Головна » Статті » Лікар відповідає

Натуральні блокатори цукру крові
Дослідження показали, що у хворих на діабет 2-го типу та інсуліновою резистентністю вміст шлунка евакуюється в кишечник набагато швидше, ніж у здорових. Якщо в цей час у шлунку знаходиться солодка або крохмалиста їжа (прості вуглеводи), то чекайте сплеску рівня цукру в крові. Вважається, що протидіабетичні препарати не можуть контролювати такі сплески. На щастя, існують способи уповільнення спорожнення шлунку, і відповідно швидкість всмоктування простих вуглеводів.
Якщо за 10-15 хвилин до вживання простих вуглеводів з'їсти їжу, яка містить натуральні жири, то вони сповільнять спорожнення шлунка і перешкодять сплеску рівня цукру крові. Які ж жиросодержащие продукти можна з'їсти з цією метою? Це шматочок вершкового масла, столова ложка оливкової олії, жменю горішків, шматочок сиру, шматочок сала. До речі, існує методика схуднення з прийомом 1 столової ложки кокосового масла (расворенного в теплій воді) за 10-15 хвилин до їди.
Розчинна клітковина, яка міститься в м'якоті овочів і фруктів, також є ефективним блокатором цукру. Вона працює як губка, вбирає крохмаль, і уповільнююча тим самим його всмоктування. Вживання салатів, овочів і в меншій мірі фруктів перед вживанням простих вуглеводів притупи їх ефект на рівень цукру крові.
Лікарі використовували оцет для лікування діабету протягом багатьох століть до відкриття інсуліну. Вчені підтвердили, що пару ложок яблучного оцту, прийняті разом з простими вуглеводами, зменшує швидкість приросту рівня цукру крові. Припускають, що активним інгредієнтом цього феномена є оцтова кислота. Вона блокує ферменти, які перетравлюють крохмаль. Цікаво, що ніякі інші кислоти не володіють подібною дією.
Високобілкова їжа, така як яйця, молочні продукти, м'ясо і риба також зменшують відповідь цукру крові на вживання крохмалю. Білки не тільки уповільнюють швидкість спорожнення кишечника, але і змушує інсулін працювати більш ефективно.
Враховуючи що горіхи, жири, розчинна клітковина і білкова їжа затримують всмоктування простих вуглеводів, вживання їх перед їжею сповільнить стрибки цукру після їжі. Зокрема, салат краще заправляти сумішшю оливкової олії (або олії насіння льону) і яблучного оцту.
Ні один з натуральних блокаторів цукру не замінить повне виключення простих вуглеводів. Ці вуглеводи нехай повільно, але все одно всмокчуться. І підшлунковій залозі все одно доведеться напружитися, щоб їх засвоїти. Тому найкращим способом позбутися від цукрового діабету є виключення простих вуглеводів. Якщо ж виникають ситуації (дуже рідко!), коли ви їсте солодке і крохмаловмісну, то ніколи не їжте їх окремо від інших продуктів.
На жаль, вживання фруктози не безпечно для хворих цукровим діабетом, як вважалося раніше. Тому вживання фруктових соків, солодких фруктів і меду тільки погіршить ситуацію. Можливо я когось розчарувала. Але дієту, в основі якої лежить вживання овочів, несолодких фруктів, білків і жирів, цілком можна дотримуватися. Будь-які медикаментозні препарати рано чи пізно втратять свою ефективність і не вбережуть вас від ускладнень.
Нещодавно одна моя знайома бабуся літала на Україну для операції з приводу катаракти. Там один професор пояснив їй, що катаракта - це частина загальної проблеми зі здоров'ям, і, зокрема, з порушенням обміну вуглеводів. І знаєте, що він їй порадив ввести в раціон харчування? 20 грамів сала в день і холодець (той же бульйон, який рекомендувала я). Я безмежно рада, що ще збереглися знають лікарі. Вони не повторюють сліпо американські рекомендації, що забороняють хворим на діабет є жири.
Ольга Іллівна Синява, канд.мед.наук
Категория: Лікар відповідає
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: