Головна » Статті » Вагітність і пологи

Меню майбутньої мами
Останнім часом у Росії з'явилася нова тенденція - заздалегідь готуватися до майбутньої вагітності. Підготовка до настільки важливої події в житті жінки може стосуватися як фінансової та сімейного благополуччя, підвищеної уваги до свого здоров'я та здоров'я майбутнього батька, так і глобальної зміни способу життя і харчування
Як виявилося, те, що їсть жінка, позначається і на її здоров'я та здоров'я майбутньої дитини. При цьому замислюватися про щоденне меню і правила правильного харчування не треба при перших ознаках вагітності, а заздалегідь.
Так, зарубіжні дослідники з'ясували, що якщо жінка протягом декількох місяців до зачаття дитини буде з'їдати в день мінімум 400 мікрограмів фолієвої кислоти, то майбутній малюк буде оптимально розвиватися в утробі матері. Фактично вчені знайшли безпечний, простий і смачний спосіб знизити ризик виникнення дефектів розвитку у майбутнього плоду ще до того, як сперматозоїд зустрінеться з яйцеклітиною.
протягом 7 років учені спостерігали за 80 000 жінками. В результаті було зафіксовано, що ті жінки, які споживали з їжею близько 700 мкг фолієвої кислоти в день, мали саме здорове потомство і вдвічі менше хворіли коронарною хворобою серця.
Зазначимо, що вчені давно сперечаються про користь фолієвої кислоти для вагітних жінок, так і оптимальна доза цієї корисної речовини (близько 400 мікрограмів) поки залишається спірної.
Однак більшість експертів одностайно сходяться на думці, що всім жінкам як тільки планують вагітність, вагітним, треба збагачувати свій раціон продуктами з фолієвою кислотою.
У яких продуктах міститься фолієва кислота?
Знайти це корисна речовина можна:
1) Зернові (крупи) - 80-100 мікрограмів
2) Хліб - 20-40 мікрограмів
3) Насіння соняшнику - 67 мікрограмів
4) Бобові - 358 мікрограмів
5) Апельсини - 47 мікрограмів
6) Авокадо - 114 мікрограмів
7) Спаржа - 176 мікрограмів
8) Брюссельська капуста - 94 мікрограмів
9) Шпинат - 108 мікрограмів
(кількість фолієвої кислоти зазначено в мікрограма на середню порцію продукту)
«Якщо приймати добавки з вмістом фолієвої кислоти протягом періоду від чотирьох до восьми тижнів після зачаття, то можна істотно скоротити ризик розвитку таких проблем з мовленням у дітей у віці 3 років», - заявив доктор Крістін Рот з кафедри психічного здоров'я в Інституті громадського здоров'я в Осло.
Норвезькі вчені проаналізували дані спостереження за вагітними жінками та їх дітьми, проводилося з 1999 по 2008 рік. Матері оцінили мовні навички дітей. Виявилося, що серед дітей, чиї матері не приймали добавки під час вагітності, 0,9 % мали серйозні затримки в розвитку мови. А у дітей, матері яких приймали фолієву кислоту до або під час вагітності, порушення мови спостерігалися значно рідше.
За версією вчених, даних ефект пов'язаний з впливом фолієвої кислоти на нервову систему.
до Речі
Живлення і вітамінізація раціону - відіграють чи не головну роль у житті вагітної жінки, тому що безпосередньо позначаються на самопочутті, що розвивається, маляти. Зокрема, вагітним жінкам рекомендується:
- Не готувати їжу в мікрохвильовці і навіть не розігрівати її там. Дослідження, проведені фахівцями Київського Інституту екології, довели, що їжа, приготована в мікрохвильовій печі, стає небезпечною для людського організму на молекулярному рівні за рахунок негативного впливу електромагнітних хвиль.
- Готувати на сніданок яєчню з беконом. Як з'ясували вчені з Університету Північної Кароліни (США), саме сніданок, що складається з яєчні, власно руч підсмаженої на салі або з беконом, допоможе захистити плід від серйозних вад розвитку.
- Уникати шкідливого пластику. Справа в тому, що пластикові пляшки містять хімічні добавки на зразок БФА, які впливають на розвиток дітей. Вагітним жінкам можна використовувати пляшки, зроблені з легкого нержавіючого металу або скла.
Автор: Майя Миличь
Категория: Вагітність і пологи
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: