Головна » Статті » Лікування

Міфи і реальність про "полезностях" продуктів
Як же хочеться нам, батькам, щоб страви на столі діточок, були не тільки смачними і живильними, але і корисними.
Ми готові ціле літо, не розгинаючи спини, полоти грядки на дачі, або обриваючи руки, тягати з ринку величезні сумки з овочами і фруктами, а потім годинами займатися їх обробкою і приготуванням. А скільки обмежень і табу, що регламентує склад і якість страв на дитячому столі і навіть сам процес прийняття дитиною їжі.
Але коли сили, час і кошти, виявляються витраченими даремно, а заборони, яким були змушені підкорятися діти - абсолютно безпідставними, стає дуже прикро. Виною ж всього - існуючі помилки, про корисність різних продуктів, способи їх зберігання, обробки та т.п.
Ось кілька дуже популярних міфів.
Міф 1:
Влітку, дитина повинна з'їсти максимально можлива кількість овочів і фруктів, щоб забезпечити свій організм вітамінами на цілий рік!
Реальність:
Вітаміни, на відміну від ферментів, практично не синтезуються в організмі людини: він отримує їх тільки ззовні, з їжею .але наш організм, може накопичувати тільки жиророзчинні вітаміни: А, Е, D і К. А ось в овочах і фруктах, якими турботливі батьки, бабусі і дідусі, намагаються загодувати діточок влітку, містяться переважно водорозчинні вітаміни: С, фолієва кислота. Ці речовини дуже швидко виводяться з організму, і накопичуватися не можуть. Тому, овочі і фрукти повинні бути присутніми в дитячому раціоні круглий рік.
Міф 2:
Овочі і фрукти - надійний і єдине джерело вітамінів і мінеральних речовин. Досить з'їсти пару морквин і пару яблук, і дитина буде забезпечений вітамінами на цілий день.
Реальність. Фрукти і овочі, можуть служити надійним джерелом лише двох вітамінів: вітаміну С і фолієвої кислоти, а також, провітаміну А - каротину.
та й то, це за умови, що набір овочів і фруктів у щоденному раціоні буде досить різноманітний. До того ж, на жаль, у процесі зберігання, вміст аскорбінової кислоти (вітаміну С), зменшується, і навесні, в картоплі, наприклад, її вже буде вдвічі менше, ніж восени.
Що ж стосується вітамінів групи В, а також жиророзчинних вітамінів А, Е і D, то їх основне джерело, як вже говорилося раніше, аж ніяк не овочі. Ці вітаміни містяться в таких продуктах, як м'ясо, печінка, нирки, молоко, кисломолочні продукти, вершкове і рослинне масло, цільні крупи, яйця...
Важливо!
При термічній обробці продуктів втрачається від 25% до 90-100% вітамінів. А деякі вітаміни руйнуються на світлі. Це, наприклад, вітамін А (він є антиоксидантом, зміцнює імунну систему, важливий для зору, підтримує нормальний стан слизових оболонок внутрішніх органів), В2 (необхідний для нормального функціонування нервової системи, бере участь у білковому обміні, процесах росту, сприяє загоєнню ран).
Міф 3:
Перед обідом дітям не можна з'їсти яблуко або грушу, тому що переб'ється апетит.
Реальність. Насправді, яблука, груші та інші фрукти апетит не перебивають, а навпаки, розпалюють. У них дуже мало калорій, але вони солодкі і швидко підвищують рівень цукру в крові. Щоб цукор утилізувати, організм виділяє інсулін, який швидко утилізує фруктозу, але його високий вміст в крові, ще якийсь час буде викликати сильний апетит.
Важливо!
Бажано, якомога рідше купувати дітям екзотичні фрукти і овочі, якими в осінньо-весняний період, рясніють прилавки ринків і супермаркетів. Адже травні ферменти людини, спрямовані здебільшого на перетравлення фруктів і овочів, які вирощуються в його рідній місцевості. Відповідно організму, а особливо дитячому, дуже складно впоратися з чужою йому їжею. В результаті, можуть бути неприємності: від розлади шлунка до харчової алергії.
Міф 4:
Фрукти та солодке потрібно їсти на десерт.
Реальність. Дати малюкові на десерт фрукти - не найкращий спосіб наситити організм необхідними йому речовинами. Ласощі надовго затримається в переповненому шлунку, при цьому, ускладнить процес травлення, а головне, втратить багато корисні властивості.
Найбільшу користь, фрукти принесуть, якщо їсти їх між прийомами їжі.
Міф 5:
Свіжі овочі та фрукти набагато корисніше, ніж заморожені.
Реальність. Це твердження вірне лише частково. Якщо мова йде про зірвані і з'їдених сезон овочах і фруктах, то сперечатися тут навіть не про що. Їх користь очевидна, і ні в яке порівняння з користю від заморожених аналогів, навіть не йде. А ось як бути взимку і ранньою весною? Свіжі овочі та фрукти, які пропонують нам в цей період магазини і ринки, в більшості випадків, були зірвані ще недозрілі. Це робиться для того, щоб збільшити термін їх зберігання, і полегшити транспортування. Тому зріють «безцінні джерела вітамінів» вже на шляху до прилавків. Чи варто говорити про те, що коли вони потрапляють до нас на стіл, всі наявні в них вітаміни і мінерали давно втрачені.
А ось заморожені овочі, піддаються термообробці всього лише кілька годин, після того, як були зібрані. Саме тому, більшу частину вітамінів і інших корисностей, вдається зберегти.
Міф 6:
Взимку, дитина може отримувати необхідні вітаміни з домашньої консервації.
Реальність. Насправді, це чергова помилка. Вище вже говорилося про те, що при термообробці, втрачається значна частина вітамінів та інших корисних речовин. А при консервації і тривалому зберіганні, їх практично не залишається. Зате солі і цукор, з домашніх солінь-варений, малюк отримає понад усіх допустимих норм.
Міф 7:
Продукти, привезені з села, набагато корисніше тих, що продають у магазинах міста.
Реальність. Жирний сирок, парне молоко, більше нагадує густі вершки, домашнє вершкове масло - такі продукти, мрія багатьох міських матусь. Але чи багато користі від цих натуральних продуктів? Жирна їжа, це дуже велике навантаження на весь шлунково-кишковий тракт і ендокринну систему організму людини. І якщо до цього часу, в раціоні дитини були присутні тільки знежирені, або маложирні молочні продукти з супермаркету, сільські «ласощі», потрібно починати давати буквально з чайної ложечки, поступово збільшуючи порції. Але захоплюватися ними, все ж, не слід. У всьому потрібно знати міру.
Міф 8 :
Дитина має з'їсти все, що лежить на тарілці!
Реальність. Ось це вираз в корені не вірно. Якщо малюк наївся, навіщо йому переїдати? Перевантаживши шлунок, ви тим самим, тільки ускладните травні процеси, що завдасть здоров'ю дитини тільки шкоду.
У всьому потрібно знати міру - це золоте правило, яке, напевно, не втратить своєї актуальності ніколи. Приємного апетиту і будьте здорові!
Еліна Киян
Категория: Лікування
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: