Головна » Статті » Лікар відповідає |
Горіхи: корисна або шкідлива їжа?
29 серпня православні віруючі відзначають свято Спаса Нерукотворного, який має ще одну народну назву - Горіховий Спас. Вважається, що саме до цього дня горіхи дозрівають остаточно і їх можна їсти без побоювання Різновидів їх - безліч. Чим вони відрізняються один від одного? Розповідає Ігор СОКОЛЬСЬКИЙ, кандидат фармацевтичних наук, фахівець з фітохімії. - Горіхи - один з «найдавніших» продуктів, що входить в раціон людей протягом багатьох століть. І не дивно. Крім того, що ці плоди смачні і поживні (їх калорійність - від 500 до 700 ккал на 100 грамів), регулярне вживання (навіть в помірній кількості) зменшує ризик виникнення та загострення серцево-судинних захворювань, нормалізує рівень холестерину і цукру в крові, сприяє оновленню клітин органів і тканин. Пояснюється це багатим вітамінним (A, Е, С, групи B ( B, У, У, У, У), ДО, РР) і мінеральних (більше 20 макро - та мікроелементів) складом плодів. Вони обов'язково повинні бути присутніми в раціоні вегетаріанців - білки горіхів частково можуть замінити білки м'яса, адже в плодах багато заліза (якого також гостро не вистачає і людям, що сидять на дієті). До складу рослинних білків входять також незамінні і замінні амінокислоти. Вони вважаються визнаним засобом для підвищення сексуальної активності. Тепер про недоліки. Горіхи - їжа важка, погано засвоюються організмом. Поэтомудетям ласувати ними можна тільки з 5-6 років. Вони також вважаються одним з найбільш алергенних продуктів. Звичайно, у кожного виду є своя специфіка, але вона не настільки істотна, щоб говорити про явні переваги одних горіхів перед іншими. Тому, якщо у вас немає грошей на дорогі, купіть дешеві. Їх корисні властивості приблизно такі ж. І пам'ятайте: горіхи - смачна і корисна добавка до їжі, але не ліки, здатні творити чудеса. Волоський горіх Один з найпопулярніших видів горіхів - його ще називають «їжею богатирів» і «святом для мозку». Містить йод, що є цінним при проблемах зі щитовидкою. Регулярне вживання навіть у невеликих кількостях знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, при вживанні з медом ефективні при недокрів'ї та виснаженні. Недоліки - загальні для всіх горіхів (див. текст). Фундук (лісовий горіх) Особливо корисний в літньому і старечому віці - заслужено вважається еліксиром сили і бадьорості. При високій енергетичній цінності фундук відноситься до дієтичних продуктів - його вживання в якості доповнення до основної їжі благотворно впливає на обмін речовин, зміцнює імунітет, стимулює серцево-судинну діяльність. Недолік - короткий термін зберігання (5 місяців). Кедровий горіх Багатий біологічно активними речовинами, необхідними для підтримки життєдіяльності організму - тому рекомендуються під час лікувального голодування і постів. В європейських медичних трактатах XV століття згадується як засіб, що збільшує виділення насіння. При вживанні з медом очищають сечовий міхур і нирки від піску. Недолік - один з найбільш дорогих видів горіхів. Арахіс (земляний горіх) найдешевший вид горіхів з високим вмістом фолієвої кислоти (вітаміну В) - стимулятор кровотворення. Недолік - чищений арахіс при зберіганні може вражатися цвілевим грибком, який виділяє токсична речовина афлотоксин. Провокує важке захворювання, при якому уражаються різні органи, частіше - печінка і бронхолегенева система. Мікотоксини майже не руйнуються при нагріванні, тому горіхи, якщо вони мають закінчення терміну зберігання, вживати в їжу не можна ні за яких умов. Фісташки Фісташки надзвичайно поживні - жменя може замінити можливість нормально поїсти. Їх використовують також для того, щоб зменшити кількість з'їденої їжі без втрати працездатності. Показані при великих фізичних навантаженнях, хронічної втоми і ослабленні статевої функції. Унікальне природне поєднання білків, ненасичених жирних кислот, вітамінів з антиоксидантною ефектом надає кардиопротективное дію та благотворно впливає на функцію мозку. Недоліки - загальні для всіх горіхів. Мигдаль Солодкий мигдаль - ефективне загальнозміцнюючий засіб, що позитивно впливає на обмін речовин. У старовину при запальних захворюваннях ШЛУНКОВО-кишкового тракту і нирок давали пити мигдальне молоко - розтерті на воді мигдальні горіхи. Недолік - мигдаль гіркий не можна їсти без попередньої обробки - він містить глікозид амігдалін, який у кишечнику розпадається на бензальдегід і синильну кислоту. При високій концентрації може викликати отруєння. Для дитини смертельна доза - 10 мигдалин, для дорослого - 50. | |
Категория: Лікар відповідає
|
|
Всього коментарів: 0 | |