Головна » Статті » Дієти

Що це таке - калорії?
Природа влаштувала нас так, що, навіть з'ївши зайве, людина не повинна повніти. Але ми порушуємо її підвалини, в результаті стає все більше тих, хто змушений рахувати калорії.
Але що це таке - калорії?
Калорії - це кількість тієї енергії, яку ми отримуємо з продуктів і повинні обов'язково утилізувати, тому що, якщо баланс між надходженням і витратою не буде дотриманий, людина неодмінно почне товстіти. Хто і як визначив, що в огірках їх, наприклад, 20, а в м'ясі - 200? Методів для цього, виявляється, немало. Основний - використання калориметра - спеціальної термічно ізольованої камери, в якій спалюється продукт і з'ясовується, скільки при цьому виділяється тепла (енергії). У нашому організмі фактично відбувається те ж саме, і отриману енергію людина використовує на себе: на обмін речовин, на фізичну активність і на вироблення тепла.
А як визначають кількість калорій, які ми витрачаємо, займаючись фізичною працею?
Виявляється, людину теж можна помістити у великий калориметр і порахувати, скільки він буде виділяти тепла. Метод не завжди зручно використовувати, тому існує кілька способів непрямої калориметрії. Наприклад, кількість калорій визначається по тому, скільки людина спожив кисню і виділив СО2. Є методи, засновані на вимірюванні частоти серцебиття.
Звідки невідповідність?
І все ж величезну кількість довідників по калорійності часом бентежить: цифри виявляються різними. Чому так відбувається?
- Американські, європейські, азіатські, російські дані калорійності продуктів можуть відрізнятися, - каже Мінкаїл Гаппаров, член-кореспондент РАМН, заступник директора з наукової роботи ДУ НДІ харчування РАМН. - Вміст білків, жирів, вуглеводів в продуктах буде коливатися в залежності від клімату, грунту, сортів, видів і т. д. Більше того, сільське господарство прагне йти в руслі інтенсифікації, а тому картопля, наприклад, років сто тому містив 21-22% крохмалю, зараз найкращі його сорти містять 12-13%. Значить, його енергетична цінність зменшилася. Крім того, чим вище врожайність, тим менше наповнення продукту: цукрових буряках при великому врожаї цукру менше, значить, і калорійність нижче. Тому розбіжності в цифрах цілком зрозумілі.
Куди подіти енергію?
З тим, як підрахувати калорії, ми розібралися, але багато важливіше вирішити, куди їх дівати.
- Основна частина енергії сучасного малорухливого людини (понад 60%) йде на побудову структури організму. На фізичну активність він витрачає зовсім мало - 25-30%, а мав би - близько 50%, - продовжує Мінкаїл Гаппаров. - Небезпека навіть не в тому, що стали більше їсти жирного, а в тому, що стали менше рухатися. Зараз активний спосіб життя веде 5-8% населення. Людина сама себе знерухомив (автомобілі, ліфти, телевізор, навіть на кермі гідропідсилювач) і підійшов до нижньої межі: витрати енергії складають всього 2000-2500 ккал в день - це вже критичні цифри. Якщо і далі так піде, у людей буде розвиватися м'язова дистрофія, млявість, ризик ожиріння зросте в 3-5 разів, за ним почнуться проблеми з серцем і судинами, діабет. Вже сьогодні в розвинених країнах надлишкова маса більш ніж мільярда людей, а діагноз «ожиріння» - майже у 800 мільйонів. Жахливо, що від цього страждають навіть діти! Дитина принаймні 20% добового часу повинен гратися, бігати, стрибати, плавати, а цього немає.
Якщо ви з'їли 2 зайвого шматочка цукру (приблизно 10 м) - це близько 40 ккал. З них синтезується майже 3 г жиру. Якщо ці зайві шматочки будуть щодня споживатися, їх цілком вистачить, щоб протягом року набрати більше 1 кг зайвої ваги. Двадцятирічний чоловік за 10 років набере більше 10 кг, через 20 років - 20 кг, і до 40-50 років він вже буде мати не тільки зайву вагу, але і масу проблем, з ним пов'язаних.
Як залишитися струнким
З-за столу треба завжди вставати з легким відчуттям ненасиченості.
Хоча б раз в тиждень слід зважуватися і порівнювати результат з попереднім.
Якщо ви бачите, що почали одужувати, треба обмежити або загальна кількість їжі, або її калорійність, або почати більше рухатися, або те, інше і третє одночасно.
Навіть якщо людина любить поїсти, хороші фізичні навантаження не дадуть утворитися зайвим кілограмам. Якщо ваша професія не пов'язана з фізичною працею, треба проходити 6-8 км щодня.
Основна харчова навантаження (80-85% їжі) має припадати на першу половину дня.
Найбільш енерговитратні види діяльності
1. Біг-вгору по сходах 900 ккал/год.
2. Швидкий біг по прямій (16 км/год) 750 ккал/год.
3. Їзда на велосипеді (20 км/ч) 540 ккал/год.
4. Ходьба на лижах 485 ккал/год.
5. Швидкісне плавання - (2,4 км/год) 460 ккал/год.
Якщо Вас зацікавила можливість розмістити інформацію про вашу фірму або товар у щоденній розсилці Грандекс, то напишіть нам про це!
Категория: Дієти
| Теги: більше, людина
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: