродуктивний період був досить тривалий (більше 40 років менструирования), то її ризик розвитку раку грудей вважається значно вище, ніж у жінки, яка народила першу дитину до 30-річного віку. У той же час жінка, що народила першу дитину після 30 років, ризикує більше захворіти в порівнянні з тією, що жодного разу не народжувала і не була вагітна. Пояснюється це наступним чином. У тому випадку, коли молода жінка народжує, гормони вагітності як би «загартовують» її груди, роблячи її більш стійкою до мутацій і негативних впливів. Ті ж самі гормони після 30 років здатні стимулювати тканини грудей, які до того часу вже зазнали мутаційним змін, провокуючи утворення ракових клітин. Живлення - одне з таких впливів. Уявлення про те, що харчування і зокрема надмірне споживання жирів здатне викликати рак грудей, виникло давно. Вважають, що високий вміст жирів тваринного походження (у м'ясі, вершковому маслі, молочних продуктах і т.д.) здатне вплинути на гормональний фон організму. Згідно з дослідженнями, у таких людей спостерігається підвищений вміст естрогену в крові (промотору гормонозависимого типу раку грудей), в той час як у вегетаріанців більше естрогенів виділяється з організму, знижуючи його рівень в крові. Також доведено, що тваринні жири здатні викликати процеси канцерогенезу (утворення ракових клітин), через що містяться в них стероїдних гормонів (аналогічних естрогену) та зважаючи на особливу ферментативної активності деяких компонентів жирів. Надмірне вживання жирних продуктів тваринного походження призводить і до зниження захисної функції імунної системи, в результаті чого вона «втрачає» здатність розпізнавати шкідливі вільні радикали і не здатна «роззброювати» їх, тим самим "поступаючись" розвитку онкологічного захворювання. Інший погляд про участь харчування у виникненні раку грудей звернений на фізіологічну комплекцію жінки. Сюзан Лав вказує у своїй книзі на таку помічену закономірність: чим вище й повніше жінка, тим вище ризик виникнення у неї раку грудей. Жінки, які набрали більше 10 кг від ваги, який вони мали у 18-річному віці, більше ризикують захворіти в майбутньому порівняно з тими, хто не перевищив юнацького ваги більше, ніж на 2,5 кг. До того ж, рясне споживання їжі багатою тварин протеїном і жирами, природно, призводить до збільшення ваги і провокує більш раннє статеве дозрівання у дівчаток. Згідно з нещодавно опублікованими статистичними даними, в 2010 році приблизно 16% дівчаток в США досягли віку статевого дозрівання до 7 років (визначається по формуванню грудних залоз) у порівнянні з 10% в 1997 році, і близько 30% дівчаток - до 8 років (24% у 1997 році). І хоча статистичні дані по РФ відсутні, вважаю, що тут можна виявити тенденцію, аналогічну тій, що спостерігається на американському континенті. Ця обставина не може не насторожувати, оскільки, як було зазначено вище, раннє статеве дозрівання, а разом з ним і кумулятивний вплив жіночих статевих гормонів можуть у майбутньому зробити жінку більш вразливою до розвитку раку грудей. Ця тема заслуговує окремої розмови, але необхідно вказати на наступне. Наш організм влаштований таким чином, що він більше схильний до впливу канцерогенів саме на початку свого життя. Почасти і харчування, що отримується в ранньому віці, в дитинстві, відповідає за виникнення ракових пухлин у дорослому організмі. Сучасна усталена модель американського харчування, що базується на культі м'ясо-сирно-хлібних напівфабрикатів вприкуску з солодкою газованою водою, як вважають експерти-педіатри, несе в собі небезпечну хворобу-провокуючий потенціал. Підхід до вибору харчування у відповідності з російським народним фольклором «Кашу маслом не зіпсуєш» і «Великому шматку рот радіє» в даному контексті теж «до добра не доведе». А вже якщо торкнутися «майже забороненої теми» наявність синтетичних добавок в продуктах харчування, то стає страшно за майбутнє. Надлишкову вагу після настання менопаузи Згідно зі статистичними дослідженнями, з цим фактором пов'язано приблизно 13% випадків виникнення раку грудей. Після завершення менструальної функції (при настанні менопаузи) продукція естрогенів не припиняється. Гормон продовжує вироблятися в організмі, але тепер вже не стільки в яєчниках, скільки в шарах накопиченого жиру. А це значить, що чим повніше жінка, чим більше у неї жирових накопичень, тим більше естрогену (в надлишку - промотора раку грудей) міститься в її крові. Проведені порівняльні тести на рівень естрогену показали, що найчастіше повна жінка послеменопаузного віку виробляє гормону естрогену в кілька разів більше, ніж молода і худенька. Вважається також, що накопичення жиру в області талії і живота (вісцеральний жир) становлять велику загрозу, ніж збільшені розміри стегон. Особливому ризику піддають себе ті жінки, які вже мали діагноз раку грудей раніше і встигли набрати зайву вагу після (або в процесі) лікування. Показано, що збільшення ваги на 10% по відношенню до ваги до постановки діагнозу підвищує ризик рецидиву на 14% в порівнянні з тими пацієнтками, які набрали не більше 5% від їх ваги з моменту діагностування. Споживання алкоголю Переважна більшість медичних експертів вважають, що незалежно від типу алкоголю - пиво, коктейль, вино, міцні напої, - ризик раку грудей зростає прямо пропорційно кількості прийнятих порцій. Ця залежність підтверджена численними дослідженнями. Одним з видимих доказів є і той факт, що у Франції та Італії, країнах, де вино вживається практично кожним і щодня, захворюваність на рак грудей вище, ніж у США, хоча проблема ожиріння там не так актуальна. Аналогічно канцерогенному впливу жирів у харчуванні, алкоголь також несе в собі більше шкоди на ранніх етапах життя, - в молодості і юності. Але якщо дуже хочеться, то скільки ж можна? Американське Співтовариство Онкологів, в цілях мінімізації ризику розвитку раку грудей рекомендує жінкам не перевищувати щоденну дозу алкоголю в 1 drink. Я приєднуюся до думки Dr. Susan Love, советующей обмежити споживання алкоголю до «лише по святах», дотримуючись тієї ж дози в 1 drink. А це означає: 1 фужер шампанського, 1 келих вина, 1 банка пива, 1 стопка чогось міцнішого... За здоров'я - але не на шкоду йому!.. Отже, як бачимо, ризиків навколо нас предостатньо. Напевно, тому рак молочної залози стає поширеним захворюванням. Однак не треба вважати, що наявність ризику (ризиків) виразно веде до розвитку хвороби. І навпаки. В Інтернеті запропоновані тести-опитування для бажаючих визначити свій ризик виникнення захворювання. Просканувавши свої дані на момент отримання діагнозу, у всіх тестах я отримала заспокійливий результат. Мій ризик, згідно з тестами, на той час знаходився в діапазоні нижче середнього. Однак хвороба трапилася. По всій видимості, спрацювали інші потужні чинники, які разом із зазначеними вище несподівано привели до розвитку хвороби. Мій урок для всіх, хто хоче уникнути серйозного життєвого перешкоди (так образно назвемо цю хворобу) - важливо усвідомлювати необхідність регулярних оглядів, бути завжди напоготові і негайно реагувати на будь-які підозрілі ознаки, оскільки ключ до перемоги над хворобою - в її ранньому діагностуванні. Ніхто з нас не застрахований на 100% від розвитку хвороб. Але тепер ми знаємо, що в силах знизити свій ризик і ризик своїх дітей. Воістину, «Бережи здоров'я змолоду». | |
Категория: Лікар відповідає
|
|
Всього коментарів: 0 | |